Prati nas

Mozaik

Promašaji zdravstva

Tri godine je s rakom uzalud obilazila liječnike, dok nije bilo prekasno

‘Da su me liječnici upozorili na opasnosti od sekundarnog raka dojke, mogla sam još godinama poživjeti sa svojom voljenom obitelji’, srceparajuće su riječi Patricije Swannell, uspješne britanske umjetnice, koja je prošli mjesec izgubila svoju bitku s bolešću. Njezin ožalošćeni suprug, koji je s njom u braku proveo 42 godine, za DailyMail je otkrio kako je sve do smrti, javno i svim silama, ukazivala na veliki problem u zdravstvu i time doprinijela promjenama koje su ženama promijenile živote.

Objavljeno

|

Prekasno su joj otkrili rak.
Patricia Swannell (scr: Youtube)

Patricia Swannell je tijekom svog života bila utjecajna na mnogim poljima – kao ekonomistica, investicijska bankarica, odana majka svojoj djeci – sinu Willu, koji sada ima 39 godina, i kćeri Aliciji, koja ima 37 godina, a ostvarila se i kao umjetnica čije su se grafike i apstraktni akvareli prodavali diljem svijeta.

Njezinu sreću je 2007. godine prekinula bolest. U dobi od 55 godina dijagnosticiran joj je rak dojke. Prošla je mastektomiju te joj je iz desne dojke odstranjen tumor veličine 4 centimetra. Prošla je i kemoterapiju i zračenje. Nakon pet godina smatrala se zdravom.

No, u rujnu 2021. saznala je da se bolest vratila – na njezine kosti, jetru i potrbušnicu. Na žalost, ovu dijagnozu je dobila tek nakon tri godine učestalih odlazaka liječnicima koji su u jednom trenutku njezine simptome čak sveli na autoimuno stanje i propisali joj antireumatske lijekove. Liječnici su previdjeli njezine zdravstvene probleme povezati sa sekundarnim rakom i poslati je na magnetsku rezonancu i ona je zbog toga izgubila dragocjeno vrijeme.

Borba za sve oboljele žene

Patricia je odlučila sa svijetom podijeliti vlastito iskustvo, a sve kako bi razotkrila duboke nedostatke u načinu na koji se sekundarni rak dojke dijagnosticira i liječi. Do zadnjeg se dana zdušno i javno zalagala za sve oboljele žene, i one koje bi se u budućnosti mogle naći u toj situaciji, govoreći o važnosti postavljanja dijagnoze na vrijeme.

Uz svesrdnu pomoć svog supruga Roberta Swannella, investicijskog bankara i bivšeg predsjednika Marks & Spencera, s kojim je braku bila 42 godine, prikupila je više od milijun funti (oko 1.153.000 eura) u manje od godinu dana. Vodila je kampanju s dobrotvornom organizacijom Breast Cancer Now, pomažući ženama i liječnicima da razumiju rizike sekundarnog raka dojke (koji je također poznat kao metastatski rak dojke). To nije isto što i rak koji se ponavlja tamo gdje je i počeo, već se ponavlja negdje drugdje u tijelu.  

Naime, zalutale neuništene stanice raka (tzv. mikrometastaze) ponekad mogu i desetljećima ležati uspavane – u Patricijinom slučaju je to bilo 14 godina – prije nego što se ponovno pojave u drugim dijelovima tijela, uzrokujući naizgled nepovezane simptome. To premalo žena zna. Patricijin primarni rak bio je lobularni karcinom dojke, onaj koji počinje u žlijezdama koje proizvode mlijeko. Iako sam tumor sporo raste, on se agresivno širi, ako do toga dođe. Obično ode na jetru, kosti i gastrointestinalni trakt – nešto što liječnici Patriziji nisu jasno rekli niti spomenuli na njezinim godišnjim kontrolama.

Tri godine kod više liječnika, a dijagnoze – krive

Patricia je pretpostavila da će, kad u bilo kojem trenutku nakon preboljenja raka dojke ode liječniku, on automatski vidjeti njezinu povijest bolesti i biti oprezan na bilo koji sumnjiv znak, ma koliko naizgled banalan bio. Nadala se da će bilo što imalo sumnjivo što se događa s njezinim organizmom za liječnika biti alarm da se karcinom možda vratio, na dojci ili negdje drugdje. Otkrila je, uz vrlo visoku cijenu, da to nije uvijek slučaj. I da nisu svi liječnici umreženi i nije svima bilo vidljivo da je preboljela rak dojke. To je smatrala velikom manom britanskog zdravstvenog sustava i odlučila je zalagati se da se to ispravi.

Cijena je bila – njezin život.

Naime, u trenutku kad je tek nakon tri godine, i to igrom slučaja, identificiran pravi uzrok umora i neopisive boli u kuku, već je imala strašne metastaze u abdomenu i na kostima.

To je šokantno, ali ne i rijetko iskustvo pacijentica, pokazalo je istraživanju koje je naručio britanski Breast Cancer Now 2019. godine. Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 pacijentica sa sekundarnim rakom dojke. Pokazalo se da je jedna od četiri oboljele žene svog liječnika opće prakse posjetila čak tri ili više puta prije nego što joj je dijagnosticiran sekundarni rak dojke!

“Dvadeset posto oboljelih žena reklo nam je da su u početku bile liječene od nekog drugog stanja, tek im je kasnije dijagnosticiran sekundarni rak dojke”, za DailyMail je rekla Delyth Morgan, izvršna direktorica spomenute dobrotvorne organizacije.

“Postoji očajna potreba za podizanjem svijesti o znakovima i simptomima sekundarnog raka dojke među liječnicima opće prakse i očajnička potreba da se svi liječnici imaju kompletan uvid u povijest bolesti pacijentica koje im dolaze! Jer, iako sekundarni rak nije potpuno izlječiv, on se može liječiti i rana dijagnoza može značiti još mnogo godina života”, naglasila je.

Metastatski rak dojke može se utvrditi rutinskim pregledom (magnetskom rezonancom) i trebalo bi je zapravo odraditi svaki put kad se neka žena, koja je preboljela rak dojke, dođe požaliti s bilo kojim simptomom koji bi mogao biti sumnjiv. Da, toliko je jednostavno.

Do dijgnoze već je bila na štakama

Još 2017. Patrizia je osjećala umor i bolove ispod rebara. Do 2019. imala je bolove u desnom kuku koji su se postupno pogoršavali. Do dijagnoze sekundarnog raka nosila je štake!  Često je posjećivala svog liječnika opće prakse, ali i privatne liječnike, i svi su je dalje upućivali raznim stručnjacima — uključujući, 2018., reumatologu koji joj je dijagnosticirao lupus, autoimuni poremećaj koji uzrokuje umor i bolove u zglobovima (za koji joj je propisan antireumatski lijek hidroksiklorokin ).  

Naposljetku, pokušavajući pronaći olakšanje za bol i nelagodu u kuku, Patricia je u rujnu 2021. posjetila fizioterapeuta, obiteljskog prijatelja koji ju je, znajući za njezinu povijest raka dojke, poslao na MRI pretragu, koju je dogovorila privatno. Tu se pokazalo da se rak proširio na njezine kosti, jetru i potrbušnicu – otuda bol i umor.

Tri godine tolike borbe do MRI pretrage! Da joj se sekundarni rak otkrio na vrijeme, Patrizia Swannell još bi bila s nama. Umrla je 8. rujna ove godine, manje od dvije godine nakon što joj je dijagnosticiran sekundarni rak dojke.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.