Prati nas

Mozaik

Zadrijemajte poslijepodne da biste bili sretniji

Iako smo im i mi sami to mogli reći da su nas pitali, znanstvenici su potvrdili povezanost popodnevnog drijemanja i osjećaja sreće. Oni koji svakoga dana nakratko “ubiju oko”, sretniji su od onih koji to ne čine. No valja upozoriti da ne treba kunjati dulje od pola sata.

Objavljeno

|

Koliko sati treba spavati?
foto: Pixabay

Znanstvenici su otkrili povezanost između kratkog drijemanja i sreće – iako smo im i mi mogli veći da je to dvoje u vezi. Kako prenosi Independent, otprije se zna da kvalitetan san uvelike utječe na zdravlje, produktivnost i otpornost na bolesti, no sada su otkrivene i brojne prednosti kratkog popodnevnog drijemanja. Tom su fenomenu čak nadjenuli i ime: nappiness (od nap – drijemati i happiness – sreća).

Profesor Richard Wiseman sa Sveučilišta Hertfordshire kaže: “Prijašnja istraživanja pokazala su da kratki periodi drijemanja od samo 30 minuta, pozitivno utječu na fokusiranost, produktivnost i kreativnost. No sada se čini da kratko drijemanje izravno utječe i na osjećaj sreće. S druge strane, dugo drijemanje donosi određene zdravstvene rizike što je također u skladu s našim istraživanjem.”Istraživanje je provedeno tijekom Međunarodnog festivala znanosti u Edinburghu kad je više od tisuću ispitanika odgovaralo na pitanja o svojim navikama spavanja i drijemanja. Prema dobivenim rezultatima, oni koji redovito kratko drijemaju, sretniji su. Konkretno, oni koji redovito svaki dan otkunjaju, na ljestvici sreće od 1-5 postižu rezultat 3,52, dok oni koji preko dana ne spavaju, postižu rezultat 3,44.

Također, 66 posto popodnevnih spavača opisalo se kao sretnu osobu, dok se na isti način opisalo samo 56 onih koji ne drijemaju, čime je još jednom naglašena povezanost između popodnevnog drijemanja i sreće. Zanimljivo, tijekom istog istraživanja ustanovljeno je i da 43 posto ispitanih u dobi između 18 i 30 godina popodne redovito drijema, dok to čini samo 30 posto starijih od 50 godina.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati