Prati nas

Vijesti

Eureka!

Bernardić i Grujić imaju ideju kako povećati mirovine za 300 kuna

Time bi se, smatraju iz SDP-a, omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300 kuna, što bi za veliki broj od 500.000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Objavljeno

|

Davor Bernardić (foto: Siniša Bogdanić)

Na tribini ”Dostojanstveno u mirovinu” SDP i Stranka umirovljenika u Orahovici su predstavili plan za povećanje mirovina. Predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je da je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava, javlja HTV.

Na tribini su uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović te predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov plan. SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za njegovo ostvarivanje važno je realno planirati mirovinske izdatke, minimalno na razini prosječnih izdataka u EU-u, što je za 1 posto više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj, priopćeno je iz SDP-a.

Time bi se, smatraju iz SDP-a, omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300 kuna, što bi za veliki broj od 500.000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Na tribini je također rečeno kako se SDP-ovim mjerama osigurava da umirovljenik s radnim stažom od 41 godine ima mirovinu barem u visini 75 posto svoje nekadašnje prosječne plaće, da mirovine osjetno rastu i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće, da se u ostvarivanju mirovinskih prava u cijelosti izjednače umirovljenici iz sustava generacijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava te da se starijim sugrađanima koji nisu stekli pravo na mirovinu osigura minimalna socijalna sigurnost.

Sudionici su ocijenili da Vlada RH nije pristupila na odgovoran način problemima u mirovinskom sustavu i da su Vladini prijedlozi potpuno neprihvatljivi jer nude dulji rad za manje mirovine u nepravednijem sustavu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.