Prati nas

Zdravlje

volite sir?

Sir izaziva jednaku ovisnost kao i droge

Znanstvenici su također ustanovili i da procesuirana hrana izaziva ovisničko ponašanje zbog čega je masne zalogaje tako teško ispustiti iz ruku. Osim toga, među vrstama hrane koja izazivaju ovisnost našao se i sir i svi proizvodi koji ga sadrže.

Objavljeno

|

Ovisnost o siru
foto: Pixabay

Sir sadrži supstance koje, baš poput droga, izazivaju ovisnost, utvrdili su znanstvenici. Tim znanstvenika koji stoji iza ove studije objavljene u časopisu Public Library of Science One, želio je naglasiti da neke vrste hrane izazivaju veću ovisnost od drugih.

Pomoću tablice hrane koja izaziva ovosnost kreirane na Yaleu, utvrdili su da je sir naročito problematičan zbog bjelančevine koju nazivamo kazein. Ta bjelančevina može potaknuti rad opioidnih receptora u našem mozgu koji su povezani s ovisnošću.Znanstvenici su također ustanovili i da procesuirana hrana izaziva ovisničko ponašanje zbog čega je masne zalogaje tako teško ispustiti iz ruku. Osim toga, među vrstama hrane koja izazivaju ovisnost našao se i sir i svi proizvodi koji ga sadrže.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su zamolili 120 studenata da odgovore na pitanja Yaleove tablice ovsnosti i da izaberu između 35 proizvoda različite nutritivne vrijednosti. Drugi dio studije uključivao je 384 sudionika kojima je ponuđen čitav niz namirnica ali određenim redoslijedom. Na koncu su znanstvenici ustanovili da je masnoća u hrani povezana s problematičnim jedenjem bez obzira na to jesu li osobe ovisne o hrani ili nisu.

Jedna od autorica studije, Erica Schulte, kaže: “Masna hrana jednako je problematična za sve, bez obzira imaju li ljudi simptome ovisnosti o hrani ili nemaju.” „Kazomorfini doista utječu na receptore dopamina poput droga te potiču sličnu reakciju“, kazao je nutricionist Cameron Wells.

.

Zdravlje

Cvijeće smanjuje stres i potrebu za analgeticima

Cvijeće kupujemo osobama koje želimo razveseliti ili kojima želimo na nečemu čestitati. No postoji i jako dobar razlog da sami sebe nagradimo s raskošnim buketom omiljenog cvjeća. Naime, znanstvena studija je pokazala da cvijeće ima pozitivan učinak na naše psiho-fizičko stanje.

Objavljeno

|

Kupovina cvijeća je običaj kad nekome idemo u goste, nekoga želimo razveseliti ili mu na nečemu čestitati. No postoji još jedan razlog zašto bismo svi trebali stalno biti okruženi cvijećem. Naime, cvijeće smanjuje stres i tjeskobu.

Američko udruženje za hortikulturu provelo je studiju kako bi ustanovilo imaju li biljke terapeutski učinak na osobe koje se oporavljaju od operacije. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Znanstvenici su motrili 90 pacijenata koji su se oporavljali od operacije slijepog crijeva i koji su bili raspoređeni u sobe sa ili bez cvijeća te kroz određeni vremenski period pratili njihovu fizičku i psihičku reakciju.Otkrili su da su pacijenti u sobama s cvijećem značajno rjeđe posezali za analgeticima, imali su niži sistolički tlak i sporije bilo, manje su patili od tjeskobe i umora te bili općenito bolje raspoloženi i optimističniji u vezi ishoda svoje bolesti.

I vrtlarenje je zdrav

Ovo nije prvo istraživanje koje je ispitivalo utjecaj cvijeća na ljude. Studija objavljena prije 11 godina u Britanskom časopisu sportske medicine ustanovila je da vrtlarenje ima isti učinak kao i odlazak u teretanu.  Čak i samo sat vremena takve lagane fizičke aktivnosti, može biti jednako učinkovito kao i tjelovježba. Dodatni je plus što nećete morati vrijeme provoditi u društvu oznojenih vježbača.

53. Međunarodna vrtna izložba Floraart - Zagreb
foto: Sandro Bura

Naravno, kućne biljke nemaju jednak učinak kao i boravak u vrtu no poznato je da kućne biljke popravljaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, smanjuju stres pa čak i uzrokuju neke pozitivne promjene u električnoj aktivnosti mozga, aktivnosti srca i napetosti mišića.

Dakako, ako niste rođeni sa “zelenim prstom”, briga o biljkama može vam izazvati i ponešto stresa. No rješenje za vas u tom bi slučaju mogli biti sukulenti, vrlo otporne bilje koje mogu preživjeti čak i najnetalentiranije vlasnike.

Iako ništa ne može zamijeniti živo cvijeće, i krasan buket može vam značajno popraviti raspoloženje. Uz to, pažljivo raspoređeno cvijeće po prostoru može biti i odraz vašega stila te način da izrazite svoju kreativnost.

Nastavi čitati