Prati nas

Vijesti

Svi smo jednaki, ali...

Državna tajnica o povlaštenim umirovljenicima: Zadužili su zemlju

Cijenim akademike, hrvatske branitelje i sve ostale kategorije koje imaju mirovine po posebnim propisima. Voljela bih naglasiti da ste ih vi nazvali interesnim skupinama. Žao mi je zbog toga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Državna tajnica Majda Burić (screenshot: HTV)

Gostujuću u programu Hrvatske televizije državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić komentirala je brojne navode o povlaštenim mirovinama, a koje mirovinska reforma i dalje ne odvaja od radničkih mirovina.

„Sve europske države na neki način reguliraju i mirovine branitelja, saborskih zastupnika, akademika… Tako i Hrvatska radi. To nije nikakva povlaštena mirovina, to je mirovina po posebnom propisu, a posebni propis nije bezveze“, kazala je Burić navodeći da su sindikati u svom letku napisali da su to interesne skupine.


„Smatram da su ti ljudi zadužili Hrvatsku i nemaju bezveze mirovine prema posebnim propisima. Cijenim akademike, hrvatske branitelje i sve ostale kategorije koje imaju mirovine po posebnim propisima. Voljela bih naglasiti da ste ih vi nazvali interesnim skupinama. Žao mi je zbog toga.“

Na podsjećanje sindikalista Mladena Novosela (SSSH) da je Europska komisija (EK) postavila zahtjev da se umirovljenici po posebnim propisima izdvoje iz mirovinskog fonda, Burić je odgovorila: „S Komisijom imamo dobar i kvalitetan dijalog. To nisu zahtjevi, već preporuke“. Podsjetimo, reformom Plenkovićeva vlada ispunjava preostale dvije preporuke EK-a: o produljenju radnog staža i penalizaciji ranijeg odlaska u mirovinu.

Ovome dodajmo da je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvao umirovljenike na prosvjed protiv mirovinske reforme koji se sutra (20. listopada) održava na Europskom trgu u Zagrebu. I SUH traži reformu sustava povlaštenih mirovina, jer kako navodi, tamo leži trošak od oko 9 milijardi kuna godišnje.

Tko ima pravo na povlaštenu mirovinu?

Određene skupine osiguranika ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja na temelju posebnih zakona, koji propisuju blaže uvjete za stjecanje prava i/ili povoljniji način određivanja mirovina od uvjeta propisanih općim propisom. To su sljedeći korisnici:

– djelatne vojne osobe
– policijski službenici i ovlaštene službene osobe pravosuđa
– radnici na poslovima razminiranja
– hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
– zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, predsjednik Republike
– bivši politički zatvorenici
– redoviti članovi HAZU-a
– službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ
– radnici izloženi azbestu, radnici ugljenokopa “Tupljak”  i neke druge skupine
– osobe koje su ostvarile povoljnija prava prema ranije važećim propisima iz mirovinskog osiguranja (borci NOR-a, pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. i pripadnici bivše JNA)
– pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

(izvor: HZMO)

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP