Prati nas

Zdravlje

Primjereno je

Muškarci rjeđe oživljavaju žene, jer se boje ‘neprimjerenog dodira’

Potencijalne spasioce brine i to što misle da moraju razgoliti prsni koš žene ili dodirivati joj dojke, kaže jedan od voditelja istraživanja dr. Benjamin Abella.

Objavljeno

|

foto: Pexels

U usporedbi sa muškarcima, ženama će u trenucima potrebe rjeđe biti pruženo oživljavanje – masaža srca i umjetno disanje. Znanstvenici tvrde da se muškarci koji se nađu u blizini nepoznatih žena kojima treba reanimacija suzdržavaju od “neprimjerenog” dodirivanja ženskih grudi.

Brojke kažu da će ženama koji dožive srčani udar slučajni prolaznici u 39 posto slučajeva pružiti oživljavanje, dok će kod muškaraca taj postotak biti 45. Posljedično, muškarci će češće preživjeti srčani udar u takvim situacijama.

Kako prenosi Associated Press, istraženo je 20.000 američkih slučajeva. Muškarci se boje da će ozlijediti ženu snažnim pritiskanjem prsnog koša, no to nije sve. “Potencijalne spasioce brine i to što misle da moraju razgoliti prsni koš žene ili dodirivati joj dojke”, kaže jedan od voditelja istraživanja dr. Benjamin Abella, profesor hitne medicine sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. No to nije potrebno, jer se oživljavanje može pružiti i bez razodijevanja, a pritisak zapravo treba primijeniti na područje između dojki – na prsnu kost. “To zaista nije situacija u kojoj bismo trebali misliti o ćudoređu”, kaže Abella.

Istraživanje je pokazalo kako se oživljavanje ženama češće pruža kada se dogodi u krugu obitelji, nego kada je okružena slučajnim prolaznicima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.