Prati nas

Vijesti

Nelly Minyerski (89) – ikona argentinskog pokreta za legalan pobačaj

Moramo se boriti za slobodu izbora žene, znajući da to utječe na sve, ali najviše na one najsiromašnije žene u društvu, kaže ova feministica. U Argentinije pobačaj zabranjen, osim kada je trudnoća posljedica silovanja ili kada je ugrožen život trudnice.  

Objavljeno

|

gdje je pobačaj zabranjen?
Nelly Minyerski (screenshot: AI)

89-godišnja Nelly Minyerski jedna je od najgorljivijih argentinskih borkinja za slobodu pobačaja. Ova feministica, profesorica i odvjetnica poručuje da borbu još nije predala, iako je Argentina odbila zakon o liberalizaciji pobačaja.

„Moramo se boriti za slobodu izbora žene, znajući da to utječe na sve, ali najviše na one najsiromašnije žene u društvu“, kaže. U Argentini je pobačaj zabranjen, osim kada je trudnoća posljedica silovanja ili kada je ugrožen život trudnice.

8. kolovoza argentinski Senat je odbio legalizirati pobačaj do 14 tjedna trudnoće. Zakon je već prošao niže procedure. „Zadovoljavajuće je da se, nakon više od desetljeća borbe, mnogi naši argumenti danas priznaju“, ispričala je novinarima Minyerski tražeći u porazu zrnca pobijede. Zbog zabrane pola milijuna Argentinki godišnje pobaci u nesigurnim uvjetima pa ne čudi da je nelegalni pobačaj jedan od vodećih uzroka maternalnih smrti.

Minyerski je cijelu karijeru posvetila ženskim pravima i obespravljenim ljudima. Kaže, zabavljaju je objave na društvenim mrežama u kojima ispod njene slike ljudi stavljaju poruku – slobodni pobačaj nije generacijska stvar. Napisala je brojne radove o reproduktivnim pravima u Argentini. Zadovoljna je činjenicom da mijenja društvo, iako je novi zakon odbijen.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.