Prati nas

Zdravlje

Liječenje karcinoma: Konzilij za sve, ne samo za političare

Liječnik Eduard Vrdoljak iz splitskog KBC-a, jeda od najvećih stručnjaka i autoriteta po pitanju borbe protiv raka kaže kako se malim organizacijskim iskoracima stvari mogu dramatično promijeniti nabolje.

Objavljeno

|

Kako izliječiti rak?
Eduard vrdoljak (screenshot: Nova TV)

U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje od raka umire više od 14.000 ljudi. Novih pacijenata godišnje je 22.000, što znači da svaki dan dijagnozu dobije oko 60 ljudi. Još od devedesetih broj oboljelih od karcinoma raste, a taj trend prati i broj umrlih od te bolesti što je potpuno suprotno trendovima u razvijenim zemljama. U cijeloj Europskoj uniji Hrvatska i Mađarska imaju najviše umrlih od raka, piše Tportal.

Prema podacima najuglednijeg medicinskog lista u svijetu, The Lanceta, Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim preživljenjem za rak pluća (10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32 posto).

Za druge česte vrste raka u Hrvatskoj poput raka dojke (79 posto), melanoma kože (77 posto) i raka vrata maternice (63 posto) smo također u donjem domu zemalja rangiranih po preživljenju, podsjeća Tportal.

Nacionalni plan protiv raka (NPPR) finalizira se ovih dana te će ga se kroz nekoliko mjeseci pustiti u javnu raspravu. Liječnik Eduard Vrdoljak iz splitskog KBC-a, jeda od najvećih stručnjaka i autoriteta po pitanju borbe protiv raka kaže kako se malim organizacijskim iskoracima stvari mogu dramatično promijeniti nabolje. Vrdoljak je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana.

“Uvođenjem multidisciplinarnog pristupa možemo poboljšati uspješnost liječenja za desetak posto. Umjesto da jedan doktor odlučuje o sudbini jednog pacijenta, mi možemo uvesti pravilo da niti jedan račun neće biti isplaćen bolnici ako bolesnika ne pregleda multidisciplinarni tim.”Drugim riječima, Vrdoljak želi da svakog pacijenta liječi konzilij sastavljen od pet, sedam ili deset liječnika raznih struka.

“Zamislite da se svaki čovjek u državi liječi kao predsjednik države. Za sve velike političare su se organizirali konziliji, zamislite da vas ili mene danas sutra liječi takav tim. Vjerojatnost da će sedam ili deset liječnika raznih profila pogriješiti je puno manja nego kada pacijenta liječi jedan doktor. To je relativno besplatno, investicija je minimalna”, kaže za Tportal.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.