Prati nas

Vijesti

Umirovljenici, Plenković voli povlaštene i bogate

Definitivno ga uopće nije briga za umirovljenike, ni najstarije, ni stare, ni nove, novije ili buduće. Tih 1,41 milijun stanovnika koji su mirovine stekli temeljem rada ili solidarnosti (invalidske, obiteljske) naprosto ga ne zanima, osim malog postotka onih čije su mirovine više od prosječne plaće.

Objavljeno

|

Zašto Plenković nije služio vojsku?
Predizborni plakat Andreja Plenkovića

“Koga voli Plenković? Odgovor je kratak: povlaštene i bogate. Hajdemo vidjeti što je taj civilizirani, elokventni i samoljubivi premijer učinio u dvije godine svoga mandata”, piše u uvodniku novog Glasa umirovljenika predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Definitivno ga uopće nije briga za umirovljenike, ni najstarije, ni stare, ni nove, novije ili buduće. Tih 1,41 milijun stanovnika koji su mirovine stekli temeljem rada ili solidarnosti (invalidske, obiteljske) naprosto ga ne zanima, osim malog postotka onih čije su mirovine više od prosječne plaće. Tako je u njegovoj „prvoj sveobuhvatnoj“ poreznoj reformi samo 1,4 posto bogatih umirovljenika dobilo povećanje mirovina od tri do 3.000 kuna, a 98,6 posto, poglavito siromaha, poreznom reformom nije dobilo ni kune.Zatim je odlučio pokazati zube svome „lijevom“ prethodniku Milanoviću, koji je mirovine više od 5.000 kuna stečene po posebnim propisima 2014. godine „podrezao“ za deset posto. Sramota, kaže Plenković, pa je u maniri vrlog Superhika svim tim jadnim povlaštenim mirovinskim bogatašima vratio od početka godine tih deset posto. I onda je odlučio da je nepovoljno što se usklađivanje mirovina po posebnim propisima uvjetuje uzastopnim rastom BDP-a, pa je provedena unifikacija usklađivanja mirovina prema općem i posebnim propisima, naravno u korist povlaštenih.

Pa je prihvaćen čitav niz poboljšica prava hrvatskih branitelja i njihovih članova obitelji, uvedena naknada za nezaposlene branitelje, te povećana najniža mirovina za 0,4989 kuna za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru. K tome im je smanjio uvjet dobi za odlazak u mirovinu. Sve suprotno onome što preporuča Europska komisija.

Istodobno taj naš europeizirani premijer nije niti jednom spomenuo kako čak 52,5 posto običnih umirovljenika prima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva, niti da su samo u zadnjih osam godina mirovine zaostale za rastom plaća za 14 posto. Nije rekao kako njih oko 200.000 prima mirovine niže od 1.000 kuna. I ostao je gluh na zahtjeve umirovljeničkih udruga da se uvede minimalna mirovina.

No, Plenković je radosno prihvatio podršku Glasnovića koja je koštala oko 200 milijuna kuna, nakon čega se „slučajno otkrilo“ u HZMO-u kako ima novca za isplatu duga za nešto manje od 7.000 pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji. No nisu rekli – vjerovali ili ne, da taj novac nije iz proračuna već iz radničkog mirovinskog fonda!

I još malo o povlaštenima koji su u mirovine išli dokupom „dobi“, pa su masovno slani u prijevremene mirovine, uz dokup kod privatnog trgovačkog društva „Royal – međugeneracijska solidarnost“, koja je, pak, sav taj novac zamračila. No, Plenković je i tu radosno prihvatio saborsku podršku Hrelje i time praktički nacionalizirao dug privatne firme te preuzeo dugove i buduće obveze. Čak 3.860 osiguranika Royala je tako ušlo u povlaštene s troškom od 1,5 milijuna kuna mjesečno do kraja 2020. godine.

I tako taj rastući paketić s više od 175.000 posebnih i povlaštenih umirovljenika Plenkovića košta više od 6 milijardi kuna godišnje, dok mu je preskupo povećati mirovine onima koji su odradili i po 40 godina radnog staža za manje od dvije tisuće kuna mirovine mjesečno! Sad čekamo da marni premijer nacionalizira i poveće gubitke obveznih mirovinskih fondova, te im dodijeli mirovinski dodatak od 27 posto. Kad je bal, nek’ je bal!

.

Vijesti

Zagrebački poštari od sutra raznose i žute vreće za otpad

Iz Čistoće upozoravaju da se u vrećice ne smiju odlagati stiropor, tapete, spužve, laminat, kablovi (strujni i mrežni), četkice za zube, kišobrani, upaljači, CD i DVD-ovi, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastika opasnog otpada poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

Objavljeno

|

Autor

Zagrebačka Čistoća najavila je da uz žute spremnike uvodi i mogućnost preuzimanja žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu nastalu u kućanstvima.

Pakete vrećica dijelit će radnici Hrvatske pošte od srijede, 24. travnja. U paketu se nalazi 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje, odnosno dvije vrećice po mjesecu. Isprav će se vreće dijeliti za obiteljske kuće, a potom i za stambene zgrade.Iz Čistoće upozoravaju da se u vrećice ne smiju odlagati stiropor, tapete, spužve, laminat, kablovi (strujni i mrežni), četkice za zube, kišobrani, upaljači, CD i DVD-ovi, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastika opasnog otpada poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

Odlažu se boce (bez oznake opasnog otpada), plastika od prehrambenih proizvoda, kozmetike i lijekova (osim citostatika), čepovi, tanjuri, pribor za jelo, slamke, čaše i vrećice od slatkiša, slanih grickalica, zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina, podlošci za prehrambene proizvode, zaštitna plastična ambalaža ili folija, konzerve i limenke te višeslojna (tetrapak) ambalaža.

Odvoz započinje od 1. svibnja 2019. godine prema ovom rasporedu.

Čistoća poručuje da se odgovornim pristupom prema odvajanju plastične i metalne ambalaže razvijaju ekološke navike, smanjuje količina otpada na odlagalištu te smanjuju emisije stakleničkih plinova i štiti okoliš.

Građani su dužni odložiti vrećicu na mjesto primopredaje otpada (uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad) u vrijeme pružanja usluge odvoza. Učestalost odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti.

Nakon podjele vrećica obiteljskim kućama započet će i podjela u višestambenim objektima.

Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na dan odvoza je između 14 i 22 sata, a u užem centru grada odvoz će biti u noćnim satima.

Nastavi čitati