Prati nas

Show

Pokopan naopačke da bi u smrti mogao gledati u Marilyn Monroe

Poduzetnik je odlučio od proslavljenog bejzbolaša kupiti kriptu na memorijalnom parku Pierce Brothers Westwood u Los Angelesu. Naime, nesretni par je prvotno zamislio kako će počivati na istom mjestu, u ‘ladici’ jedno iznad drugoga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

marilyn Monroe u Koreji 1954. (foto: U.S. Air Force)

Glumica Marilyn Monroe umrla je u 36. godini života daleke 1962. godine. Njena prerana smrt možda je i doprinijela tomu da njena zvijezda nije nikada izblijedjela. Marilyn nije imala vremena za estetske operacije koje bi njenu ljepotu izvrnule u grotesku, a ljubavne veze s pripadnicima tada najmoćnije političke obitelji Kennedy, njenom su preranom odlasku dali boju političkog trilera koji, čini se, nikada neće biti do kraja ispisan.

No malo je toga ispisano o Richardu Poncheru, muškarcu koji „u vječnosti“, od svoje smrti 1986. godine, gleda u Marilyn. Poncher je bio osebujni američki poduzetnik neugledne vanjštine kojeg je, čini se, samo smrt mogla spojiti s jednom od najljepših žena svih vremena.


Priča seže u 1954. godinu kada su se u New Yorku sreli Poncher i Joe DiMaggio, koji se tada razvodio od Marilyn. Poduzetnik je odlučio od proslavljenog bejzbolaša kupiti kriptu na memorijalnom parku Pierce Brothers Westwood u Los Angelesu. Naime, nesretni par je prvotno zamislio kako će počivati na istom mjestu, u „ladici“ jedno iznad drugoga.

Američki mediji su pisali kako nisu poznati motivi ove kupovine, sve dok 1986. godine i 81-godišnji Poncher nije napustio ovaj svijet. Pokopali su ga, naravno, u kripti koju mu je prodao DiMaggio. Udovica Elsie priznala je L.A. Timesu da je posljednja želja njenog supruga bila da ga okrenu licem prema dolje kako bi zauvijek mogao gledati prema Marilyn. „Rekao je, ako ga ne pokopam tako, zauvijek će me proganjati mrtav“, tvrdila je Elsie.

Poncher i Monroe (foto: findagrave.com / Gentlemen Prefer Blondes, 1953.)

Jedna od verzija ove pripovijetke kaže da su nakon ceremonije ožalošćeni prijatelji i rodbina ispraznili prostor oko kripte te da je, tvrdila je Elsie, meštar ceremonije osobno okrenuo njenog supruga naopačke.

Kada je Elsie 2009. godine stavila kriptu u kojoj je ležao njen muž na prodaju na eBay, priču su prenijele sve agencije. Namjeravala je tako otplatiti dugove, a ukopno mjesto iznad glumačke ikone u pregovorima je čak dosegnulo 4,6 milijuna dolara. Prodaja je na kraju propala, a Richard Poncher i dalje, već više od tri desetljeća, gleda prema najpoznatijoj plavuši svih vremena.

U međuvremenu im se pridružio i izdavač Playboya, Hugh Hefner, koji je svoje medijsko carstvo dugovao, između ostalog, i golišavim slikama Marilyn Monroe. Fotografije su skoro uništile karijeru glumice koja nije nikada, priznao je kasnije Hefner, dala pristanak za njihovu objavu. Hefner je položen u kriptu desno od Marilyn.

Posljednje počivalište Marilyn Monroe (foto: Oleg Alexandrov/Wikimedia)

.

Show

U 78. godini umro je Mustafa Nadarević, govorio je da je ljubav neobjašnjiva

Nadarević je bio jedan od najcjenjenijih glumaca s ovih prostora, a jednako je uspješan bio i u kazalištu i na filmu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jedna od najvećih zvijezda jugoslavenske kinematografije, glumac Mustafa Nadarević, preminuo je u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Tužnu vijest je za Radio Sarajevo potvrdio njegov prijatelj, također glumac Moamer Kasumović.

Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 1943. godine. Živio je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, no najveći dio života proveo je u Zagrebu gdje je i započeo glumačku karijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih, da bi nekoliko godina kasnije postao članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta.


O prvoj ulozi i imenu Mustafa

U prvom razredu osnovne škole u Zagrebu, učiteljica mi je stavila trešnje na uši i bio sam Crvenkapica zato što me htjela prezentirati u razredu. Vi živite u Sarajevu i Mustafa je normalno ime. U Zagrebu je to abnormalno ime. Djeca su vikala ‘Musta otvori usta’. Došao sam baki kući plakati i onda je zamolila učiteljicu da ne piše više Mustafa nego Mujica. Nakon dva tri dana, djeca su vikala Mujica Gujica. (Novi list, 2018.)

O radnim navikama

Ja sam vrlo kasno počeo, negdje sa 36 godina, kad sam dobio kćerku, onda sam se uozbiljio. Imao sam jedan veliki problem, u meni jeste Balkan. I taj Balkan ima jednu prekrasnu krilaticu – lako ćemo. Nema lako, teško ćemo. U 36. godini sam počeo ozbiljno raditi, do tada sam bio zaljubljen u svoju ženu, dijete, svijet oko mene. Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar. (Novi list, 2018.)

O ljubavi

Ljubav svake vrste, prema knjizi, prema prirodi, prema listu, prema životinji, prema čovjeku… Ljubav nije seks. Ljubav je jedna velika pažnja, nježnost, drugarstvo – neki titraj – nešto neobjašnjivo. A ovo drugo je da bi drugi došli iza nas. (N1, 2018.)

O ženskoj ljepoti

Svakom čovjeku je draže ispred sebe imati osobu iz čijih očiju isijava ljepota. I ženama je ljepše gledati nekog mladog dečka nego ćelavog starog jarca s brčićima. Obožavam žene koje nisu umjetne, danas svaka može dobro izgledati uz pomoć plastične kirurgije i šminke. Volim prirodnu ljepotu. (Globus, 2010.)

Je li za vrijeme Tita bilo bolje?

Apsolutno. Prije svega, bilo nas je dvadeset milijuna. Svaki film gledalo je nekoliko milijuna ljudi. Sad smo rascjepkani na pet, šest, četiri, sedam, osam i ne znam koliko milijuna. U Titovo vrijeme živjelo se drugačije. Školovanje je bilo besplatno, mogao si studirati što si želio, imao si socijalno osiguranje, neku socijalnu državu. Danas toga nema. (CDM.me, 2017.)

O teškoj bolesti

Svim rizičnim skupinama, pogotovo pušačima, mogu poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu. (MojeVrijeme.hr, 2020.)

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je mnogo zapaženih uloga poput Bogdana u “Hvarkinji”, Pometa u “Dundi Maroju” i Miletića u “Ostavci”, no mnogi će ga ponajviše pamtiti kao nenadmašnog Leona Glembaja u Vrdoljakovoj ekranizaciji Krležinog klasika “Gospoda Glembajevi”.

Osim toga, glumio je i u filmovima “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, „”Gori vatra”, “Nafaka” i mnogim drugima. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen normalan” koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Nadarević se okušao i kao kazališni redatelj te je 1992. godine u Gavelli režirao “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga i “Balkanskog špijuna”, “Zabune” i Hasanaginicu”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP