Prati nas

Zdravlje

Veliko otkriće u liječenju raka

Znanstvenici su objavili da su došli do zanimljivog otkriće u liječenju raka kod onih pacijenata s uznapredovalom fazom bolesti. naime, Kombinacijua dvaju lijekova za kemoterapiju zaustavlja rast tumora i bolesnicima omogućuje dodatne mjesece života.

Objavljeno

|

Koliko košta pregled kod privatnog doktora? Privatni liječnik cijena?
foto: Pixabay

Znanstvenici su objavili novo otkriće u borbi protiv raka – kombinacija dvaju lijekova za rak smanjuje tumore i zaustavlja njihov rast u slučajevima kad druge metode liječenja ne djeluju. Koktel kemoterapije mogao bi donijeti produljenje života pacijentima s uznapredovalim stadijem karcinoma. Rana faza kliničkog testiranja pokazala je da bi ovo otkriće moglo donijeti dodatne mjesece života mnogim pacijentima.

Istraživači u Engleskoj pozdravili su obećavajuće rezultate nastale kombiniranjem dva poznata lijeka protiv raka, Vistusertiba i Paclitaxela, za tretiranje kasnog stadija raka otpornog na konvencionalnu terapiju. Iako su testovi u svojoj ranoj fazi i za sada se cilja na testiranje njegove sigurnosti a ne učinkovitosti, studija je pokazala da je više od 50 posto pacijentica s rakom jajnika i 35 posto pacijenata s rakom pluća doživjelo smanjenje tumora barem za trećinu. Tim istraživača predvođen Institutom za istraživanje raka iz Londona ustanovio je da navedeni koktel lijekova u prosjeku zaustavlja rast tumora na 5,8 mjeseci.


Ova kombinacija lijekova testirana je na 25 žena sa seroznim karcinomom jajnika i 40 pacijenata s skvamoznim karcinomom pluća. Svi pacijenti uključeni u studiju objavljenu u časopisu Anali Onkologije imali su uznapredovale stadije bolesti, a standardna terapija nije davala rezultate. Profesor Udai Banerji, zamjenik voditelja odjela razvoja lijekova u Institutu za istraživanje raka rekao je sljedeće: “Kombinirali smo kemoterapiju s ciljanim lijekom koji blokira način na koji stanice raka reagiraju na lijekove kako bi preživjele. Ono što smo vidjeli bilo je vrlo uzbudljivo. Više od polovice žena s rakom jajnika i više od trećine pacijenata s rakom pluća doživjelo je smanjenje tumora – a to su bili pacijenti koji su iscrpili sve druge opcije liječenja.”

Istraživači su razvili ovu kombinaciju lijekova nakon što su primijetili da stanice raka jajnika otporne na kemoterapiju imaju visoke razine molekule p-S6K koja pomaže tumoru da brzo raste. Vistusertib cilja na dva proteina koji aktiviraju p-S6K. Znanstvenici vjeruju da se kombiniranjem ovog lijeka s Paclitaxelom, lijekom za kemoterapiju, zaustavlja sposobnost stanica raka da koriste molekulu p-S6K za rast tumora.

Profesor Paul Workman, ravnatelj instituta za istraživanje raka, rekao je sljedeće: „Divno je što je ova studija dala dodatne mjesece života mnogim bolesnim ženama i muškarcima koji su uključeni u nju. Ove mjesece mogli su provesti sa svojim bližnjima, iako su prije toga ostali bez opcija za liječenje. S nestrpljenjem očekujem rezultate veće kliničke studije ove kombinacije lijekova.“

Oko 140 žena s recidivom raka jajnika uključeno je u drugi stadij studije koji će testirati učinkovitost kombinacije lijekova u usporedbi s učinkovitosti samog lijekom za kemoterapiju.

.

Zdravlje

Koronavirus: Simptomi, zaštita i liječenje

Koronavirusi su velika porodica virusa koja se nalazi u tijelima brojnih životinjskih vrsta. Rijetko je, kao u slučaju SARS-a i MERS-a, virus prešao sa životinje na čovjeka i nastavio život unutar ljudske populacije.

Objavljeno

|

Autor

Svijet je u panici pred koronavirusom koji izvorište ima u kineskoj pokrajini Wuhan, no stvarnog razloga za paniku nema, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti izdao je kratke upute o simptomima i liječenju ove respiratorne infekcije.

Simptomi: Kašalj, vrućica i otežano disanje

Za sada je infekcija virusom “2019-nCoV” potvrđena kod osoba različitih dobi i zdravstvenog statusa. Simptomi variraju pa su kod nekih blagi, a kod nekih virus izaziva teška pa i fatalna stanja. Na temelju iskustva s MERS virusom, vjeruje se da inkubacija bolesti traje od 2 do 14 dana.


Kako se prenosi?

Koronavirusi su velika porodica virusa koja se nalazi u tijelima brojnih životinjskih vrsta. Rijetko je, kao u slučaju SARS-a i MERS-a, virus prešao sa životinje na čovjeka i nastavio život unutar ljudske populacije.

Vjeruje se da se “2019-nCoV” , baš poput MERS-a i SARS-a širi kapljicama kod kašljanja i kihanja, slično kao gripa i drugi patogeni organizmi dišnog sustava. Valja znati da se svi virusi ne šire jednakom lakoćom ta da se o širenju “2019-nCoV” malo toga pouzdano zna.

Kako spriječiti?

  • Ruke treba prati često pri čemu ih treba sapunati najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, valja koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola
  • Treba izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • Samorazumljivo je izbjegavanje kontakta s bolesnim ljudima
  • Bolesne osobe trebaju ostati doma kako ne bi širile zarazu
  • Prilikom kašljanja i kihanja, usta treba pokriti papirnatim rupčićem kojeg nakon toga treba pažljivo odložiti u smeće
  • Poželjno je često dezinficiranje svih površina u domu i na poslu, a s kojima se dolazi u neposredan kontakt; stolovi, kvake, slavine…

Kako liječiti?

Ne postoji specifična terapija za “2019-nCoV” virus. Terapija je simptomatska.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP