Prati nas

Zdravlje

Čičoka ili jeruzalemska artičoka, zdravi korov na vašem tanjuru

Biljka se razmnožava dijeljenjem gomolja. Gomolje tijekom zime često jedu miševi i voluharice pri čemu ih znaju u svojim podzemnim hodnicima odnijeti i desetak metara od mjesta rasta. Stoga se nemojte čuditi ako vaša čičoka „pobjegne“ susjedu ili nikne na sasvim neočekivanim mjestima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Gdje naći čičoku?
foto: Pixabay

Ako je suncokret jedno veliko sunce, onda je njegova bliska rođakinja čičoka sazviježđe stotina sjajnih zvijezda. I dok suncokret (Helianthus anuus) koristimo ponajviše za proizvodnju ulja, kod čičoke (Helianthus tuberosus) jedemo gomolj koji pripremamo poput krumpira. Razlika između njih je i ta što suncokret za uzgoj zahtjeva agrotehničke mjere, dok je čičoka doslovno korov koji od ljudi ne traži ništa, a daje im puno.

Čičoka, jeruzalemska artičoka, samo su neka od imena koje su ljudi s naših područja nadjenuli ovoj biljci koju su uzgajali američki Indijanci prije dolaska osvajača. Jedno od njenih imena – topinambur, upravo potječe od imena brazilskog plemena. U Francusku ju je donio Samuel de Champlain 1609. godine.


Stabljika biljke dosegne visinu oko 3 metra, iako može narasti i do 5 metara. U Hrvatskoj cvate tijekom rujna i listopada glavičastim cvatovima karakterističnim za glavočike koji nalikuju malim suncokretima. Često zauzima smetlišta, vlažne neuređene livade, rubove šuma ili nasipe. U Zagrebu obilno raste na nasipu uz Savu.

Gomolji mogu varirati bojom, formom, veličinom i vremenom dozrijevanja. Sadrže inulin koji se stajanjem pretvara u fruktozu te se zbog toga gomolji preporučaju za prehranu dijabetičara. Fruktoza, koja je dva puta slađa od običnog konzumnog šećera, čičoki daje sladak okus. Uz to, gomolji sadrže u većoj količini kalij, magnezij, kalcij, fosfor i željezo, a od vitamina vitamine iz B skupine, vitamin A i vitamin C.

Cvat čičoke (foto: Pixabay)

Upravo se zbog visoke količine kalija u narodu vjeruje da pomaže kod snižavanja visokog krvnog tlaka, a zbog inulina pripisuje joj se i sjajan učinak na probavu i obnovu crijevne flore. Čičoka se može peći poput krumpira, kuhati, pirjati, pripremati kao pire ili svježa na salatu. Ipak, vodenastija je od krumpira i bitno slađa, što mnogima može smetati.

Biljka se razmnožava dijeljenjem gomolja. Gomolje tijekom zime često jedu miševi i voluharice pri čemu ih znaju u svojim podzemnim hodnicima odnijeti i desetak metara od mjesta rasta. Stoga se nemojte čuditi ako vaša čičoka „pobjegne“ susjedu ili nikne na sasvim neočekivanim mjestima.

Od evropskih zemalja na većim površinama uzgaja se u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Slovačkoj, a u posljednje vrijeme i u Srbiji. Gomolji se prvenstveno koriste u farmaceutskoj industriji kod proizvodnje različitih ljekovitih pripravaka, za ekstrakciju inulina te za prozvodnju bioetanola. Povremeno se može naći i na većim hrvatskim tržnicama.

Čičoka (foto: Paul Fenwick/wikimedia)

.

Zdravlje

Markotić: ‘Među onima na respiratoru su ljudi u četrdesetima’

Markotić je rekla da su i američko i britansko cjepivo u visokim fazama, a Rusi su također objavili određene rezultate koji se čine veoma dobri.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić smatra da cjepivom koje imamo – onim protiv gripe – trebamo izbjeći scenarij da u isto vrijeme imamo infekciju jednim i drugim virusom.

Komentirajući za HRT pad broja novozaraženih koronavirusom uz istodoban porast broja oboljelih u bolnicama, Markotić je rekla da su cijelo vrijeme spominjali da će, kako budu rasli brojevi, više ljudi biti u bolnicama, kao i slučajeva sa smrtnim ishodom. “Ipak, ono što vidimo u nekoliko većih klinika, uključujući našu, posljednih tjedan dana polako pada taj broj, ali to nije razlog za opuštanje ili predikciju”, kaže.


U bolnicu dolaze u teškom stanju

Dodala je da bolesnici koji dolaze u bolnicu uglavnom završavaju s upalama pluća ili u teškom stanju te trebaju respirator, vrlo često sa zatajenjem bubrega, pluća. Naglasila je da među njima ima i onih mlađe dobi, od 40 do 50 godina, ali i starijih.

“Zamjetno je da većina njih ima veći broj različitih kroničnih bolesti, ali za razliku od prve faze kad su to uglavnom bili stari ljudi iz domova u koje je virus prodro, sad je većinom riječ o kućanstavima u koja su ukućani donijeli virus”, rekla je Markotić za HRT.

Što je s cjepivom?

Markotić je rekla da su i američko i britansko cjepivo u visokim fazama, a Rusi su također objavili određene rezultate koji se čine veoma dobri. Dodala je da je danas u Klinici za infektivne bolesti bio i veleposlanik SAD-a koji je rekao da će biti važno da netko proizvede cjepivo i pri tome nije bitno tko: “Kad se napokon vidi tko će prvi moći ponuditi cjepivo, znat će se s kim će se sklapati ugovor i koje će točno cijene biti.”

Naglasila je da moramo cjepivom koje imamo, onim protiv gripe, izbjeći scenarij da u isto vrijeme imamo infekciju jednim i drugim virusom. Bilo bi dobro da se cijepi što šira populacija, dodala je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP