Prati nas

Vijesti

Stiže pakleni europski vikend, temperature do 48°C!

Najviša dnevna temperatura bi trebala dosegnuti od 46 do 48°C, a neke bi lokacije mogle i nadmašiti ova očekivanja. Ostvare li se prognoze, srušit će se europski rekord iz 1977. godine kada su u Ateni izmjerena 47,3 stupnja Celzija.

Objavljeno

|

Kolike će biti temperature?
foto: Pexels

Europu pogađa toplinski val koji bi svoj vrhunac trebao dosegnuti sutra i prekosutra (subota i nedjelja). Hrvatsku će sutra, čini se, donekle spasiti oblaci pa meteorolozi DHMZ-a predviđaju da će se najviša dnevna temperatura kretati između 31 i 36 °C.

Istovremeno stranica severe-weather.eu javlja da će subota biti pakleno vruća, pogotovo je ugrožen jug Portugala i jugozapad Španjolske. Najviša dnevna temperatura bi trebala dosegnuti 46 pa čak i 48°C, a neke bi lokacije mogle i nadmašiti ova očekivanja. Ostvare li se prognoze, srušit će se europski rekord iz 1977. godine kada su u Ateni izmjerena 47,3 °C.Kako preživjeti vrućine?

Centar za zdravstvenu gerontologiju – Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog udara Ministarstva zdravlja, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti.  Za više kliknite na ovaj link.

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati