Prati nas

Mozaik

Samo zabava

Je li Noć vještica đavolje djelo ili samo zabava?

Pripremite se, vampir, zombiji i vještice stižu! Naime, raznim zabavnim događanjima, u Hrvatskoj će se i ove godine, u noć uoči Svih sveti  31. listopada, obilježiti Noć vještica ili Halloween.

Objavljeno

|

Zombie Walk Zagreb (foto: Siniša Bogdanić)

Pripremite se, vampiri, zombiji i vještice stižu! Naime, raznim zabavnim događanjima u Hrvatskoj će se i ove godine obilježiti Noć vještica ili Halloween u noći uoči Svih svetih 31. listopada,

Riječ je o još jednom komercijalnom uvozu iz Sjedinjenih Država, a koji je nastao na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve. Danas je to zabavni i veseli festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove, sve u svrhu tobožnjeg zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

“Noć vještica je predvorje pakla”

I dok se ovom karnevalu i potjeri za slatkišima najviše vesele djeca, Crkva upozorava da se iza priče o karnevalu krije mračna istina. “To je predvorje pakla i uvijek je više zahtjeva za egzorcizmom u to vrijeme”, rekao je glasnogovornik međunarodne udruge egzorcista Valter Cascioli 2014. godine na konvenciji stručnjaka za istjerivanje đavla, a na kojoj je sudjelovao i papa Franjo.

Sudjelovanje u poganskim običajima je, reći će svaki agilniji svećenik, zabranjeno mladim kršćanima. I zato će se mladi katolici i ove godine družiti u kontradogađaju – molitvenom bdijenju i procesijama pod nazivom Hollywin (eng. svetost pobjeđuje) koje su u Hrvatskoj održava od 2003. godine.

Zombie Walk Zagreb (foto: Siniša Bogdanić)

“Hrvatskoj trebaju sveci, a ne vještice”

“Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo baš svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad! Pozovite svoje prijatelje, obitelji, rodbinu i dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno”, stoji u ovogodišnjem pozivu iz Ureda za mlade Varaždinske biskupije.

Ove je godine u Zagrebu po prvi puta održan i Hod zombija, zabavno okupljanje ljubitelja filmskog žanra strave i užasa. Na radost djece koja su sudjelovala i zabavu slučajnih prolaznika, a na užas katoličkih aktivista, “živi mrtvaci” su prošetali središtem metropole. Podsjetimo, nakon “parade živih mrtvaca“ oglasio se i šef katoličke udruge Vigilare, Vice Batarelo, koji je zatražio i kaznenu odgovornost za roditelje koji su djecu izložili, navodnom, vizualnom nasilju.

Zombie Walk Zagreb (foto: Siniša Bogdanić)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.