Prati nas

Nema predaje

Provjereno

Koliko staža imaju primatelji ‘povlaštenih’ mirovina i tko ih prima?

Nastavljamo kvartalno analizirati trendove u sektoru takozvanih povlaštenih mirovina prema podacima koje objavljuje Hrvatski zavodi za mirovinsko osiguranje. Najnovija analiza načinjena je prema stanju na 30. rujna 2018. godine. Ovoga puta donosimo i neke nove parametre poput broja korisnika invalidske i obiteljske mirovine u promatranim kategorijama. Također smo izdvojili i prosječan staž unutar kategorije. Pri tome treba znati da se je vojnicima vrijeme provedeno u ratu priznavalo kao dvostruki staž.

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

Mirovina za ustaše' Koliku penziju imaju partizani?
foto: screenshot Saborska TV / U gori raste zelen bor

Nastavljamo kvartalno analizirati trendove u sektoru takozvanih povlaštenih mirovina prema podacima koje objavljuje Hrvatski zavodi za mirovinsko osiguranje. Najnovija analiza načinjena je prema stanju na 30. rujna 2018. godine.

Ovoga puta donosimo i neke nove parametre poput broja korisnika invalidske i obiteljske mirovine u najčešće spominjanim kategorijama. Također smo izdvojili i prosječan staž unutar kategorije. Pri tome treba znati da se vojnicima vrijeme provedeno u ratu priznavalo kao dvostruki staž.


Domobrani i ustaše: 5.195 mirovina (-207)

Mirovine pripadnika takozvane Hrvatske domovinske vojske (Domobranstvo, Ustaška vojnica i Oružnica NDH) prima 207 osoba manje. To je pad za 4% u tromjesečnom roku koji održava dugoročni trend. U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 58 kuna.

foto: Mojevrijeme.hr

Prosječni staž: 33 godina i 1 dan
Broj korisnika invalidske mirovine: 179 (3%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 4.335 (83%)
Prosječna mirovina: 2.427 kuna.

 

Borci NOR-a: 11.868 mirovina (-444)

Broj partizanskih mirovina pao je za 444 u odnosu na drugi kvartal tekuće godine. U postocima, broj partizanskih mirovina i obiteljskih mirovina koje primaju njihove udovice pao je za 3.6% kao i u prethodnom kvartalu.  U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 70 kuna.

foto: Mojevrijeme.hr

Prosječni staž: 29 godina, 2 mjeseca i 18 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 467 (4%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 9.396 (79%)
Prosječna mirovina: 2.829 kuna. 

 

Bivši politički zatvorenici: 3.085 mirovina (-50)

Mirovinsko je prestalo isplaćivati i 50 mirovina političkih zatvorenika što čini pad od 1.6%, kao i u prethodnom kvartalu.  U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 85 kuna.

Prosječni staž: 33 godine, 2 mjeseca i 19 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 299 (10%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 1.745 (57%)
Prosječna mirovina: 3.866 kuna.

 

Saborski zastupnici, ministri i ustavni suci: 659 mirovina (-3)

Broj mirovina saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i članova vlade očekivano je stabilan. Isplaćuje ih se tri manje nego tri mjeseca ranije. To je pad od 0,5%, dok je u prethodnom kvartalu zabilježen rast. U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 223 kune.

Prosječni staž: 33 godina, 2 mjeseca i 12 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 5 (1%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 114 (17%)
Prosječna mirovina: 9.806 kuna.

 

Branitelji: 107.680 mirovine (+655)

Broj braniteljskih mirovina porastao je za 655.  To je je stabilan rast od 0,6%.

foto: MojeVrijeme.hr

 

1. Mirovine ostvarene prema ZOHBDR (71.304 mirovina)
U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 137 kuna.
Prosječni staž: 18 godina, 8 mjeseci i 7 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 56.047 (79%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 14.250 (20%)
Prosječna mirovina: 5.753 kuna

2. Mirovine priznate prema općim propisima, a određene prema  ZOHBDR iz 2017. godine (36.376 mirovina)
U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 71 kunu.
Prosječni staž: 27 godina, 7 mjeseci i 13 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 15.637 (43%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 6.741 (19%)
Prosječna mirovina: 2.582 kuna

 

HVO: 6.769 mirovina (-13)

Broj mirovina koje se isplaćuju pripadnicima HVO-a pao je za 13, što je pad od 0,2% u odnosu na prethodni kvartal. U trećem kvartalu ove su mirovine prosječno porasle za 76 kuna.

Prosječni staž: 7 godina, 3 mjeseca i 16 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 6.051 (89%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 718 (11%)
Prosječna mirovina: 3.040 kune.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Mozaik

Muzeji koje možete posjetiti bez napuštanja doma

U danima kad ne možete izaći iz kuće, dobro je znati da postoje izuzetna mjesta koja možete posjetiti i ne izlazeći iz svog doma: virtualni muzeji. Prošećite s nama Louvreom, Muzejem Dalí, Smithsonianom…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako ništa ne može nadmašiti iskustvo promatranja umjetničkih djela i važnih arheoloških predmeta uživo, u vrijeme epidemije kad bismo svi trebali izbjegavati izlazak iz kuće online muzeji najbolja su zamjenska opcija. Potražili smo koje biste to poznate svjetske muzeje mogli posjetiti iz udobnosti i sigurnosti svog naslonjača.

Louvre, Pariz

Louvre nije samo jedan od najvećih muzeja na svijetu, nego je i neizostavna adresa za sve posjetitelje Pariza. No kako u Grad svjetlosti sigurno još neko vrijeme nećete ići, muzej možete posjetiti preko interneta. Louvre nudi besplatne online ture pa tako možete vidjeti sve najvažnije umjetnine, od egipatske zbirke, pa do najvrednijih Michelangelovih djela. Također, možete razgledati muzej u svih 360 stupnjeva te klikom na pojedine predmete dobiti više informacija.


Muzej Solomon R. Guggenheim, New York

Iako je i sama zgrada Guggenheim muzeja u New Yorku, arhitekta Franka Lloyd Wrighta, vrlo impresivna, ne morate potegnuti do Amerike kako biste uživali u njezinim umjetninama. Neke od kolekcija iz muzeja su dostupne online pa tako možete uživati u radovima Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koonsa.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington

Osnovana 1937. godine, Nacionalna galerija umjetnosti je otvorena javnosti posve besplatno. Za one koji nisu u Washington D.C.-ju, dostupne su virtualne ture kroz izložbe uključujući i Remek-djela Vincenta Van Gogha i Skulpture hrama Angkor i Drevna Kambodža: Milenij slave.

Britanski muzej, London

Neki od ukupno osam milijuna objekata Britanskog muzeja, dostupni su online, uključujući i izložbu Kanga: Tekstil iz Afrike i Predmeti iz rimskog grada Pompeja“.  Muzej se također udružio s Googleovim društvenim institutom te nudi obilaske pomoću Google Street View tehnologije.

Smithsonian – prirodoslovni muzej

Smithsonian prirodoslovni muzej u Washingtonu jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Na mrežnim stranicama muzeja mogu se vidjeti dijelovi svih katova. Gledatelji mogu ući i u rotondu gdje će uživati u sveobuhvatnoj turi od 360 stupnjeva i doista iznimnim izlošcima koji uključuju izložbe o sisavcima, insektima, dinosaurima i paleobiologiji.

Metropolitan muzej umjetnosti

Metropolitan je dom više od dva milijuna iznimnih umjetničkih djela, a dobra je vijest da ne morate biti u New Yorku da biste u njima uživali. Na web stranici muzeja dostupne su čitave kolekcije i virtualni obilasci koji uključuju i neka od najimpresivnijih ostvarenja Vincenta van Gogha, Jacksona Pollocka  Giotta di Bondone.

I Metropolitan se udružio s Googleom i to ne samo u omogućavanju razgledavanja, već i u stvaranju novih umjetničkih djela koja su također dotupna online.

Muzej Dalí, Figueres

Smješten u gradiću Fugueresu u španjolskoj regiji Kataloniji, ovaj je muzej u potpunosti posvećen liku i djelu ekscentričnog umjetnika Salvadora Dalíja. Preko interneta se mogu razgledati gotovo sve prostorije muzeja te pritom učiti o životu i umjetnosti ovog jedinstvenog čovjeka. Muzej nudi razne virtualne ture uključujući i surealni prikaz lica Mae West.

NASA

Američka svemirska agencija nudi besplatno online razgledavanje svojeg svemirskog centra u Houstonu, pri čemu će vaš virtualni vodič biti mudri animirani robot imena Audima.

Muzej Vatikana

Jedan od najvažnijih muzeja na svijetu internetskoj publici predstavlja obimnu kolekciju vrijednih umjetnina i klasičnih skulptura koje su su brojni pape stoljećima brižno skupljali. Omogućeno vam je virtualno prošetati svim katovima, a detaljno možete razgledati i čuveni Michelangelov strop Sikstinske kapele.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP