Slavko Linić (foto: vlada.hr)

Linić predlaže da se novac mirovinskih fondova ulupa u brodogradilišta

Autor: • 30. 08. 2018. • Vijesti384 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Bivši ministar financija Slavko Linić komentirao je za N1 stanje u brodogradilištima. “Smatram da hrvatska vlada treba izvršiti obećanje i izvršiti isplatu plaća tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana. Izlaz za krizu je razgovor vlade o restrukturiranju, smanjenju dijela potraživanja, kroz restrukturiranje zainteresirati mirovinske fondove”, izjavio je.

“Restrukturirala bi se proizvodnja koja bi dijelom išla u uslužne djelatnosti, a jačala bi i brodogradnja te bi se išlo u privatizaciju. Mirovinski fondovi su ključ za restrukturiranje, bilo bi to ulaganje hrvatskog novca u daljnje uslužne djelatnosti. Vlada treba preuzeti inicijativu i okrenuti se jedinima koji imaju novca i mogu biti odgovorni u vođenju brodogradnje. Ne se oslanjati na one koji ne daju sredstava, nego prema onima koji imaju novce, te novce polako gurnuti u industriju i kroz restrukturiranje održati tu industriju”, predlaže Linić.Na upit ne bi li to bilo uzaludno, jer je Hrvatska već u brodogradilišta ulupala više od 30 milijardi kuna, Linić odgovara: “Hoćemo li ili nećemo imati industriju? Najveći problem je skupi radnik, ne zbog neto, nego zbog bruto plaće. Previsoko je zdravstveno osiguranje. Milijun i tristo radnika plaćaju za sve ostale zdravstveno. To je razlog ovakvoj situaciji. Nismo proveli najosnovnije rasterećenje radnika s doprinosima, prebaciti to na bogatiji sloj i na one s imovinom koja propada. Na hrvatskoj vladi je da ocijeni da se mora boriti za industriju jer bez nje nema ulaganja i gospodarskog rasta.”


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.