Prati nas

Vijesti

Nepedagoške mjere

Profesoru koji je navodno ošamario učenike otkaz godinu dana prije umirovljenja?

Nema opravdanja za nasilno ponašanje prema djeci, posebno ako ono dolazi od osoba koje su za svoj poziv odabrale odgoj i obrazovanje djece.

Objavljeno

|

Smiju li učitelji tući djecu?
Ilustracija (screenshot: HTV)

Profesoru koji je u čakovečkoj Tehničkoj školi fizički nasrnuo na učenike prijeti otkaz i to samo godinu dana prije no što se trebao umiroviti. Još uvijek se čekaju rezultati nadzora prosvjetne inspektorice.

„Ja sam to napravio i kad bih morao, opet bih napravio, sram me da sam morao. Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti“, riječi su profesora koji je, nakon što su ga provocirali i gađali kredom tijekom nastave, uzeo stvar u svoje ruke. Prema neslužbenim informacijama, razredne kolege tvrde da je profesor neugodne učenike ošamario. On je pak za medije ispričao da ih je gurnuo. 

„Ta je izjava u dijelu u kojem profesor navodi da bi ponovno napravio isto svakako problematična. Očito je profesor izgubio strpljenje i ne može se nositi sa situacijom – komentirala je za Jutarnji list Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, dodajući da bi sukladno propisima profesoru zbog fizičkog nastraja na učenike moglo uslijediti otkazivanje ugovora o radu.

„Nema opravdanja za nasilno ponašanje prema djeci, posebno ako ono dolazi od osoba koje su za svoj poziv odabrale odgoj i obrazovanje djece. Odrasli djeci moraju biti model u ponašanju pa, ako su i izloženi provokacijama, oni svojim ponašanjem moraju djeci pokazati kako nenasilno odgovoriti na te provokacije“, poručuje pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.