Prati nas

Mozaik

lijek za ćelavost

Kosa raste ako skalp ‘namiriše’ sandalovinu

Gubitak kose pogađa mnoge muškarce ali i sve više žena. No najnovija studija sugerira da bi se uskoro moglo iznači rješenje i za tu boljku. Naime, otkriveno je da miris sandalovine potiče rast kose iz folikula vlasi te usšporava smrt stanica folikula.

Objavljeno

|

Lijek za ćelavost
foto: bigStock

Čini se kako ljudski skalp može osjetiti mirise. No to samo po sebi ne bi bilo toliko važno da se nije otkrilo da neki mirisi potiču rast kose, piše portal BigThink. Naime, znanstvenici su tretirali skalp ljudi koji imaju problema s gubitkom kose, raznim mirisima – od mentola do sandalovine. Otkrili su da se pojedine kemikalije vežu za olfaktorne receptore u skalpu i potiču rast kose. Tretman koji potiče rast kose mirisima, uskoro bi mogao postati dostupan javnosti.

Sintetička kemikalija koja imitira miris sandalovine  – sandalore, možda je uistinu ključ za rješavanje problema gubitka kose, sugerira nova studija. Naime, u istraživanju objavljenom u časopisu Nature, tim znanstvenika opisuje kako su uspjeli potaknuti rast kose iz folikula vlasi i usporiti smrt stanica folikula tako što su izložili skalp mirisu sandalovine, točnije mirisu nazvanom Sandalore. Ovo neobično otkriće objašnjeno je postojanjem određenih olfaktornih receptora u samom skalpu – OR2AT4 – za koje se sandalore veže i potiče rast vlasi.

“Ovo je doista nevjerojatno otkriće”, rekao je jedan od autora studije, dermatolog Ralf Paus sa Sveučilišta Manchester. “Ovo je prvi put da smo uspjeli dokazati da se remodeliranje nekog ljudskog mini-organa (kose) može regulirati jednostavnim mirisom koji je u širokoj kozmetičkoj primjeni.”

Sandalore se često koristi u parfemima i sredstvima za čišćenje kože i poznato je da je iznimno učinkovit za ubrzanje cijeljenja rana jer djeluje na određene olfaktorne receptore u koži. Imajući to na umu, znanstvenici su pretpostavili da ista kemikalija možda djeluje i na folikul dlake. Kako bi doznali je li tome doista tako, tretirali su dio skalpa sa sandaloreom i otkrili da doista stimulira rast vlasi na način da se spoj zvan IGF-1 spaja s olfaktornim receptorom OR2AT4. Osim toga, ustanovili su i da folikul vlasi brže “umire” kad se djelovanje tog receptora priguši.

Iako još nije poznato može li sandalore potaknuti rast kose na neko dulje vrijeme, doktor Paus kaže da je vrlo vjerojatno da će se u bliskoj budućnosti na tržištu naći proizvod koji će tretirati gubitak kose na takav, olfaktorni način. “Sandalore se kao proizvod koristi u kozmetičkoj industriji u Italiji. Provedena je mala, pilot studija na 20 žena i pokazalo se da doista utječe na dnevni broj ispalih vlasi.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.