Ovisnost o siru
foto: Pixabay

volite sir?

Sir izaziva jednaku ovisnost kao i droge

Autor: • 17. 11. 2018. • Kolaž, Zdravlje348 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Sir sadrži supstance koje, baš poput droga, izazivaju ovisnost, utvrdili su znanstvenici. Tim znanstvenika koji stoji iza ove studije objavljene u časopisu Public Library of Science One, želio je naglasiti da neke vrste hrane izazivaju veću ovisnost od drugih.

Pomoću tablice hrane koja izaziva ovosnost kreirane na Yaleu, utvrdili su da je sir naročito problematičan zbog bjelančevine koju nazivamo kazein. Ta bjelančevina može potaknuti rad opioidnih receptora u našem mozgu koji su povezani s ovisnošću.Znanstvenici su također ustanovili i da procesuirana hrana izaziva ovisničko ponašanje zbog čega je masne zalogaje tako teško ispustiti iz ruku. Osim toga, među vrstama hrane koja izazivaju ovisnost našao se i sir i svi proizvodi koji ga sadrže.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su zamolili 120 studenata da odgovore na pitanja Yaleove tablice ovsnosti i da izaberu između 35 proizvoda različite nutritivne vrijednosti. Drugi dio studije uključivao je 384 sudionika kojima je ponuđen čitav niz namirnica ali određenim redoslijedom. Na koncu su znanstvenici ustanovili da je masnoća u hrani povezana s problematičnim jedenjem bez obzira na to jesu li osobe ovisne o hrani ili nisu.

Jedna od autorica studije, Erica Schulte, kaže: “Masna hrana jednako je problematična za sve, bez obzira imaju li ljudi simptome ovisnosti o hrani ili nemaju.” „Kazomorfini doista utječu na receptore dopamina poput droga te potiču sličnu reakciju“, kazao je nutricionist Cameron Wells.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.