Prati nas

Mozaik

Druga strana Vukovara – grad koji živi i ima budućnost

Na dan kad se čitava Hrvatska prisjeća strašne tragedije Vukovara, mi želimo ispričati malo drugačiju priču o gradu na Dunavu. Prikupili smo nekoliko dobroh vijesti i primjera iz Vukovara kako bi pokazali da je taj grad puno više od tužne kolona sjećanja.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Vukovar (foto: Julie Corsi/Flickr)

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i čitava se zemlja prisjeća današnjeg dana 1991. godine kad je grad na Dunavu, uz ogromne žrtve, pao u neprijateljske ruke. Vukovarska bolnica, Trpinjska cesta, Ovčara, Velepromet, teško oštećeni vodotoranj… gotovo da nema mjesta u Vukovaru koje ne podsjeća na teška stradanja i ogromnu žrtvu koju je ovaj grad podnio.

No mi smo upravo zbog te žrtve, ove godine 18. studeni odlučili obilježiti malo drugačije. Malo smo pregledali portale i sastavili popis pozitivnih vijesti, projekata i događanja iz Vukovara koje dokazuju da je ovaj grad puno više od tužne kolone sjećanja, da je to grad koji je živ i ima budućnost.


Što ima novo i pozitivno u Vukovaru?

Otvoren studentski dom

Prije nekoliko dana u Vukovaru je otvoren novoizgrađeni Studentski dom „Leopold”. Izgradnja i opremanje Studentskog doma vrijednog 23 milijuna kuna financirani su sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a kapaciteta je 108 ležaja u 58 soba opremljenih klimatizacijskim uređajima, mini kuhinjom, televizorom, internetom te svaka sadrži radni prostor i kupaonicu. Dvije dvokrevetne sobe prilagođene su potrebama osoba s invaliditetom.

U Studentskom domu “Leopold” nalazi se i informatički kabinet, odnosno učionica opremljena računalima, pisačem i internetskim pristupom, a na raspolaganju je i zajednički dnevni boravak za druženje, praonica te glačaonica rublja opremljena profesionalnim perilicama i sušilicama, kao i uređaji za glačanje. Na krovu zgrade smještena je solarna elektrana, čime se osigurava korištenje obnovljivih izvora energije, a istovremeno se doprinosi zaštiti okoliša.

Gepostet von Ivan Penava am Dienstag, 13. November 2018

„Riječ je o još jednoj dobroj vukovarskoj priči nastaloj kroz sinergiju Veleučilišta, Grada Vukovara i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova jer je Studentski dom sadržaj koji će uvelike podići standard studentskog života u Vukovaru te zatvoriti priču o studentskom životu tako da će ponuda za studente Veleučilišta Lavoslav Ružička ovime biti potpuna“, objavljeno je na službenim stranicama grada Vukovara.

A zašto posao ne preseliti ili započeti u Vukovaru?

Ulaganje u bezglutenske žitarice

Talijanska tvrtka La Sanfermese, koja surađuje s proizvođačima svjetski popularne tjestenine Barilla i Mulino Bianco, u proizvodnju na području Vukovara planira uložiti oko šest milijuna eura, objavili su prije nekoliko tjedana portali u Hrvatskoj. Zainteresirani su za ulaganje na vukovarskom području, a vrijednost njihove investicije, kako je prilikom posjeta tom hrvatskom gradu najavio vlasnik tvrtke Giusppe Pelladoni, penje se na oko šest milijuna eura i s realizacijom bi započeli već u drugoj polovini ove godine.

Ova talijanska tvrtka, kako je na svojem Facebooku nakon sastanka s vlasnikom objavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, u zadnje vrijeme značajno se okrenula proizvodnji bezglutenskog organskog kukuruza. Velikim dijelom, kako je poručio, surađuju s poljoprivrednicima na području istočne Slavonije i Baranje pa im je Vukovar idealno pozicioniran za izvoz željeznicom na područje zapadne Europe zbog nižih transportnih troškova.

Borovo predstavilo pet novih modela Borosana

Legendarne Borosane, isprva radna obuća namijenjena ženama koje tijekom radnog vremena puno stoje, proizvode se već 50 godina. Zanimljivo, proizvodnja nije stala ni tijekom rata. Povodom te velike obljetnice u Borovu su napravili novih pet modela Borosane i plasirali ih na tržište.

“Novi modeli nisu promijenili oblik i dizajn nego smo samo uveli nove i vedrije boje kao i kvalitetnije materijale. Samo su boje i print nove kolekcije drugačiji, kaže voditeljica odjela marketinga u Borovu Marija Rušnov.

U duhu s tradicijom, u koraku s modom Borosana slavi svoj 50. rođendan!Jubilarne Borosane dolaze nam u 5 novih veselih…

Gepostet von Borovo am Samstag, 9. Juni 2018

Još malo žitarica, no ovaj put – ječam

Novi proizvodni pogon mikropivovare u kojoj će se proizvoditi Vukovarsko pivo, od početka godine u vlasništvu tvrtke K pivovari, tvrtke kćeri Zagrebačke pivovare, započeo je u kolovozu s radom u Vukovarskoj gospodarskoj zoni na prostoru poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar. Vrijednost investicije Zagrebačke pivovare je 11 milijuna kuna i predstavlja značajno ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, lokalnu zajednicu i domaće ljudske resurse.

BIC-Vukovar – mjesto za dobar posao

Inače, teče druga godina otkako je završen projekt Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar, s 8.000 četvornih metara proizvodnih hala, prvenstveno za proizvodne djelatnosti, u što je uloženo 21,3 milijuna kuna, najvećim dijelom iz Europskog fonda za regionalni razvoj (18 milijuna kuna), a ostatak iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Projekt Poslovno inovacijskog centra Vukovar uključuje proizvodni centar s 11 poslovnih prostora od 160 do 1.400 ‘kvadrata’ namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, centar inovativnog poduzetništva s 15 poslovnih prostora od 20 do 75 ‘kvadrata’ namijenjen je manjim inovativnim tvrtkama, a tu je i edukacijski centar s konferencijskom dvoranom i dvoranom za edukaciju.

Zašto posjetiti Vukovar i druge dane u godini

Vukovar Film Festival

Filmski festivali važan su dio kulturne baštine svake države, a u Vukovaru se već 12. godinu zaredom, u mjesecu kolovozu, održava Vukovar Film Festival. „Film na određeni način ujedinjuje ljude, a zajedničko gledanje filma daje posebnu sveprožimajuću energiju koja spaja. Danas u ovim turbulentnim vremenima više nego bilo što potrebno nam je to nešto što spaja različitosti“, kaže se na stranici festivala.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija u gradu, a od ove godine to su terasa Agencije za plovne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Vukovarska ada, Magenta 1 Vukovar Waterbus te u kinu u Borovu naselju. Vukovar Film Festival je fokusiran na filmove podunavskih zemalja, a o najboljim dugometražnim i kratkometražnim filmovima te nagradi ‘Zlatni šlep’ za svaku od kategorija odlučuje stručni žiri.

12. Vukovar Film Festival u CineStaru! 💪Od 20. do 26. rujna u CineStar Cinemas Hrvatska u Zagrebu, Osijeku i Rijeci pogledajte najkvalitetnije filmove s ovogodišnjeg VFF-a! 👍❤️

Gepostet von Vukovar Film Festival am Dienstag, 11. September 2018

Ružičkini dani

Ružičkini dani tradicionalni su skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša koji se održava svake godine u mjesecu rujnu u Vukovaru.

Ovogodišnji Dani održani su pod sloganom  “Danas znanost – sutra industrija”. Taj je slogan promovirao i sam Lavoslav Ružička koji je svoja znanstvena otkrića realizirao u industriji, najviše u farmaceutskoj te uvijek naglašavao da se treba baviti znanosti i tu znanost primijeniti u gospodarstvu.

Baština i turizma u franjevačkom samostanu

Franjevački samostan Vukovar predstavio je projekt “Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara” kojim će se kroz ulaganja u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara u sklopu Franjevačkog samostana otvoriti novi turističko-edukativni potencijali grada Vukovara te cjelokupne Vukovarsko-srijemske županije.

Ovim projektom, čiju provedbu sufinancira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati jedno nepokretno kulturno dobro, Franjevački samostan Vukovar, te četiri pokretna kulturna dobra. Pored navedenog, do kraja godine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt.

Neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

.

Mozaik

Provedite Svjetski dan zaštite životinja u zoološkom vrtu

‘Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Zoo vrtu na tome sustavno radimo.’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Budućnost divljih životinjskih vrsta najviše ovisi o čovjeku! Poručeno je to iz Zoološkog vrta grada Zagreba uoči Svjetskog dana zaštite životinja. Na taj dan, u nedjelju od 10.30 do 15 sati, posjetitelji Vrta moći će doznati kako se zoološki vrtovi brinu za budućnost životinjskog svijeta. Na nekoliko će mjesta biti postavljeni edukativni kutci o raznim vrstama životinja – od beskralješnjaka do sisavaca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba trenutačno su 372 vrste životinja. Među njima je čak 76 ugroženih vrsta – od onih osjetljivih preko ugroženih i kritično ugroženih do vrsta izumrlih u prirodi. Oznaku osjetljive vrste prema Crvenoj knjizi IUCN-a imaju, među ostalima, divovski mravojed i južnoamerički nizinski tapir, a u Zagrebu se mogu vidjeti i dvije vrste koje danas žive još jedino u zoološkim vrtovima – sabljorogi oriks i sokorska gugutka. Ugrožene vrste uključene su u uzgojne programe. Zahvaljujući njima omogućuje se reintrodukcija, tj. povratak u prirodu nekih vrsta životinja.


“Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Vrtu na tome sustavno radimo – educiramo posjetitelje, posvećeni smo uzgoju ugroženih vrsta životinja, oporavljamo u prirodi ozlijeđene životinje i uključeni smo u projekte zaštite ugroženih vrsta životinja u Hrvatskoj”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Timaritelj Antonio Felix s kapibarama (foto: ZG Zoo)

U brizi za životinje koje žive u Vrtu, surađuju veterinari, zoolozi, nutricionisti i timaritelji. Timaritelji životinje svakodnevno hrane, timare, nadziru njihovo opće stanje i zdravlje te njihove nastambe održavaju čistima i urednima. Timaritelji također životinjama obogaćuju životni prostor te ih pripremaju za situacije poput prijevoza i veterinarskih pregleda. Neki od njih rade sa životinjama od kojih se nekim ljudima ledi krv u žilama, a neki timaritelji ulaze u terarije u kojima je temperatura čak 50 stupnjeva. Timariteljima, kako kažu, ništa od toga nije teško. Dodaju da se taj posao ne može raditi ako ga se istinski ne voli.

Kako bi građani bolje upoznali vrijednost njihova rada, u nedjelju će biti organizirana dva obilaska Vrta tijekom kojih će moći upoznati timaritelje te životinje o kojima se oni brinu. Naime, taj se dan obilježava i Međunarodni dan timaritelja.

Timariteljica Renata Antoljak s legvanom (foto: ZG Zoo)

I dok timaritelji rade s raznim egzotičnim vrstama životinja, u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba imaju pune ruke posla s onima koje žive u Hrvatskoj. Prošle je godine u oporavilištu zaprimljeno 930 životinja među kojima trećina pripada strogo zaštićenim vrstama. Među njima najviše je bilo ptića i šišmiša.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP