Oče naš tekst
foto: Pixabay

Izgubljeni u prijevodu

Krivo ste molili – mijenja se Očenaš

Autor: • 19. 11. 2018. • Kolaž, Mozaik453 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Talijanska biskupska konferencija mijenja tekst molitve Očenaš. Kako javlja ANSA, umjesto retka “ne uvedi nas u napast”, ubuduće će stajati  “ne napusti nas u napasti”.

Tu je promjenu već ranije najavljivao papa Franjo tvrdeći da uobičajeni prijevod nije dobar, jer bog ne uvodi ljude u napast. “Mi smo ti koji upadaju u napast. Nije On taj koji nas navodi pa nas onda pušta da padnemo u napast. Otac ne čini to. Otac pomaže da se dignemo.  Vražje je djelo uvođenje u napast”, kazao je papa Franjo u emisiji “Oče naš” (Padre nostro) talijanske televizijske postaje TV2000 u prosincu 2017. godine.Sadašnja verzija Očenaša je iz Vulgate (latinski prijevod Biblije iz 4. stoljeća), koja je pak na latinski prevedena sa starogrčkog, a ona s aramejskog, jezika kojim je govorio Isus. Liturgijski prijevodi uglavnom su djelo mjesnih crkava u koordinaciji s Vatikanom.

Izmijenjena molitva je već neko vrijeme prisutna u jednoj verziji Biblije i sada je dobila odobrenje talijanskih biskupa.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.