Prati nas

Mozaik

Jugoslavija se više "ne računa"

Dan neovisnosti nije Dan državnosti. Znate li razliku?

Ivo Škrabalo se pokajao zbog svoje inicijative, jer je iste te 2001. godine vlast (Račanova vlada) promijenila obilježavanje Dana državnosti pa kada je još uvela i slavljenje Dana neovisnosti, nastala je posvemašnja zbrka među građanima koji ni danas ne znaju što se i kada slavi.

Objavljeno

|

Kad je smjena straže?
Smjena straže na Markovu trgu (foto: Sandro Bura)

Dan neovisnosti koji obilježavamo danas (8. listopada) noviji je državni praznik i neradni dan koji slavimo tek od 2001. godine. Na taj dan 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Praktična posljedica toga je bila ta da za Hrvatsku više ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ nije bilo legitimno ili legalno. Svi akti bilo kojeg tijela koje je nastupalo u ime bivše države, za službeni Zagreb su tako postali nevaljani i neobvezujući.

Inicijator slavljenja ove obljetnice bio je Ivo Škrabalo, no kasnije se zbog toga pokajao, jer je iste te godine vlast (Račanova vlada) promijenila obilježavanje Dana državnosti pa kada je još uvela i slavljenje Dana neovisnosti, nastala je posvemašnja zbrka među građanima koji ni danas ne znaju što se i kada slavi.

Dan državnosti se od iste te 2001. godine slavi 25. lipnja na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Također je neradni dan u Hrvatskoj.

U ranijoj varijanti, Dan državnosti se slavio 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas na taj dan slavimo Dan hrvatskog sabora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.