Prati nas

Kuhinja

Za prste polizati

Neodoljivi pekmez od tikve i jabuka

Znate li službenu razliku između marmelade, pekmeza i džema? Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili pasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20% šećera.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Recepti od jabuka
foto: SlatkiSvijet.com

Znate li službenu razliku između marmelade, pekmeza i džema? Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili pasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20 posto šećera.

Džem se dobiva ukuhavanjem cijelih ili raspolovljenih plodova voća ili njihovih komada, uz jednake dodatke kao i za marmeladu. Plodovi ili njihovi dijelovi moraju u džemu biti u takvu stanju da se mirisom, kušanjem i vidom može utvrditi od koje je vrste voća pripravljen.


Marmelada je proizvod dobiven ukuhavanjem voća s dodatcima do vrlo guste konzistencije. Kao dodatci služe šećer (saharoza, glukoza, fruktoza), organske kiseline (limunska, jabučna, vinska) i sredstva za želatiniranje.

Iako možda ne odgovara gore navedenim strogim specifikacijama, donosimo vam recept za pekmez do jabuka i tikve koji je objavio slastičarski portal SlatkiSvijet.com. Uostalom, ako je ukusno, nije važno je li pekmez ili marmelada, zar ne?

Sastojci

500 g jabuka
500 g muškatne (butternut) tikve
1 šalica vode
300 g šećera
pola žličice cimeta
sok od 1 limuna

Priprema

Bundevu ogulite i narežite na manje kocke. Kockice Stavite ih u lonac i prelijte vodom pa kuhajte dok malo ne omekšaju. Po potrebi dodajte još vode. Kada bundeva malo omekša dodajte oguljene, očišćene i na kockice narezane jabuke. Pekmez kuhajte dvadesetak minuta dok jabuke i bundeva skroz ne omekšaju. Štapnim mikserom usitnite preostale komadiće, dodajte limunov sok i cimet pa kuhajte sve još kratko dok ne dobijete pekmez željene gustoće. Kuhani pekmez sipajte u sterilizirane staklenke, oprane i zagrijane u pećnici, te ih zatvorite metalnim poklopcem. Čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP