Prati nas

Vijesti

Jednostrano donesena reforma

Kako i kada u mirovinu? Ovo su novi uvjeti od 1. siječnja 2018.

Od 1. siječnja 2027. g. mijenjaju se uvjeti za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika. Uvjet staža ostat će na 41 godini, ali će se starosni uvjet povećati sa sadašnjih 60 na 61 godinu starosti.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sabor je 7. prosinca izglasao paket mirovinskih zakona, čime je formalno usvojena tzv. “mirovinska reforma” koju je tijekom ove godine pripremilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ne uvažavajući pritom argumente sindikata, stručnjaka, a ni komentare dobivene u javnoj raspravi, piše Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Što se mijenja u uvjetima za ostvarivanje prava na mirovinu od 1. siječnja 2019.?

Veća penalizacija

Povećava se penalizacija, odnosno trajno umanjenje prijevremenih mirovina. Penalizacija će iznositi 0,30 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, neovisno o godinama staža. Dosad je penalizacija iznosila između 0,10 i 0,34 posto, tj. bila je manja ako ste imali više godina staža. Ova promjena pogodit će one koji odlaze u prijevremenu mirovinu s 38 ili više godina staža i kojima će po novom pravilu prijevremene mirovine biti još niže. S druge strane, oni koji odlaze u prijevremenu mirovinu s 35 ili 36 godina staža bit će nešto blaže penalizirani nego do sada.

Pri računanju staža za stjecanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, više se neće uračunavati tzv. beneficirani staž, nego staž u efektivnom trajanju.

Podizanje dobi za odlazak u mirovinu

Zbog ubrzanja podizanja dobi za odlazak u mirovinu, uvjet za starosnu mirovinu za žene u 2019. g. iznosit će 62 godine i 4 mjeseca starosti (umjesto 62 godine i 3 mjeseca, kako je dosad bilo predviđeno).

Uvećanje mirovine za dulji ostanak u svijetu rada moći će se ostvariti samo nakon 65 godina starosti (0,34% za svaki mjesec ostanka u radnom odnosu nakon 65. godine). Do sada su to uvećanje, iako u nešto manjem iznosu (0,15 %) mogli ostvariti i oni koji odlaze u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, ako to čine kasnije od stjecanja starosnog uvjeta (60 godina).

Što se mijenja u budućnosti?

Dob za odlazak u starosnu mirovinu, i za muškarce i za žene, počet će se povećavati iznad 65 godina počevši od 2028. g. Te godine uvjet za starosnu mirovinu iznosit će 65 godina i 4 mjeseca, te će se nastaviti povećavati za 4 mjeseca svake godine, sve do 2033. kada će dosegnuti 67 godina.

Paralelno će se povisivati i starosni uvjet za odlazak u prijevremenu mirovinu, koji će 2028. g. iznositi 60 godina i 4 mjeseca, a 2033. g. 62 godine starosti.

Od 1. siječnja 2027. g. mijenjaju se uvjeti za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika. Uvjet staža ostat će na 41 godini, ali će se starosni uvjet povećati sa sadašnjih 60 na 61 godinu starosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.