Prati nas

Aktivno starenje

Znanje je kapital

Jasminka je studentica u 75. godini, već ima dvije diplome

Mladi kolege oduševljeni su njenim trudom, elanom i kažu da im je sjajna motivacija. ‘Takvih studenata je uvijek bilo i jako smo na to ponosni. To je bogatstvo’, kaže dekan Ivan Koprek.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Do koje godine mogu upisati fakultet?
Jasminka Šoštarić (screenshot: HTV)

Jasminka Šoštarić je studentica pete godine na Fakultetu Filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. Do kraja studija ostao joj je još jedan semestar. I to ne bi bilo ništa čudno da nema 75 godina i da joj ovo nije treći fakultet. Prethodna dva uspješno je završila.

Sadašnji studij upisala je sa 70 godina. „Bila sam uzbuđena kao da se prvi puta upisujem. Nova sredina, nova zgrada. Nisam znala gdje je referada, baš kao brucošica“, ispričala je za HTV gospođa Jasminka „Prije ispita zajedno trtrarimo i imamo tremu”, govori o pedeset i više godina mlađim kolegama.


A mladi kolege su oduševljeni njenim trudom, elanom i kažu da im je sjajna motivacija. „Takvih studenata je uvijek bilo i jako smo na to ponosni. To je bogatstvo“, kaže dekan Ivan Koprek. Nakon što završi treći fakultet, ranije znan i kao Filozofski fakultet Družbe Isusove, Jasminka sebe vidi, između ostalog, i kao predavačicu.

 

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP