Prati nas

Zdravlje

jednostavan recept

Želite smršaviti? Lezite u kadu vruće vode

Ako želite smršaviti, možete trčati, vježbati, voziti bicikl ili planinariti. No možete, isto tako, i zaleći u kadu punu tople vode. Naime, znanstvenici su ustanovili da kupanje u vrućoj vodi sagorijeva jednak broj kalorija kao i žustra šetnja.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Znanstvenici su utvrdili da topla relaksirajuća kupka na tijelo ima isti učinak kao i 30 minuta žustrog hoda, piše portal 9gag. Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Loughborough ispitala je točnost ove tvrdnje tako što su testirali dvije grupe muškaraca: jedni su poslani na vožnju biciklom, dok su druge uronili u kadu s vodom zagrijanom na 40 stupnjeva Celzija. Cilj je bio isti: podići tjelesnu temperaturu ispitanika za jedan stupanj.

Sve u svemu, bicikliranje je doista sagorjelo dosta kalorija, no znanstvenici su otkrili da je tijekom kupanja sagoreno 130 kalorija – isto onoliko koliko sagorite tijekom 30 minuta brzog hodanja.


Kod ispitanika su također u periodu od 24 sata motrili razinu šećera u krvi koja je bila oko 10 posto niža kod onih koji su se kupali u odnosu na one koji su bicikilirali. Osim toga, topla kupka, čini se, ima isti efekt kao i vježbanje kad je riječ o protuupalnom procesima nakon same aktivnosti.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP