Prati nas

Zdravlje

jednostavan recept

Želite smršaviti? Lezite u kadu vruće vode

Ako želite smršaviti, možete trčati, vježbati, voziti bicikl ili planinariti. No možete, isto tako, i zaleći u kadu punu tople vode. Naime, znanstvenici su ustanovili da kupanje u vrućoj vodi sagorijeva jednak broj kalorija kao i žustra šetnja.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Znanstvenici su utvrdili da topla relaksirajuća kupka na tijelo ima isti učinak kao i 30 minuta žustrog hoda, piše portal 9gag. Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Loughborough ispitala je točnost ove tvrdnje tako što su testirali dvije grupe muškaraca: jedni su poslani na vožnju biciklom, dok su druge uronili u kadu s vodom zagrijanom na 40 stupnjeva Celzija. Cilj je bio isti: podići tjelesnu temperaturu ispitanika za jedan stupanj.

Sve u svemu, bicikliranje je doista sagorjelo dosta kalorija, no znanstvenici su otkrili da je tijekom kupanja sagoreno 130 kalorija – isto onoliko koliko sagorite tijekom 30 minuta brzog hodanja.

Kod ispitanika su također u periodu od 24 sata motrili razinu šećera u krvi koja je bila oko 10 posto niža kod onih koji su se kupali u odnosu na one koji su bicikilirali. Osim toga, topla kupka, čini se, ima isti efekt kao i vježbanje kad je riječ o protuupalnom procesima nakon same aktivnosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.