Prati nas

Vijesti

Kolinda o teškom životu u Jugi: Nismo smjeli reći da smo Hrvati

Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna.

Objavljeno

|

foto: Kolinda Grabar-Kitarović @ Facebook

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u današnjem intervjuu za austrijski Kleine Zeitung odgovarala je na brojna aktualna pitanja, ali i o tome kako je bilo odrastati u komunističkoj Jugoslaviji.

“Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”, izjavila je. Austrijskom novinaru je objasnila da je Hrvatima bilo zabranjeno u Jugoslaviji govoriti da su Hrvati, već su umjesto toga morali govoriti da su “iz Hrvatske”. “Tko je iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

Ovu je izjavu za N1 televiziju komentirao predsjedničin prethodnik Ivo Josipović. “Kad sam prvi put čuo te teze, mislio sam da je to šala, da je News Bar. Međutim, ona je ozbiljna. To što je rekla ne odgovara onome što smo proživjeli. To su potpune neistine i krivotvorenje povijesti. No te tvrdnje nisu izrečene samo radi krivotvorenja povijesti, nego i radi mijenjanja budućnosti. Pročitamo li njezinu biografiju vidimo da joj u tom strašnom sustavu nije bilo tako loše, išla je u Ameriku, sigurno nije živjela u tamnici. Ovo krivotvorenje povijesti je u funkciji profiliranja Hrvatske vrlo desno”, kaže Josipović.

Podsjetimo, predsjednica je i prošle godine istoj tiskovini odgovarala na pitanja o životu u Jugoslaviji. “Jugoslavija je bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uvjeravali su ljude da je život divan kod nas. Svatko je imao plaću, neovisno o tome je li radio ili ne”, odgovorila je predsjednica i nadodala da se u Jugoslaviji novac trošio na megalomanske projekte “koji su trebali uvjeriti svijet da je ona industrijska država”.

Kao primjere lošeg života za vrijeme Jugoslavije navela vožnju na par-nepar, nemogućnost slobodnog napuštanja zemlje i nestašice nekih proizvoda. Predsjednica je izjavila i da nacionalizam nije “iskopao grob” Jugoslaviji. “On je bio tek katalizator. Mi, Hrvati i Slovenci, htjeli smo bolji život, jer smo dio zapadnog svijeta i htjeli smo slobodno raspolagati novcem koji stvaramo”, rekla je Grabar-Kitarović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.