foto: Pixabay

Virus Zapadnog Nila: Kako suzbiti komarce i zaštiti se od uboda

Autor: • 20. 09. 2018. • Kolaž, Zdravlje373 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U Hrvatskoj je dvoje ljudi umrlo od virusa Zapadnog Nila, dok ih je nekoliko desetaka zaraženo. Najviše u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Poznato je da virus prenose komarci pa je važno spriječiti njihovo razmnažanje, ali i zaštiti se od njihova uboda. Ovo su mjere koje preporučuje Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar:Razvoj komaraca

Komarci se razvijaju u vodi. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama, različitim prirodnim staništima ili staništima koja su nastala utjecajem ljudi. U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. S dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, postaju aktivna legla komaraca u naseljima. Stoga je broj komaraca oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. Na brojnost komaraca utječu i mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Prirodna legla komaraca mogu postati: poplavne površine, kanali s vodom, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica.

Umjetna legla komaraca su raznolika i brojna: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane i različite slične nakupine vode.

Suzbijanje komaraca

U zaštiti građana od komaraca na području grada Zagreba komarci se suzbijaju organiziranom provedbom Programa koji je prvenstveno usmjeren na suzbijanje ličinki u vodama stajaćicama. Suzbijanje letećih komaraca provodi se na ograničenim područjima na kojima je njihov broj značajno veći. Suzbijanje komaraca u Zagrebu provode pravne osobe koje su sklopile ugovor s Gradom Zagrebom za provedbu suzbijanja.

Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini.

Kako?

ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude;
redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;
spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;
tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim;
propisno odlagati krupni otpad;
održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;
održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);
propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima; redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom;
održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;
održavati zelene površine i uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci.

Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ako je moguće ukloniti mjesta njihovog razvoja (legla).

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) na bazi aktivne tvari DEET (20-50%) ili icaridin, pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.

Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.

Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske (u kojima su komarci značajni kao prijenosnici bolesti) putnicima savjetujemo da posjete Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i savjetuju se sa specijalistom epidemiologije o potrebnoj zaštiti.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.