Prati nas

Vijesti

Svi smo jednaki, ali...

Državna tajnica o povlaštenim umirovljenicima: Zadužili su zemlju

Cijenim akademike, hrvatske branitelje i sve ostale kategorije koje imaju mirovine po posebnim propisima. Voljela bih naglasiti da ste ih vi nazvali interesnim skupinama. Žao mi je zbog toga.

Objavljeno

|

Državna tajnica Majda Burić (screenshot: HTV)

Gostujuću u programu Hrvatske televizije državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić komentirala je brojne navode o povlaštenim mirovinama, a koje mirovinska reforma i dalje ne odvaja od radničkih mirovina.

„Sve europske države na neki način reguliraju i mirovine branitelja, saborskih zastupnika, akademika… Tako i Hrvatska radi. To nije nikakva povlaštena mirovina, to je mirovina po posebnom propisu, a posebni propis nije bezveze“, kazala je Burić navodeći da su sindikati u svom letku napisali da su to interesne skupine.

„Smatram da su ti ljudi zadužili Hrvatsku i nemaju bezveze mirovine prema posebnim propisima. Cijenim akademike, hrvatske branitelje i sve ostale kategorije koje imaju mirovine po posebnim propisima. Voljela bih naglasiti da ste ih vi nazvali interesnim skupinama. Žao mi je zbog toga.“

Na podsjećanje sindikalista Mladena Novosela (SSSH) da je Europska komisija (EK) postavila zahtjev da se umirovljenici po posebnim propisima izdvoje iz mirovinskog fonda, Burić je odgovorila: „S Komisijom imamo dobar i kvalitetan dijalog. To nisu zahtjevi, već preporuke“. Podsjetimo, reformom Plenkovićeva vlada ispunjava preostale dvije preporuke EK-a: o produljenju radnog staža i penalizaciji ranijeg odlaska u mirovinu.

Ovome dodajmo da je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvao umirovljenike na prosvjed protiv mirovinske reforme koji se sutra (20. listopada) održava na Europskom trgu u Zagrebu. I SUH traži reformu sustava povlaštenih mirovina, jer kako navodi, tamo leži trošak od oko 9 milijardi kuna godišnje.

Tko ima pravo na povlaštenu mirovinu?

Određene skupine osiguranika ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja na temelju posebnih zakona, koji propisuju blaže uvjete za stjecanje prava i/ili povoljniji način određivanja mirovina od uvjeta propisanih općim propisom. To su sljedeći korisnici:

– djelatne vojne osobe
– policijski službenici i ovlaštene službene osobe pravosuđa
– radnici na poslovima razminiranja
– hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
– zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, predsjednik Republike
– bivši politički zatvorenici
– redoviti članovi HAZU-a
– službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ
– radnici izloženi azbestu, radnici ugljenokopa “Tupljak”  i neke druge skupine
– osobe koje su ostvarile povoljnija prava prema ranije važećim propisima iz mirovinskog osiguranja (borci NOR-a, pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. i pripadnici bivše JNA)
– pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

(izvor: HZMO)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.