Prati nas

Vijesti

EK vas pita želite li ljetno i zimsko računanje vremena

Samo u prvih tri dana je stiglo 500 tisuća odgovora, vjerojatno najljućih građana Europske unije. Naravno, za mišljenje se pita i građane Hrvatske. Donosimo adresu na kojoj možete odgovoriti.

Objavljeno

|

Mirogoj (foto: Sandro Bura)

Još od srpnja na internetu svi građani Europske unije mogu dati svoje mišljenje o ukidanju „ljetnog“ vremena. Odaziv je golem, makar Europska komisija ne kaže i da će poslušati ono što građani žele, piše Deutsche Welle.

Prijelazi s ljetnog na zimsko, ili još gore, zimskog na ljetno računanje vremena jer se tamo „ukrade” jedan sat, već dugo su na udaru žestokih kritika. Nekadašnja naivna ideja kako će se tako uštedjeti i utrošena energija ne samo da se nije ispunila, nego se možda troši još više: jer ono što se u ljeti možda uštedi na rasvjeti, obilato se potroši klima-uređajima. To je samo jedan od čitavog niza argumenata protiv: dokazano je da neposredno nakon promjene vremena ima više prometnih nesreća, više liječničkih intervencija, a i više kašnjenja ne samo onih koji su „zaboravili namjestiti sat”. Jer u jednoj noći i čitav transport i logistika u jednom slučaju „dobiju”, a u drugom „izgube” jedan sat kojeg nekako moraju nadoknaditi.


Neke zemlje, poput Rusije su već prekinule tu praksu, no mišljenje Europske komisije je da EU to može učiniti samo zajedno: da to učine samo neke zemlje bi doista izazvalo kolosalan kaos u Uniji. Slično misli i Europski parlament, ali obzirom da je ionako rijetkost da se u EU nešto pita i građane, EK je odlučio provesti anketu o „premještanju satova” među svim građanima EU.

„Savjetodavni” upitnik

Odaziv je golem: „Do polovice roka koliko će trajati ispitivanje smo primili preko milijun odgovora”, izjavio je jedan glasnogovornik Europske komisije agenciji DPA. Samo u prvih tri dana je stiglo 500 tisuća odgovora, vjerojatno najljućih građana Europske unije. Naravno, za mišljenje se pita i građane Hrvatske i svoj odgovor možete dati na: Otvoreno javno savjetovanje o ljetnom računanju vremena.

Europska komisija je ipak vrlo suzdržana s najavom, što će učiniti s rezultatom ovog upitnika. Najavljuje tek kako će to „razmotriti” i eventualno predložiti ukidanje prebacivanja računanja vremena. Ne samo Europski parlament, nego i neke zemlje članice EU-a su zatražile Komisiju da ispita tu mogućnost jer se pokazalo kako to premještanje satova nipošto ne ispunjava svoju zadaću.

U Njemačkoj se satovi premještaju od 1980., a na razini čitave – tada je još bila Europska zajednica, je propis uveden već godinu kasnije. Ali tek od 1996. svi građani EU poslušno namještaju novo vrijeme na svojim satovima dva puta godišnje – i pritom misle svoje.

Barem kada je riječ o mišljenju koje će Europskoj komisiji stići iz Njemačke, tu vjerojatno neće biti drugačije nego u ispitivanju zdravstvenog osiguravatelja DAK. Štoviše, ovog proljeća je DAK proveo ispitivanje na reprezentativnom uzorku građana, dakle ne samo među onima koji su motivirani javiti se na ovaj, po želji potpuno anonimni upitnik EK. Već i u tom ispitivanju je ispalo da 73% Nijemaca ne misle da ima ikakvog smisla stalno premještati satove.

.

Vijesti

Kujundžićevi rođaci zlostavljali su novinarku. Je li to dovoljno za ministrovu smjenu?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sve dublje tone u nekretninskoj aferi, no gore od svega je jučerašnji napad na novinarku Slobodne Dalmacije pred njegovom kućom nedaleko Imotskog.

Objavljeno

|

Autor

Novinarka Slobodne Dalmacije, Andrea Topić, napadnuta je kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva, Milana Kujundžića, a policija je uhitila četiri muškarca. Video koji je kolegica snimila zatočena u svom automobilu izuzetno je mučan za gledanje.

“Jučer oko 11 sati u Ivanbegovini četiri muškarca su verbalno napala žensku osobu, a nakon toga okružile osobno vozilo u koje je ušla kako bi se od njih sklonila. Dok se osoba nalazila u vozilu, pokušavajući krenuti vozilom s mjesta događaja, muškarci su joj zapriječili odlazak i tom prilikom oštetili vozilo. Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi izišli na teren, uhitili četiri osobe u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina. Nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega će danas protiv njih biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari”, objavila je PU splitsko-dalmatinska.


Pogledajte video.

Video: Napad na novinarku Slobodne Dalamacije

“Ma laže nismo mi ništa, ona je tu došla a mi smo je samo pitali – Oprostite, gospođice, možemo li vam mi kako pomoći?” uvjeravali su ministrovi ljudi policiju. “Ma kakvo auto, ma kakvo naguravanje, oduzimanje slobode. Sve su negirali. Unatoč snimci. Unatoč tome što su vidjeli i znali da ih snimam. Unatoč tome što su znali da ću snimku nedvojbeno dati policiji. Zašto? Očito imaju dobrog Gazdu. Očito se nemaju razloga bojati. Ikoga”, napisala je Topić koja kaže da su je napali ministrovi rođaci.

Kolegica Topić je na terenu s javne površine na radnom zadatku snimala ministrovu kuću koja prema imovinskoj kartici ima ravno 100 kvadrata i nikakvu okućnicu. Riječ je o dvoetažnoj luksuznoj vili. Obloženoj finim kamenom i s prostranim dvorišnim bazenom. S njegovanim travnjakom, kovanom ogradom, modernim prozorima. Do nje se gradi još jedna fina nekretnina, navodi Slobodna.

Video: Kujundžićevi rođaci napadaju kolegicu Andreu Topić

U zemljišnim knjigama, pak, piše da je kuća velika 184 kvadrata. Parcela na kojoj se nalazi, također ministrova, broji 1.016 kvadrata. Drugim riječima, piše Slobodna, Milan Kujundžić, uz sve ostale nekretninske afere u imovinskoj kartici zaboravio je spomenuti nemalo vlaško zemljište, dok je za kuću naveo skoro upola manju kvadraturu. Napisao je, također, da je njena vrijednost tek mizernih 533 eura po kvadratu. Manje od uobičajene građevinske cijene rohbaua.

Premijeru, vidite li problem?

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje jedan ovako odvratan napad na kolegicu Andreu Topić, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za portal HRT-a.

“Ovo je još samo jedan dokaz u kakvom ozračju rade naši kolege i kolegice. U ozračju da su novinari krivi za sve. I sve se ovo događa u zemlji članici EU, koja predsjeda tom istom Unijom. Postavljamo pitanje premijeru Andreju Plenkoviću smatra li i dalje da nema problema s medijima i novinarima u Hrvatskoj. Tražimo osudu ovakvog napada i sankcioniranje onih koji su za to odgovorni”, kaže Zovko.

Kujundžić: “Možda su posumnjali da je provalnica?”

“Nastavno na napise u medijima o incidentu koji se dogodio pored moje kuće u rodnom selu Ivanbegovina kod Imotskog, molim da se javnost izvijesti kako su radnici koji su radili kod susjeda napravili incident s novinarkom Slobodne Dalmacije”, napisao je u priopćenju ministar zdravstva.

“Ako je sve što se navodi točno, najstrože osuđujem takve postupke i ovim putem pohvaljujem policiju u Imotskom koja je primjereno reagirala. Naglašavam kako ipak treba pričekati službeno izvješće policije. Ne opravdavajući radnike, napominjem da mi je u kuću u Ivanbegovini dosad provaljivano tri puta, što je policija istraživala, a u ovom slučaju je možda kod radnika pobudilo sumnju da se opet događa provala.”

“Navode novinarke da su mene spomenuti radnici kontaktirali telefonski niječem, što se uostalom lako može i provjeriti po zabilježenim telefonskim pozivima. U vrijeme incidenta bio sam na sjednici Vlade i nisam ni s kim razgovarao”, poručio je ministar.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP