Prati nas

Kuhinja

Za prste polizati

Neodoljivi pekmez od tikve i jabuka

Znate li službenu razliku između marmelade, pekmeza i džema? Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili pasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20% šećera.

Objavljeno

|

Recepti od jabuka
foto: SlatkiSvijet.com

Znate li službenu razliku između marmelade, pekmeza i džema? Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili pasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20 posto šećera.

Džem se dobiva ukuhavanjem cijelih ili raspolovljenih plodova voća ili njihovih komada, uz jednake dodatke kao i za marmeladu. Plodovi ili njihovi dijelovi moraju u džemu biti u takvu stanju da se mirisom, kušanjem i vidom može utvrditi od koje je vrste voća pripravljen.


Marmelada je proizvod dobiven ukuhavanjem voća s dodatcima do vrlo guste konzistencije. Kao dodatci služe šećer (saharoza, glukoza, fruktoza), organske kiseline (limunska, jabučna, vinska) i sredstva za želatiniranje.

Iako možda ne odgovara gore navedenim strogim specifikacijama, donosimo vam recept za pekmez do jabuka i tikve koji je objavio slastičarski portal SlatkiSvijet.com. Uostalom, ako je ukusno, nije važno je li pekmez ili marmelada, zar ne?

Sastojci

500 g jabuka
500 g muškatne (butternut) tikve
1 šalica vode
300 g šećera
pola žličice cimeta
sok od 1 limuna

Priprema

Bundevu ogulite i narežite na manje kocke. Kockice Stavite ih u lonac i prelijte vodom pa kuhajte dok malo ne omekšaju. Po potrebi dodajte još vode. Kada bundeva malo omekša dodajte oguljene, očišćene i na kockice narezane jabuke. Pekmez kuhajte dvadesetak minuta dok jabuke i bundeva skroz ne omekšaju. Štapnim mikserom usitnite preostale komadiće, dodajte limunov sok i cimet pa kuhajte sve još kratko dok ne dobijete pekmez željene gustoće. Kuhani pekmez sipajte u sterilizirane staklenke, oprane i zagrijane u pećnici, te ih zatvorite metalnim poklopcem. Čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP