Prati nas

Zdravlje

Veliko otkriće u liječenju raka

Znanstvenici su objavili da su došli do zanimljivog otkriće u liječenju raka kod onih pacijenata s uznapredovalom fazom bolesti. naime, Kombinacijua dvaju lijekova za kemoterapiju zaustavlja rast tumora i bolesnicima omogućuje dodatne mjesece života.

Objavljeno

|

Koliko košta pregled kod privatnog doktora? Privatni liječnik cijena?
foto: Pixabay

Znanstvenici su objavili novo otkriće u borbi protiv raka – kombinacija dvaju lijekova za rak smanjuje tumore i zaustavlja njihov rast u slučajevima kad druge metode liječenja ne djeluju. Koktel kemoterapije mogao bi donijeti produljenje života pacijentima s uznapredovalim stadijem karcinoma. Rana faza kliničkog testiranja pokazala je da bi ovo otkriće moglo donijeti dodatne mjesece života mnogim pacijentima.

Istraživači u Engleskoj pozdravili su obećavajuće rezultate nastale kombiniranjem dva poznata lijeka protiv raka, Vistusertiba i Paclitaxela, za tretiranje kasnog stadija raka otpornog na konvencionalnu terapiju. Iako su testovi u svojoj ranoj fazi i za sada se cilja na testiranje njegove sigurnosti a ne učinkovitosti, studija je pokazala da je više od 50 posto pacijentica s rakom jajnika i 35 posto pacijenata s rakom pluća doživjelo smanjenje tumora barem za trećinu. Tim istraživača predvođen Institutom za istraživanje raka iz Londona ustanovio je da navedeni koktel lijekova u prosjeku zaustavlja rast tumora na 5,8 mjeseci.

Ova kombinacija lijekova testirana je na 25 žena sa seroznim karcinomom jajnika i 40 pacijenata s skvamoznim karcinomom pluća. Svi pacijenti uključeni u studiju objavljenu u časopisu Anali Onkologije imali su uznapredovale stadije bolesti, a standardna terapija nije davala rezultate. Profesor Udai Banerji, zamjenik voditelja odjela razvoja lijekova u Institutu za istraživanje raka rekao je sljedeće: “Kombinirali smo kemoterapiju s ciljanim lijekom koji blokira način na koji stanice raka reagiraju na lijekove kako bi preživjele. Ono što smo vidjeli bilo je vrlo uzbudljivo. Više od polovice žena s rakom jajnika i više od trećine pacijenata s rakom pluća doživjelo je smanjenje tumora – a to su bili pacijenti koji su iscrpili sve druge opcije liječenja.”

Istraživači su razvili ovu kombinaciju lijekova nakon što su primijetili da stanice raka jajnika otporne na kemoterapiju imaju visoke razine molekule p-S6K koja pomaže tumoru da brzo raste. Vistusertib cilja na dva proteina koji aktiviraju p-S6K. Znanstvenici vjeruju da se kombiniranjem ovog lijeka s Paclitaxelom, lijekom za kemoterapiju, zaustavlja sposobnost stanica raka da koriste molekulu p-S6K za rast tumora.

Profesor Paul Workman, ravnatelj instituta za istraživanje raka, rekao je sljedeće: „Divno je što je ova studija dala dodatne mjesece života mnogim bolesnim ženama i muškarcima koji su uključeni u nju. Ove mjesece mogli su provesti sa svojim bližnjima, iako su prije toga ostali bez opcija za liječenje. S nestrpljenjem očekujem rezultate veće kliničke studije ove kombinacije lijekova.“

Oko 140 žena s recidivom raka jajnika uključeno je u drugi stadij studije koji će testirati učinkovitost kombinacije lijekova u usporedbi s učinkovitosti samog lijekom za kemoterapiju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.