Prati nas

Mozaik

DRAMATIČNO UPOZORENJE

Zbog djelovanja čovjeka u zadnjih 40 godina nestalo 60 posto životinjskih vrsta

U izvješću naziva Living Planet Report stručnjaci iz cijelog svijeta su prikupili podatke o oko 4000 različitih vrsta ptica, riba, sisavaca, vodozemaca i gmazova te je ustanovljen dramatičan pad broja divljih životinja – globalno oko 60 posto, a u nekim krajevima čak 89 posto.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Objavljeni su novi alarmantni podaci Svjetskoga fonda za zaštitu prirode (WWF) koji kažu da je u posljednjih četrdesetak godina zbog ljudskog djelovanja nestalo čak 60 posto svih životinjskih vrsta. Od 1970. do 2014. bioraznolikost na Zemlji prolazi kroz stalno, gotovo kataklizmičko uništenje. U izvješću naziva Living Planet Report stručnjaci iz cijelog svijeta su prikupili podatke o oko 4.000 različitih vrsta ptica, riba, sisavaca, vodozemaca i gmazova te je ustanovljen dramatičan pad broja divljih životinja.

“Očuvanje prirode treba shvatiti u puno širem kontekstu i ne svoditi ga samo na zaštitu ugroženih životinjskih vrsta, poput panda, tigrova ili kitova. Nema perspektive zdrave budućnosti za ljude koji žive na planetu s nestalnom i poremećenom klimom, s iscrpljenim oceanima, uništenim tlom i opustošenim šumama, na planetu gotovo u potpunosti lišenom bioraznolikosti”, kazao je direktor WWF-a Marko Lambertini.

Nestanak faune može se detektirati u čitavom svijetu, no neka su područja, poput tropskog pojasa, posebno ugrožena. U posljednje 44 godine na području Južne Amerike i Kariba zabilježeno je zastrašujuće smanjenje životinjske populacije od čak 89 posto, stoji u dokumentu. U istom je razdoblju nestalo oko 23 posto faune Sjeverne Amerike i Grenlanda, a na području Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka 31 posto.

Na smanjenje bioraznolikosti danas najviše utječu pretjerano iskorištavanje Zemljinih resursa te poljoprivreda, a oba su čimbenika posljedice povećanih potreba i potrošnje ljudi koji je nastanjuju. “Mi smo možda posljednja generacija koja može poduzeti konkretne korake i preokrenuti ovakav negativan trend. Razdoblje do 2020. godine predstavlja odlučujuć trenutak u ljudskoj povijesti”, stoji u izvješću.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.