Prati nas

Vijesti

Sindikati najavljuju prosvjed protiv Pavićeve mirovinske reforme

Danas na izričito pitanje je li postoji prostor za pregovore oko produljenja radnog vijeka do 67 godina starosti, oko penalizacije i nekih drugih stvari, ministar je vrlo jasno rekao da prostora za to nema.

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
Sindikalist Mladen Novosel (foto: Sandro Bura)

Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić sastao se s predstavnicima sindikata i poslodavaca, kako bi im rastumačio mirovinsku reformu. Sindikalci su nakon 50 minuta izašli sa sastanka. “Žao mi je što su nezadovoljni prijedlogom, ali zadovoljan sam što su ga podržali poslodavci”, kazao je Pavić novinarima. Drugi stup, dodaje, nije ugrožen.

“Naš prosječni umirovljenik ima 30 godina staža, a Nijemac 37,8 mjeseci, fali nam 17 milijardi kuna za mirovine godišnje i želimo dugoročnu održivost sustava, ali i povećanje i adekvatnost mirovina”, ponovio je još jednom ministar. Kaže, želi da se sadašnjim umirovljenicima povećaju mirovine te da umirovljenici mogu zakoračiti na tržište rada. To znači da će ti umirovljenici moći raditi do četiri sata dnevno uz primanje mirovine u punom iznosu.

“Za one koji idu u mirovinu sljedećih 10 ili 15 godina, a imat će bez reforme 60 do 700 kn manju mirovinu, želimo ih izjednačiti barem sa sadašnjim umirovljenicima. Omogućiti im izbor. Za najmlađe, koji će 40 godina provesti u sustavu rada želimo osnažiti drugi stup”, objašnjava i dodaje: “Ubrzat ćemo produljenje rada već za 2031., ali to već ima gotovo polovica EU zemalja.”

Kako će namaknuti novac za one kojima prijete niže mirovine?

Uz sve navedeno, predlaže se povećanje minimalne mirovine za tri posto, kao i rješavanje pitanja dodatka na mirovinu od 27 posto koji primaju stariji osiguranici. Pravo na taj dodatak ubuduće bi imali osiguranici rođeni 1962. i mlađi koji se odluče ušteđevinu iz drugog stupa prenijeti u prvi stup. Izračuni pokazuju i da trošak dodatka od 27 posto do 2040. iznosi 40 milijardi kuna. “Iz naših proračuna sistem je stabilan do 2100. godine. Čak da i damo tih 27 posto i 40 milijardi kuna ne rješava pitanje 300.000 građana rođenih nakon 1962. a koji su imali minimalne plaće. Za njih ćemo osigurati prijelaz u prvi stup kako bi im se osigurala barem minimalna mirovina.” Uz to, za one koji prijevremeno odlaze u mirovinu, predlaže i umanjenje ili penalizaciju od nešto više od 4 posto po godini.

Što na sve kažu sindikati?

“Sastanak je pokazao da se obistinilo ono što smo očekivali, da je Vlada sve pripremila i da su nas stavili pred gotov čin. Danas na izričito pitanje je li postoji prostor za pregovore oko produljenja radnog vijeka do 67 godina starosti, oko penalizacije i nekih drugih stvari, ministar je vrlo jasno rekao da prostora za to nema”, kazao je nakon sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

“Nema potrebe na takav način više razgovarati sa ovim Ministarstvo i ovom Vladom”, dodao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel koji najavljuje veliki radnički prosvjed.

“Mogli bismo prijeći preko višemjesečnog bahatog i ignorirajućeg pristupa ministra Pavića prema sindikatima kao socijalnim partnerima, međutim ono što je danas definitivno prelilo svaku kap je da već nakon dva mjeseca otkako su sve tri sindikalne središnjice tražile odgovore od ministra Pavića da se mirovinski zakoni mijenjanju u cilju smanjivanja dobne granice sa sadašnjih 67 godina na 65 jer smatramo da sve zemlje u rangu Hrvatske ni približno nemaju dobnu granicu 65 godina.

Nakon što smo tražili da se radnike dodatno ne penalizira ako ranije odu u mirovinu već ako se netko treba penalizirati to je poslodavac jer svi radnici stariji od 50 godina polako su nepoželjni za poslodavce i kada smo tražili kao treći zahtjev da radnici koji sada imaju 41 godinu staža kao kriterij i 60 godina života da se ta dobna granica ne podiže, nismo dobili nikakav odgovor. Ministar je rekao da o tome nemamo što razgovarati, da je to stav Vlade, onda se postavlja pitanje čemu takav socijalni dijalog, onda je to moglo biti rečeno prije šest mjeseci da nas toliko ne zavlači”, izjavio je Novosel za RTL Danas.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.