Prati nas

Vijesti

Hoće li poskupjeti pogrebi zbog nedostatka radne snage?

U riječkom poduzeću Kozala imaju otvoren natječaj za četiri grobara. Varaždinski Parkovi objavili su ovog mjeseca oglas za četiri grobara/mrtvonosca. Preloški Pre-kom traži grobara i nudi plaću od 5000 kuna, naknadu troška prijevoza ili cipelarinu, 1250 kuna regresa i isto toliko božićnice, 600 kuna uskrsnice, 600 kuna dara za djecu.

Objavljeno

|

Zakopani živi
foto: BigStock

Nitko neće u grobare, ali ne samo u grobare. Nedostatak radne snage zahvatio je i pogrebnu industriju. Na sjeveru Hrvatske, nemoguće je pronaći grobare, zbog čega će valjati podići plaće i, možda, više naplaćivati usluge ukopa, javlja Večernji list.

Direktorica čakovečkog Čakoma Snježana Tkalčec Avirović otkriva da se posljednjih godinu dana suočavaju s povećanim odlaskom radnika koji odlaze u inozemstvo, a njihova se mjesta teško popunjavaju.

“Riječ je o specifičnom i teškom poslu koji ne može raditi svatko jer psihički nije spreman za takav rad. Plaće nisu visoke, od 4000 do 4800 kuna“ kazao je za Večernji list Lenko Ugrinić, direktor tvrtke Nasadi uz Zadra.

„Takav trend prisutan je za sva niže vrednovana radna mjesta u komunalnim djelatnostima koje obavljamo, a najzamjetniji je za radna mjesta radnika na postupanju s otpadom, komunalnog radnika, radnika na pogrebnim uslugama, vozača komunalnog vozila i interventnog vozača za prijevoze pokojnika. Zbog toga razmišljamo o podizanju cijena pogrebnih usluga kako bismo povećali plaće tih radnika. Za istom mjerom trebat ćemo posegnuti i kod drugih komunalnih usluga“, ističe Tkalčec Avrilović.

U riječkom poduzeću Kozala imaju otvoren natječaj za četiri grobara. Varaždinski Parkovi objavili su ovog mjeseca oglas za četiri grobara/mrtvonosca. Preloški Pre-kom traži grobara i nudi plaću od 5000 kuna, naknadu troška prijevoza ili cipelarinu, 1250 kuna regresa i isto toliko božićnice, 600 kuna uskrsnice, 600 kuna dara za djecu. Iskustvo nije potrebno, javlja Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.