Prati nas

Vijesti

MIRISNO VOĆE

Neretvanske mandarine na 25 štandova u Zagrebu

U sklopu manifestacije “Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu”, Zagrepčani će od 3. do 18. studenoga na 25 štandova smještenih na devet mjesta u Zagrebu moći kupiti mandarine iz doline Neretve. Bandić poručio da se za zdravlje svaki dan pojedu barem dvije mandarine ujutro i poslije ručka.

Objavljeno

|

gdje kupiti neprskane mandarine?
foto: Pixabay

Sezona je mandarina i mirisni plodovi puni vitamina C zreli su i spremni za uživanje.  U sklopu manifestacije “Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu”, Zagrepčani će od 3. do 18. studenoga na 25 štandova smještenih na devet mjesta u Zagrebu moći kupiti mandarine iz doline Neretve.

“Dubrovačko-neretvanska županija prepoznata je kao izvrsna turistička destinacija, no ispušta se iz vida da smo mi i poljoprivredna regija, da imamo izvrsna vina i marikulturu, ali posebno jednu golemu proizvodnju voća i povrća u dolini Neretve. Perjanica te proizvodnje je svakako mandarina koja je ove godine urodila s 50 tisuća tona”, istaknuo je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. 

Dodao je i kako su se uzgajivači mandarina certificirali tako da dobiju zaštićenu oznaku izvornosti Europske unije te da sada sami proizvođači pristupaju toj certifikaciji. Župan Dobroslavić je rekao i da su u prodaju neretvanskih mandarina uključeni i drugi hrvatski gradovi i općine, ali Zagreb je najvažniji i proizvođači su mu zahvalni na pomoći.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je sugrađane da kupe domaće mandarine iz Neretvanske doline te im preporučio da za zdravlje obavezno ujutro i poslije ručka pojedu po dvije mandarine, a navečer dvije klementine.

Inače,  100 grama ovog voća ima samo 34 kalorije, ali zato čak 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže. Razgradnjom beta-karotena dobiva se vitamin A, vrlo važan za dobar vid i zdravu kožu. Mandarine sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, vitamine B1, B2 i B3 kao i vlakna koja su vrlo važna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.