Prati nas

Mozaik

Starije žene su medijima i tržištu nevidljive

Iako postoje brojna istraživanja i svjedočenja o tome da život doista počinje nakon pedesete, mediji i marketingaši to još uvijek ne uviđaju, pogotovo kad su pitanju žene iznad pedeset godina.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Oglasi za starije žene?
foto: Meghan Holmes/Unsplash

Žena ste koja je upravo navršila pedeset godina? Čestitamo! Po svoj prilici najbolje razdoblje života tek je pred vama. Priča o starenju piše se iznova i iznova i žene iznad 50 godina odbacuju uvriježeno mišljenje da nakon pedesete jednostavno izblijede. Potvrđuje to i kanadski primjer gdje se po prvi puta u povijesti dogodilo da je osoba starijih od 50, više nego onih mlađih od 15 godina. Pa ipak, žene su u medijima i u marketingu vidljive samo do srednjih godina nakon čega postaju gotovo nevidljive.

Prema nacionalnom izvješću organizacije McCann Worldgroup Canada, 59 posto žena doista osjeća da nakon što su navršile pedesetu, žive punijim životom. Žene znaju da je najbolje razdoblje pred njima, međutim mediji i marketingaši to još, čini se, ne uviđaju. Mišljenje da nakon pedesete sve počinje lagano blijedjeti i nestajati vrlo je duboko ukorijenjeno u našem društvu i kulturi zbog čega vrlo plodne faze koje dolaze poslije, ostaju praktički neprimijećene.


Studija pod imenom „Istina o kanadskim ženama“ istraživala je kako upravo žene iznad pedesete oblikuju promjenu i kako ta promjena nanovo oblikuje društvo. Izvješće “Nakon 50: Neiskorištena prilika” nedavno je objavljen dokument, četvrti od ukupno pet, koji se bavi izmijenjenim ulogama žena iznad pedesete u kanadskom društvu te uključuju duboku analizu njihovih stavova o poslu, kućanstvu, starenju i prisutnosti u medijima.

Također, bavi se i razbijanjem nekih uvriježenih mitova poput:

1. Žene iznad pedesete ne sudjeluju u tržištu
2. Nisu inspiracija mlađim ženama
3. Žene iznad pedesete lagano blijede dok muškarci istih godina nastavljaju napredovati

2016. McCann Worldgroup Canada, u suradnji s agencijom Ipsos, objavio je dokument “Istina o Kanađanima”, sveobuhvatno istraživanje potrošača čiji je sastavni dio i “Istina o kanadskim ženama” koji donosi seriju razgovora s utjecajnim ženama iz te dobne skupine koje su tako dobile priliku otvoreno progovoriti o temama ključnim za društvo i njihovom utjecaju na tržište i marketing.

Neke od tema i zaključaka su sljedeće:

Žene i posao: Ravnopravnost na poslu? Žene je ne osjećaju. 76 posto žena kaže da nisu zadovoljne rodnom ravnopravnošću u svojoj radnoj okolini.

Uloge u kućanstvu: Jedan dom, dvije stvarnosti. 73 posto muškaraca smatra da su kućanski poslovi ravnopravno podijeljeni, dok 40 posto žena osjeća da su sve kućanske obaveze na njihovim leđima.

Nesavršen prikaz žena: Najbolje namjere nisu dovoljne. 67 posto žena iz generacije milenijalaca smatra da u oglašavanju ima previše stereotipa.

Žene nakon 50: Neiskorištena prilika. 59 posto žena misli da su najbolje godine tek pred njima.

Odgajati sinove i kćeri: Obećanje promjene. 63 posto roditelja milenijalaca odgaja svoju djecu u duhu rodne neutralnosti.

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP