Prati nas

Mozaik

Može li se otići u mirovinu s 30? Oni misle da može

Ako ste spremni potpuno promijeniti svoj život, fanatično štedjeti i odbaciti skoro sve što konzumeristički način života pruža, možda biste se mogli umiroviti već s 30 godina. O ovoj temi govore pripadnici pokreta ‘Fire Movement’ kojima je to pošlo za rukom.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako rano u penziju?
foto: Pixabay

Mnogo se u zadnje vrijeme govori o dobi za odlazak u mirovinu i mnogi se s pravom boje da će, kako kažu, “s posla direktno na Mirogoj”. I dok se kod nas budući umirovljenici bune uglavnom samo na društvenim mrežama, u Rusiji su organizirani prilično burni prosvjedi nakon najave da će se raditi do 67. godine – što je doista vrlo problematično s obzirom na očekivani životni vijek prosječnog Rusa koji iznosi tek 66 godina.

No dok se većina bori za neku prihvatljiviju opciju, neki još uvijek mladi ljudi preuzeli su stvar u svoje ruke i u penziju su otišli – pazite sad – s 30 godina! Oni su dio pokreta koji se naziva Fire Movement (Pokret vatre). Prenosimo razgovor britanskog Guardiana s ovom zanimljivom ekipom koja otkriva kako im je pošlo za rukom postati tako mladi umirovljenici.


Ime: Fire Movement.

Koliko postoje: Niti deset godina.

Tko su oni: Grupa četrdeset-i-nešto-godišnjaka koji imaju puno slobodnog vremena jer ne rade.

Jesu li zoni zapravo lijeni? Nisu lijeni već su pronašli vrlo preciznu kombinaciju zarade, štednje i štedljivog života koja im je omogućila da napuste posao dok su još relativno mladi.

Što znači ime njihovog pokreta Fire Movement? FIRE je zapravo akronim od “financial independent retire early”, odnosno “financijska neovisnost i rano umirovljenje”.

Kako su došli na tu ideju? Zamisao je to američkog blogera Petera Adeneya, poznatog i kao Mr Money Monkey, koji je i sam otišao u penziju s 30 godina te sada zajedno sa ženom i djecom živi financijski neovisnim životom.

Kako mu je to uspjelo? Bio je vrlo obziran prema novcu, puno štedio i pomalo fanatično odbijao modernu konzumerističku kulturu: nikad nije uzeo kredit, otišao u minus ili neracionalno trošio. “Plaćanje parkinga je znak da se nalazite u području koje nije zamišljeno za automobile te se korištenjem auta zapravo opirete dizajnu vlastitog grada”, objašnjava primjerom Adeney svoj stil života.

To zvuči mudro. Ima još, naravno. Adeney zarađuje oko 400.000 dolara godišnje do svog bloga, no od tog iznosa potroši tek manji dio.

Kako da i sam naučim živjeti poput pripadnika Fire Movementa? To je zapravo pitanje omjera: trebali biste uštedjeti oko 25 puta onoliko koliko vam je potrebno za život godinu dana. Ako za život trebate 20.000 dolara, trebali biste uštedjeti oko 500.000 dolara.

Što ako imam kredit? Pa to trebate prvo otplatiti.

Što je s ostalim dugovanjima i karticama? Ne smijete imati nikakve dugove niti koristiti kreditne kartice ako želite isprobati život po sistemu Fire Movementa. Niti jesti po restoranima, također.

No mogu li se svejedno zabavljati? Pa ako vam je brojanje svakog novčića zabavno, onda zašto da ne.

Je li to zapravo okrutno? Nije. Tako spašavate i sebe i planet. I imate slobodu.

Slobodu od čega? Slobodu od brige i raznih gluposti koje čine svakodnevicu većine ljudi.

Ok. Upišite me! Dobrodošli! Počnite stavljati na stranu pola svojih ukupnih prihoda i vidimo se za 15 godina.

Ali kad platim sve što trebam, ne ostane mi ništa. Koliko vam ostane?

Recimo da to nije pozitivan broj. Ako vas tješi, niste jedini s tim problemom. Recite sami sebi i ostalima: Probudite se, ovce! Ne treba vam ni auto, ni praznici ni pasta za zube. No nemojte reći: “Mogu li vidjeti vinsku kartu?”

.

Show

Tjedan sjećanja na Olivera Dragojevića možete pratiti i na internetu

Prošle su već dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, a u njegovoj se Veloj Luci ove godine održava manifestacija “Trag u beskraju” u sklopu koje će biti održani brojni koncerti i izložbe posvećene velikom glazbeniku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Od čega je umro Oliver?

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, omiljeni pjevač jedinstvena glasa čija je sugestivnost u interpretaciji bila tolika da se za njega govorilo kako je u stanju otpjevati tekst telefonskog imenika a da to svejedno zvuči dobro.

Ovih dana svi su pohrlili u Vela Luku na otoku Korčuli, gdje je Oliver živio i u koju se uvijek rado vraćao, odbijajući tijekom ljetnih mjeseci sve nastupe samo kako bi mogao uživati na svojem Jadranu. Velika manifestacija koja se održava u sjećanje na Olivera Dragojevića otvorena je u ponedjeljak izložbom naziva “Oliver u Luci/Luka u Oliveru”, a vrhunac će biti u srijedu navečer na velikom koncertu naslovljenim “Trag u beskraju”.


Nastupit će Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge druge glazbenike, gudački orkestar, dirigenta Alana Bjelinskog, a sve pod vodstvom producenta Ante Gele. Prije koncerta bit će organizirana i promocija knjige Zlatka Galla posvećena Dragojeviću.

U četvrtak se održava koncert “Evo mene među moje” na kojem će mlade snage hrvatske glazbene scene pjevati pjesme od kojih je Oliver svojim izvedbama napravio evergreene hrvatske glazbe. Na tom koncertu nastupit će Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško. U ponoć će biti i projekcija snimke Oliverova nastupa iz pariške Olympije.

Tjedan sjećanja na Olivera u Veloj Luci završava u petak, 31. srpnja, uz večer jazza i koncertom Ines Tričković i benda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, Vela Luka je omogućila je i druge načine praćenja koncerata. Koncerti “Trag u beskraju” i “Evo mene među moje” prenosit će se uživo na Max TV-u, Youtube kanalu i Facebook stranici HT-a te na Narodnom radiju.

Hrvatska radiotelevizija na drugu godišnjicu smrti Olivera Dragojevića, u srijedu, 29. srpnja, s početkom u 20.05 na Prvom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film “A Porina dobiva – Oliver Dragojević” scenarista i redatelja Tonija Volarića.

Pogledajte kako je koncert sjećanja na Olivera izgledao prošle godine:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP