Prati nas

Zdravlje

Veliko otkriće u liječenju raka

Znanstvenici su objavili da su došli do zanimljivog otkriće u liječenju raka kod onih pacijenata s uznapredovalom fazom bolesti. naime, Kombinacijua dvaju lijekova za kemoterapiju zaustavlja rast tumora i bolesnicima omogućuje dodatne mjesece života.

Objavljeno

|

Koliko košta pregled kod privatnog doktora? Privatni liječnik cijena?
foto: Pixabay

Znanstvenici su objavili novo otkriće u borbi protiv raka – kombinacija dvaju lijekova za rak smanjuje tumore i zaustavlja njihov rast u slučajevima kad druge metode liječenja ne djeluju. Koktel kemoterapije mogao bi donijeti produljenje života pacijentima s uznapredovalim stadijem karcinoma. Rana faza kliničkog testiranja pokazala je da bi ovo otkriće moglo donijeti dodatne mjesece života mnogim pacijentima.

Istraživači u Engleskoj pozdravili su obećavajuće rezultate nastale kombiniranjem dva poznata lijeka protiv raka, Vistusertiba i Paclitaxela, za tretiranje kasnog stadija raka otpornog na konvencionalnu terapiju. Iako su testovi u svojoj ranoj fazi i za sada se cilja na testiranje njegove sigurnosti a ne učinkovitosti, studija je pokazala da je više od 50 posto pacijentica s rakom jajnika i 35 posto pacijenata s rakom pluća doživjelo smanjenje tumora barem za trećinu. Tim istraživača predvođen Institutom za istraživanje raka iz Londona ustanovio je da navedeni koktel lijekova u prosjeku zaustavlja rast tumora na 5,8 mjeseci.Ova kombinacija lijekova testirana je na 25 žena sa seroznim karcinomom jajnika i 40 pacijenata s skvamoznim karcinomom pluća. Svi pacijenti uključeni u studiju objavljenu u časopisu Anali Onkologije imali su uznapredovale stadije bolesti, a standardna terapija nije davala rezultate. Profesor Udai Banerji, zamjenik voditelja odjela razvoja lijekova u Institutu za istraživanje raka rekao je sljedeće: “Kombinirali smo kemoterapiju s ciljanim lijekom koji blokira način na koji stanice raka reagiraju na lijekove kako bi preživjele. Ono što smo vidjeli bilo je vrlo uzbudljivo. Više od polovice žena s rakom jajnika i više od trećine pacijenata s rakom pluća doživjelo je smanjenje tumora – a to su bili pacijenti koji su iscrpili sve druge opcije liječenja.”

Istraživači su razvili ovu kombinaciju lijekova nakon što su primijetili da stanice raka jajnika otporne na kemoterapiju imaju visoke razine molekule p-S6K koja pomaže tumoru da brzo raste. Vistusertib cilja na dva proteina koji aktiviraju p-S6K. Znanstvenici vjeruju da se kombiniranjem ovog lijeka s Paclitaxelom, lijekom za kemoterapiju, zaustavlja sposobnost stanica raka da koriste molekulu p-S6K za rast tumora.

Profesor Paul Workman, ravnatelj instituta za istraživanje raka, rekao je sljedeće: „Divno je što je ova studija dala dodatne mjesece života mnogim bolesnim ženama i muškarcima koji su uključeni u nju. Ove mjesece mogli su provesti sa svojim bližnjima, iako su prije toga ostali bez opcija za liječenje. S nestrpljenjem očekujem rezultate veće kliničke studije ove kombinacije lijekova.“

Oko 140 žena s recidivom raka jajnika uključeno je u drugi stadij studije koji će testirati učinkovitost kombinacije lijekova u usporedbi s učinkovitosti samog lijekom za kemoterapiju.

.

Zdravlje

Što su proljetne alergije i kako ih spriječiti?

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Objavljeno

|

Autor

Tek što prođe zima i završi sezona gripe, priroda nam zadaje nov udarac: proljeće se najavljuje ne samo toplim vremenom i suncem, već i peludnom groznicom i sezonom alergija. U vrijeme proljeća, zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku, nastale cvjetanjem biljaka, najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis.

Peludna hunjavica sezonska je alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Javlja se sezonski, vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhalne astme i atopijskog dermatitisa. Kada je peludna hunjavica praćena alergijskim konjunktivitisom, tada govorimo o peludnoj groznici.Različiti „okidači“

Alergija je nenormalna (prejaka) reakcija imunološkog sustava na, inače, bezopasni “okidač” (alergen). Uz pelud, česti su alergeni prašina, orasi, bakalar, jaja, ubodi osa i pčela, lateks i neki lijekovi. Obilježja blage alergije mijenjaju se ovisno o okidaču i o osobi.

Mogući znakovi alergije jesu: crveni osip praćen svrbežom ili uzdignuti dijelovi kože (urtike), crvenilo i svrbež očiju, soptanje i/ili otežano disanje, otečene šake, stopala i/ili lice, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. U prvoj pomoći kod alergije važno je procijeniti jačinu alergijske reakcije. Kod otežanog disanja potrebna je liječnička pomoć, a kod blažih simptoma dovoljno je ukloniti okidač, ako je moguće, ili udaljiti osobu od okidača.

Zbrinite simptome: neka osoba uzme lijek koji inače koristi za poznatu alergiju. Najčešći su propisivani lijekovi antihistaminici. Mogu se primijeniti lokalno, u obliku spreja za nos ili kapi za oči, te sustavno, u obliku tableta. Antihistaminici su najkorisniji u liječenju blagih do srednje teških oblika peludne hunjavice. Kod težih oblika bolesti i astme primjenjuju se kortikosteroidi. Postoje i druge metode liječenja koje propisuje specijalist alergolog ( Svjetlana Gašparović Babić, dr. med., Narodni zdravstveni list)

Metode prevencije

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

 • redovito pratiti bioprognozu i peludni kalendar,
 • za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila u tijeku vožnje,
 • izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije peluda u zraku (od 5 do 10 sati ujutro),
 • izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peluda najviša,
 • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
 • korisno je ugraditi klima-uređaj jer on smanjuje količinu peluda za 90%,
 • odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi se izbjeglo unošenje neželjene količine peluda u stambene prostorije,
 • boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
 • za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske iz kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
 • kosu prati svaku večer jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima kose,
 • izbjegavati pušenje, sprejeve i slične nadražujuće tvari jer pogoršavaju simptome alergije.

Nastavi čitati