Prati nas

Vijesti

Međunarodni dan starijih osoba: Kretanje u budućnost

Do 2030. godine na svijetu očekuje populacija od 1,4 milijardi osoba u dobi iznad 60 godina. U skladu s fenomenom urbanizacije, broj starijih osoba najbrže raste u urbanim područjima zemalja u razvoju. To znači da se broj osoba starijih od 60 godine života u gradovima može povećati na više od 900 milijuna do 2050. godine.

Objavljeno

|

Kako dobiti mirovinu?
foto: Pixabay

Svijet obilježava praznik posvećen starijim osobama kojega su ustanovili Ujedinjeni narodi u prosincu 1990. godine. Ovaj dan je proglašen kako bi se podignula svijest o pitanjima koja se tiču starijih osoba; poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja. Ove godine tema je Kretanje u budućnost: isticanje talenata, doprinosa i sudjelovanja starijih osoba u društvu.

Što donosi budućnost?

Demografske procjene pokazuju da se do 2030. godine na svijetu očekuje populacija od 1,4 milijardi osoba u dobi iznad 60 godina. U skladu s fenomenom urbanizacije, broj starijih osoba najbrže raste u urbanim područjima zemalja u razvoju. To znači da se broj osoba starijih od 60 godine života u gradovima može povećati na više od 900 milijuna do 2050. godine. Tada bi starije osobe činile četvrtinu ukupnog gradskog stanovništva u zemljama u razvoju.

Visoko razvijeni gradovi pružaju veće mogućnosti stvaranja prihoda i obrazovnih mogućnosti, osim stambenih i urbanih karakteristika koje predstavljaju  sigurnija okruženja za starije osobe, uključujući i ugradnju mogućnosti bolje prilagođenih starijim osobama (engl. age-friendly) u javnim objektima, poput pristupačnog, pouzdanog, sigurnog i fizički dostupnog prijevoza kao jednog od važnijih čimbenika sudjelovanja, samostalnosti i socijalnog uključivanja starijih osoba.

Razumijevanje demografskih kretanja je preduvjet stvaranja mogućnosti održivog razvoja, a poznavanje dinamike starije populacije svakako predstavlja glavni preduvjet oblikovanja razvojnih izazova s kojima se svijet suočava u 21. stoljeću.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.