Prati nas

Mozaik

Upomoć, zet nam je bezobrazna lijenčina, a kći ga brani

Stalno gleda u mobitelu kad smo s njim u društvu. Pun je para pa misli da ne mora pomagati u kući ili oko djece. Čak ni tanjure ne pokupi za sobom. Naša kćer je također zaposlena profesionalka, ali kao da je sve to prihvatila.

Objavljeno

|

ne podnosim zeta
foto: Pixabay

Odnosi snaha i svekrva često su predmet šala, ali i teških životnih priča, dok se prešutno smatra kako su zetovi manje komplicirani i zahtjevni. No poneka se punica usudi glasno, pa makar anonimno, reći što misli o odabiru svoje kćeri.

“On se prema meni i mom suprugu ponaša podcjenjivački. Stalno gleda u mobitelu kad smo s njim u društvu. Pun je para pa misli da ne mora pomagati u kući ili oko djece. Čak ni tanjure ne pokupi za sobom. Naša kći je također zaposlena profesionalka, ali kao da je sve to prihvatila. Kada kritiziram njegovo ponašanje, brani ga. Uz to, i naš unuk, koji je sada tinejdžer i privržen je ocu, sada se na isti način ponaša prema nama. Kako da se nosim s tim?” pitanje je koje je postavila jedna baka The New York Timesu.

Njihov autor, novelist i odvjetnik Philip Galanes napisao je zanimljiv odgovor. „Kako mislite nosite se s tim? Vi ste već odigrali svoju kartu i izgubili. Kada se jamrali kćeri o njenom suprugu, već ste zauzeli strane. Ne bi me uopće začudilo da mu je prepričala vaše kritike. Vjerojatno je i vaš unuk pokupio te loše vibracije. Ništa od toga neće vas učiniti omiljenom gošćom u domu vaše kćeri i zeta.

Jasno mi je da želite zaštiti kćer, ali ona nije tražila da procjenjujte njen brak. Čak i da ste u pravu i da je vaš zet kreten, što ste mislili da ćete time postići? Mislite li da ona nije svjesna njegovih loših osobina? Je li moguće da on ima i dobrih strana?

Pametnije bi bilo da ste potražili nešto u njemu, bilo što, što možete pohvaliti – njegove unosne poslove, kako igra tenis ili kako je povezan s djecom. Niste dobro počeli, ali možda možete popraviti odnos. Postanite glasna obožavateljica svoga zeta.

To vas neće spriječiti da porazgovarate taktično s kćeri, ako se ona požali na njega. Možda ćete i ohrabriti unuka da se otvori prema ljudima koji vole njegova oba roditelja, jer sada to samo glumite.“

Pročitajte i “Savjete za punice: Kako preživjeti zeta” te “Trikove zbog kojih će vam zet jesti iz ruke“.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.