Prati nas

Mozaik

Prkosna časna

Opatica i aktivistica: Ima 88 godina i bori se za bolje sutra

Svoje zatvoreničke godine opisala je kao iskustvo koje ju je obogatilo, s obzirom da je upoznala druge zatvorenice. One su puno bolje osobe, no što društvo misli, izjavila je.

Objavljeno

|

Sestra Megan Rice (foto: Youtube/Washington Post

Stariji građani često ne prepoznaju svoju političku snagu koja leži u njihovoj brojnosti i životnom iskustvu. Zato su vrlo pasivni i podložni manipulacijama. No postoje svijetli primjeri koji pokazuju da je pružanje otpora itekako moguće i svrhovito čak i u osamdesetim i devedesetim godinama života.

Opatica, sestra Megan Rice jedna je od američkih mirovnih aktivistkinja i protivnica nuklearnog naoružanja. U dobi od 83 godine, s dvojicom aktivista ušuljala se u skladište za pohranu nuklearnog goriva namijenjenog za proizvodnju nuklearnog naoružanja. U znak prosvjeda, ispisali su citate iz Biblije po opremi, a potom su prosvjedno udarali čekićima po betonskim zidovima.

Svo troje su zaradili optužnicu za ugrozu nacionalne sigurnosti i obrane. Osuđeni su platiti kazne u desetinama tisuća američkih dolara. Kako sestra Rice nije imala novca za platiti kaznu, osuđena je na tri godina zatvora iz kojeg je, nakon žalbe, puštena ranije – nakon dvije godine. Svoje zatvoreničke godine opisala je kao iskustvo koje ju je obogatilo, s obzirom da je upoznala druge zatvorenice. One su puno bolje osobe, no što društvo misli, izjavila je.

Sve to nije utjecalo na njen aktivistički žar. Ostala je predana borbi protiv nuklearnog naoružanja i smatra da je to trenutno najveći problem čovječanstva. Danas ima 88 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.