Prati nas

Mozaik

Koji jesi na nebesima

Hrvatski biskupi odlučili: Do daljnjega molite po starom

Biskupi od mjerodavne Kongregacije u Vatikanu nisu tražili odobrenje novog prijevoda molitve pa će se na hrvatskom jeziku do daljnjega moliti kao i do sada, sa zazivom ‘ne uvedi nas u napast.

Objavljeno

|

Zašto vjerujemo u boga
foto: BigStock

Pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral Ante Crnčević potvrdio je  u programu Katoličkog radija da neće biti promjene teksta molitve Očenaš na hrvatskom jeziku.

Naime, hrvatski biskupi od mjerodavne Kongregacije u Vatikanu nisu tražili odobrenje novog prijevoda molitve pa će se na hrvatskom jeziku do daljnjega moliti kao i do sada, sa zazivom “ne uvedi nas u napast”. Na pitanje što se mijenja u molitvi Očenaš i jesmo li dosad dobro molili “ne uvedi nas u napast”, Crnčević rekao je da se “dobro moliti” ne tiče samo riječi.

Podsjetimo, talijanska biskupska konferencija mijenja tekst molitve Očenaš na način da će redak “ne uvedi nas u napast”, zamijeniti “ne napusti nas u napasti”.

Tu je promjenu već ranije najavljivao papa Franjo tvrdeći da uobičajeni prijevod nije dobar, jer bog ne uvodi ljude u napast. “Mi smo ti koji upadaju u napast. Nije On taj koji nas navodi pa nas onda pušta da padnemo u napast. Otac ne čini to. Otac pomaže da se dignemo.  Vražje je djelo uvođenje u napast”, kazao je papa Franjo u emisiji “Oče naš” (Padre nostro) talijanske televizijske postaje TV2000 u prosincu 2017. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.