Prati nas

Kuhinja

Za prste polizati

Neodoljivi pekmez od tikve i jabuka

Znate li službenu razliku između marmelade, pekmeza i džema? Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili pasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20% šećera.

Objavljeno

|

Recepti od jabuka
foto: SlatkiSvijet.com

Znate li službenu razliku između marmelade, pekmeza i džema? Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili pasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20 posto šećera.

Džem se dobiva ukuhavanjem cijelih ili raspolovljenih plodova voća ili njihovih komada, uz jednake dodatke kao i za marmeladu. Plodovi ili njihovi dijelovi moraju u džemu biti u takvu stanju da se mirisom, kušanjem i vidom može utvrditi od koje je vrste voća pripravljen.



Marmelada je proizvod dobiven ukuhavanjem voća s dodatcima do vrlo guste konzistencije. Kao dodatci služe šećer (saharoza, glukoza, fruktoza), organske kiseline (limunska, jabučna, vinska) i sredstva za želatiniranje.

Iako možda ne odgovara gore navedenim strogim specifikacijama, donosimo vam recept za pekmez do jabuka i tikve koji je objavio slastičarski portal SlatkiSvijet.com. Uostalom, ako je ukusno, nije važno je li pekmez ili marmelada, zar ne?

Sastojci

500 g jabuka
500 g muškatne (butternut) tikve
1 šalica vode
300 g šećera
pola žličice cimeta
sok od 1 limuna

Priprema

Bundevu ogulite i narežite na manje kocke. Kockice Stavite ih u lonac i prelijte vodom pa kuhajte dok malo ne omekšaju. Po potrebi dodajte još vode. Kada bundeva malo omekša dodajte oguljene, očišćene i na kockice narezane jabuke. Pekmez kuhajte dvadesetak minuta dok jabuke i bundeva skroz ne omekšaju. Štapnim mikserom usitnite preostale komadiće, dodajte limunov sok i cimet pa kuhajte sve još kratko dok ne dobijete pekmez željene gustoće. Kuhani pekmez sipajte u sterilizirane staklenke, oprane i zagrijane u pećnici, te ih zatvorite metalnim poklopcem. Čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati