Prati nas

Mozaik

Druga strana Vukovara – grad koji živi i ima budućnost

Na dan kad se čitava Hrvatska prisjeća strašne tragedije Vukovara, mi želimo ispričati malo drugačiju priču o gradu na Dunavu. Prikupili smo nekoliko dobroh vijesti i primjera iz Vukovara kako bi pokazali da je taj grad puno više od tužne kolona sjećanja.

Objavljeno

|

Vukovar (foto: Julie Corsi/Flickr)

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i čitava se zemlja prisjeća današnjeg dana 1991. godine kad je grad na Dunavu, uz ogromne žrtve, pao u neprijateljske ruke. Vukovarska bolnica, Trpinjska cesta, Ovčara, Velepromet, teško oštećeni vodotoranj… gotovo da nema mjesta u Vukovaru koje ne podsjeća na teška stradanja i ogromnu žrtvu koju je ovaj grad podnio.

No mi smo upravo zbog te žrtve, ove godine 18. studeni odlučili obilježiti malo drugačije. Malo smo pregledali portale i sastavili popis pozitivnih vijesti, projekata i događanja iz Vukovara koje dokazuju da je ovaj grad puno više od tužne kolone sjećanja, da je to grad koji je živ i ima budućnost.Što ima novo i pozitivno u Vukovaru?

Otvoren studentski dom

Prije nekoliko dana u Vukovaru je otvoren novoizgrađeni Studentski dom „Leopold”. Izgradnja i opremanje Studentskog doma vrijednog 23 milijuna kuna financirani su sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a kapaciteta je 108 ležaja u 58 soba opremljenih klimatizacijskim uređajima, mini kuhinjom, televizorom, internetom te svaka sadrži radni prostor i kupaonicu. Dvije dvokrevetne sobe prilagođene su potrebama osoba s invaliditetom.

U Studentskom domu “Leopold” nalazi se i informatički kabinet, odnosno učionica opremljena računalima, pisačem i internetskim pristupom, a na raspolaganju je i zajednički dnevni boravak za druženje, praonica te glačaonica rublja opremljena profesionalnim perilicama i sušilicama, kao i uređaji za glačanje. Na krovu zgrade smještena je solarna elektrana, čime se osigurava korištenje obnovljivih izvora energije, a istovremeno se doprinosi zaštiti okoliša.

Gepostet von Ivan Penava am Dienstag, 13. November 2018

„Riječ je o još jednoj dobroj vukovarskoj priči nastaloj kroz sinergiju Veleučilišta, Grada Vukovara i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova jer je Studentski dom sadržaj koji će uvelike podići standard studentskog života u Vukovaru te zatvoriti priču o studentskom životu tako da će ponuda za studente Veleučilišta Lavoslav Ružička ovime biti potpuna“, objavljeno je na službenim stranicama grada Vukovara.

A zašto posao ne preseliti ili započeti u Vukovaru?

Ulaganje u bezglutenske žitarice

Talijanska tvrtka La Sanfermese, koja surađuje s proizvođačima svjetski popularne tjestenine Barilla i Mulino Bianco, u proizvodnju na području Vukovara planira uložiti oko šest milijuna eura, objavili su prije nekoliko tjedana portali u Hrvatskoj. Zainteresirani su za ulaganje na vukovarskom području, a vrijednost njihove investicije, kako je prilikom posjeta tom hrvatskom gradu najavio vlasnik tvrtke Giusppe Pelladoni, penje se na oko šest milijuna eura i s realizacijom bi započeli već u drugoj polovini ove godine.

Ova talijanska tvrtka, kako je na svojem Facebooku nakon sastanka s vlasnikom objavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, u zadnje vrijeme značajno se okrenula proizvodnji bezglutenskog organskog kukuruza. Velikim dijelom, kako je poručio, surađuju s poljoprivrednicima na području istočne Slavonije i Baranje pa im je Vukovar idealno pozicioniran za izvoz željeznicom na područje zapadne Europe zbog nižih transportnih troškova.

Borovo predstavilo pet novih modela Borosana

Legendarne Borosane, isprva radna obuća namijenjena ženama koje tijekom radnog vremena puno stoje, proizvode se već 50 godina. Zanimljivo, proizvodnja nije stala ni tijekom rata. Povodom te velike obljetnice u Borovu su napravili novih pet modela Borosane i plasirali ih na tržište.

“Novi modeli nisu promijenili oblik i dizajn nego smo samo uveli nove i vedrije boje kao i kvalitetnije materijale. Samo su boje i print nove kolekcije drugačiji, kaže voditeljica odjela marketinga u Borovu Marija Rušnov.

U duhu s tradicijom, u koraku s modom Borosana slavi svoj 50. rođendan!Jubilarne Borosane dolaze nam u 5 novih veselih…

Gepostet von Borovo am Samstag, 9. Juni 2018

Još malo žitarica, no ovaj put – ječam

Novi proizvodni pogon mikropivovare u kojoj će se proizvoditi Vukovarsko pivo, od početka godine u vlasništvu tvrtke K pivovari, tvrtke kćeri Zagrebačke pivovare, započeo je u kolovozu s radom u Vukovarskoj gospodarskoj zoni na prostoru poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar. Vrijednost investicije Zagrebačke pivovare je 11 milijuna kuna i predstavlja značajno ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, lokalnu zajednicu i domaće ljudske resurse.

BIC-Vukovar – mjesto za dobar posao

Inače, teče druga godina otkako je završen projekt Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar, s 8.000 četvornih metara proizvodnih hala, prvenstveno za proizvodne djelatnosti, u što je uloženo 21,3 milijuna kuna, najvećim dijelom iz Europskog fonda za regionalni razvoj (18 milijuna kuna), a ostatak iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Projekt Poslovno inovacijskog centra Vukovar uključuje proizvodni centar s 11 poslovnih prostora od 160 do 1.400 ‘kvadrata’ namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, centar inovativnog poduzetništva s 15 poslovnih prostora od 20 do 75 ‘kvadrata’ namijenjen je manjim inovativnim tvrtkama, a tu je i edukacijski centar s konferencijskom dvoranom i dvoranom za edukaciju.

Zašto posjetiti Vukovar i druge dane u godini

Vukovar Film Festival

Filmski festivali važan su dio kulturne baštine svake države, a u Vukovaru se već 12. godinu zaredom, u mjesecu kolovozu, održava Vukovar Film Festival. „Film na određeni način ujedinjuje ljude, a zajedničko gledanje filma daje posebnu sveprožimajuću energiju koja spaja. Danas u ovim turbulentnim vremenima više nego bilo što potrebno nam je to nešto što spaja različitosti“, kaže se na stranici festivala.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija u gradu, a od ove godine to su terasa Agencije za plovne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Vukovarska ada, Magenta 1 Vukovar Waterbus te u kinu u Borovu naselju. Vukovar Film Festival je fokusiran na filmove podunavskih zemalja, a o najboljim dugometražnim i kratkometražnim filmovima te nagradi ‘Zlatni šlep’ za svaku od kategorija odlučuje stručni žiri.

12. Vukovar Film Festival u CineStaru! 💪Od 20. do 26. rujna u CineStar Cinemas Hrvatska u Zagrebu, Osijeku i Rijeci pogledajte najkvalitetnije filmove s ovogodišnjeg VFF-a! 👍❤️

Gepostet von Vukovar Film Festival am Dienstag, 11. September 2018

Ružičkini dani

Ružičkini dani tradicionalni su skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša koji se održava svake godine u mjesecu rujnu u Vukovaru.

Ovogodišnji Dani održani su pod sloganom  “Danas znanost – sutra industrija”. Taj je slogan promovirao i sam Lavoslav Ružička koji je svoja znanstvena otkrića realizirao u industriji, najviše u farmaceutskoj te uvijek naglašavao da se treba baviti znanosti i tu znanost primijeniti u gospodarstvu.

Baština i turizma u franjevačkom samostanu

Franjevački samostan Vukovar predstavio je projekt “Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara” kojim će se kroz ulaganja u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara u sklopu Franjevačkog samostana otvoriti novi turističko-edukativni potencijali grada Vukovara te cjelokupne Vukovarsko-srijemske županije.

Ovim projektom, čiju provedbu sufinancira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati jedno nepokretno kulturno dobro, Franjevački samostan Vukovar, te četiri pokretna kulturna dobra. Pored navedenog, do kraja godine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt.

Neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

.

Mozaik

Predsjedničina kći je upisala Harvard. Zašto Hrvati ne mogu prihvatiti njezin uspjeh?

Vijest da je kćer Kolinde Grabar Kitarović upisala Harvard, rekla nam je puno toga o njoj: ona je pametna, radišna, uporna, snalažljiva, uspješna. No ono što smo nakon objave te vijesti saznali o nama samima, nije baš tako pohvalno.

Objavljeno

|

Mediji su danas prenijeli vijest da je kćer predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Katarina, upisala Harvard, jedno od najboljih sveučilišta na svijetu. Štoviše, na prijemnom je ispitu bila među jedan posto najboljih u svijetu pa je dobila stipendiju koja će joj pokrivati sve troškove studiranja i smještaja, piše Jutarnji.

Bravo, draga Katarina!Inače, Katarina Kitarović je i državna prvakinja u umjetničkom klizanju pa je iz toga vidljivo da se radi o doista iznimnoj mladoj ženi, inteligentnoj, spretnoj, izraženih radnih navika, upornoj, uspješnoj… Jednom riječju, ona je dijete koje bi svaki roditelj poželio.

Nakon objave ove vijesti, doznali smo, dakle, da predsjednica ima jako pametnu i uspješnu kćer. Ali, nažalost, doznali smo još ponešto o nama samima. Nakon objave vijesti, po portalima je krenuo pravi, što bi se reklo, shit storm – osim velikog broja pozitivnih komentara, našao se ovdje i zavidan broj onih koji uspjeh Kolindine kćeri nikako ne mogu provariti. On ih peče i boli. Hm, tko zna zašto?

Moram naglasiti da uopće nisam fan naše predsjednice. Nisam za nju glasala, niti ću to učiniti na sljedećim izborima. Ali priča o njezinoj kćeri s time nema veze. Izdvojila sam nekoliko meni “najdražih” komentara i dala na njih svoj osvrt. Odmah će vam biti jasno na što ciljam…

“Ma kakav je to uspjeh? Mama ima para pa je šalje, i moje bi studirale u inozemstvu.”

Da, Katarinina mama “ima para” jer je predsjednica države. Međutim, djevojka je dobila stipendiju tako da sve mamima pare neće biti potrebne jer joj sam Harvard omogućuje studiranje. Ako Harvard odluči stipendirati i vaše kćeri, svaka im čast.

“Lako je njoj bilo doći do Harvarda s maminim vezama!”

Harvard je, podsjetimo, jedno od najboljih, najprestižnijih, najutjecajnijih i najrespektiranijih sveučilišta na svijetu. Broj jedan se ne postaje tako što se rade protekcije djeci moćnika – kao što to rade neka druga sveučilišta. Ne znam zašto mi je sad na pamet palo nekoliko hrvatskih… Osim toga, u svijetu ima i važnijih funkcija od predsjednice Hrvatske. Njihovi kandidati su i sinovi i kćeri predsjednika Amerike, pa se ipak svi ne upišu. Jednom Harvardu, radno mjesto roditelja nekog studenta neće značiti baš tako mnogo kao što znači u našoj maloj provinciji.

“A gdje će se upisati kćeri radnika Uljanika, draga predsjednice?”

Ovo dvoje ima veze isto kao i juha s rezancima i anticiklona. Bi li radnicima Uljanika bilo bolje da je Kolindina kćer upisala, recimo, Prometni fakultet u Zagrebu? Ili da ga uopće nije upisala? Trebaju li djeca političara biti neobrazovana i nezaposlena jer će tada radnicima u Hrvatskoj biti lakše? Uostalom, zašto se neko genijalno dijete čiji roditelj radi u Uljaniku također ne bi upisalo na Harvard ako je prošlo na prijemnom i dobilo stipendiju? Podsjećamo, studiranje predsjedničine kćeri neće se financirati iz proračuna, a još manje iz stečajne mase Uljanika. Dakle, to dvoje nema nikakve međusobne veze.

“U Hrvatskoj ima masu darovitije djece, ali im mama nije predsjednica pa ne mogu ići na Harvard!”

Stvarno? U Hrvatskoj su djeca baš tako masovno genijalna i radišna da bi im Harvard dao stipendiju, ali eto, siroti nemaju mamu predsjednicu? Ako su djeca tako inteligenta, sigurno su to naslijedila od svojih jednako inteligentnih roditelja. A ako smo svi baš tako inteligentni i genijalni – zašto smo tu gdje jesmo? Da, znam, znam, lopovi, ratni profiteri, privatizacija itd. Ali da baš od te sve inteligencije nismo mogli iznaći način kako se tome oduprijeti i pretvoriti Hrvatsku u bogatu, prosperitetnu i uspješnu zemlju… Nisam sigurna. Nešto mi smrdi u toj teoriji o posvemašnjoj inteligenciji Hrvata. Smrdi – kao da nije točna.

“Prvo kćer bivšeg premijera Sanadera, a sad ova! Sve jedno ljepše od drugoga”

O objema situacijama znam samo onoliko koliko se moglo doznati iz medija, no čini mi se da ova dva slučaja nemaju nikakve veze. Koliko smo uspjeli saznati iz iskaza svjedoka na suđenju bivšem premijeru, Petri Sanader i njenom momku je boravak u Americi navodno plaćao otac preko sumnjivih prijatelja i poslova. Barem tako tvrdi Robert Ježić. Katarina Kitarović je dobila stipendiju prestižnog fakulteta. Čini mi se da se ta dva slučaja razlikuju kao nebo i zemlja.

“Mamina dušica je uspješna u čemu god da se okuša: prvo klizanje, pa sad Harvard! Joj da je meni biti kćer predsjednice!”

Ma da, kad na klizaljkama izvodiš piruetu ili trostruki aksel, jako je važno na kojoj su ti mama i tata funkciji. Nema to ni slučajno veze s danonoćnim treninzima. U redu, netko može reći da je Katarina imala mogućnosti trenirati jer je iz bogate obitelji, ali bar smo mi u Hrvatskoj svjedoci da svaki čas vrlo uspješan sportaš postane netko čiji roditelji nisu bogati, nego se izdignuo zahvaljujući isključivo svom vlastitom talentu i upornosti. Zašto to ne bi mogao biti slučaj i kad je u pitanju Katarina Kitarović? Aha, znam – zato što joj je mama predsjednica Hrvatske, a nju ne volimo. Prema tome – njezino dijete ne smije biti uspješno!

Vijest da je Katarina Kitarović, dakle, upisala Harvard rekla je dosta o njoj samoj: da je pametna, uporna, radišna, uspješna. A što je rekla o nama? Da smo zlobni i glupi? Ne želim vjerovati da je to istina.

Nastavi čitati