Prati nas

Mozaik

Bake i djedovi koji čuvaju unuke duže žive

‘Moji unuci su moj život!’ Često ćete čuti bake i djedove da tako govore o svojim najmlađima. No to bi moglo biti točno i na posve izravan način. Naime, više je studija pokazalo da druženje s djecom štiti od raznih bolesti i u konačnici produljuje život.

Objavljeno

|

Smiju li baka i djed razmaziti unučad?
foto: BigStock

Nešto što svi želimo je zdrav, sretan i dug život. Da bismo to postigli, prilagođavamo naše živote na mnogo različitih načina: jedemo zdravo, redovito vježbamo, družimo se s prijateljima. Mnogi se odlučuju i na neke specifične aktivnosti poput pilatesa, joge ili redovitog unosa dodataka prehrani. No za bake i djedove koji žele produljiti svoj životni vijek, postoji još jedna opcija koje možda nisu bili svjesni, piše portal Goodfullness.

Ako ste baka ili djed i redovito čuvate svoje unuke, sljedeća će vas vijest jako razveseliti te ćete odmah poželjeti odvesti unuke u park, grad ili nego zanimljivo mjesto. Naime, čuvanje unuka može vam pomoći da živite dulje. Studija objavljena u časopisu Evolution and Human Behaviour ispitala je informacije dobivene od više od 500 ljudi starijih od 70 godina. Pokazalo se da su one starije osobe koje čuvaju djecu u manjem riziku od smrti u odnosu na one koji to ne čine. Doista, čuvanje djece može vam produljiti život.

Gerijatar Ronan Factora kaže: „Postoji veza između brige za djecu i smanjenja stresa. To znači da čuvanjem djece ne pomažete samo toj djeci i njihovim roditeljima već i sebi samima.“ Doktor Factora naglasio je i važnost tjelesne aktivnosti, posebno u starijoj dobi, kao i važnost druženja s prijateljima i mentalne aktivnosti.

Iako su mnogi bake i djedovi često umorni, oni se itekako vole osjećati korisnima i potrebnima. Čuvanje unuka tome uvelike pridonosi. To potvrđuje još jedna studija, ovaj puta iz Australije. Prema tom istraživanju, čak i umjerena količina vremena provedena s unucima može spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti. Pretpostavlja se da se to događa zato što čuvanje djece potiče moždanu aktivnost te smanjuje stres i opasnost od depresije.

Iako ove studije potvrđuju korisnost druženja s djecom, valja naglasiti da je prava ravnoteža uvijek potrebna. Naime, previše vremena provedenog s djecom može povećati stres i potrošiti mnogo energije tako da se kasnije možemo osjećati jako umorno i istrošeno.

Pouka priče je sljedeća: ako vaša djeca trebaju odmor od svojih roditeljskih obaveza, pomozite im tako što ćete neko vrijeme brinuti o unucima. I sami ćete od toga imati puno koristi. No dogovorite se s njima da to čuvanje bude onoliko često i onoliko dugo koliko i vama i njima najviše odgovara.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.