Prati nas

Nema predaje

Ne nasjedajte

Neki mediji vam lažu da 60% migranata u Italiji dobiva mirovine bez rada

Ova informacija je trostruko zlonamjerna. Prvo, ne govori o kakvim je migrantima riječ pa inercijom, uslijed protumigrantske histerije, čitatelj može zaključiti da je riječ o Sirijcima, Afganistancima, Alžircima, Iračanima i Pakistancima koji su se probili do Europe.

Objavljeno

|

Ilustracija (screenshot: RT)

Pozivajući se na talijanski “Il Giornale” brojni su taktički mediji europske desnice, pa čak i neki domaći, konstruirali još jednu lažnu priču o migrantima. Naime, preneseno je kako “čak 60% migranata u  Italiji prima mirovinu, iako nisu u njoj ni dana radili”. Postavljeno je i pitanje kako će se Hrvatska obraniti od takvih pritisaka.

Ova informacija je trostruko zlonamjerna. Prvo, ne govori o kakvim je migrantima riječ pa zbog manipulativno priloženih fotografija, čitatelj može zaključiti da je riječ o Sirijcima, Afganistancima, Alžircima, Iračanima i Pakistancima koji su se probili do Europe.

Drugo, hrvatskom mirovinskom sustavu, čak i da su gornji navodi točni, od migranata ne prijeti ni teoretska opasnost, s obzirom da gotovo nitko od njih ne želi živjeti u Lijepoj našoj.

Treće, i možda najvažnije, navodi o 60% migranata su jednostavno zlonamjerno netočni, jer je riječ o 60% primatelja mirovine koji potječu iz prostora izvan Europske unije. Dakle, od 96.000 građana porijeklom izvan prostora Europske unije koji primaju mirovine od Italije, navodi se u izvornom tekstu, 60.000 ih nikada nije radilo u Italiji.

Nadalje, podaci kazuju da je jednim dijelom riječ o useljenicima kojima je dopušten ulazak u Italiju po sistemu ujedinjavanja obitelji, što znači da se najvjerojatnije radi o obiteljskim mirovinama ili socijalnoj naknadi. Model je to dobro poznat nekadašnjim gastarbajterima.

Najvažnije je pogledati tko su najbrojniji useljenici u Italiju. S prvim danom 2017. godine Italija je, prema podacima Istata, imala više od 5 milijuna građana stranog porijekla. Najbrojniji su Rumunji (1.168.552) od kojih 10% čine Romi, a brojem ih prate državljani porijeklom izvan EU; Albanci (448.407) te Marokanci (420.651). Slijede Kinezi (281.972), Ukrajinci (234.354) i Filipinci (166.459).

Štoviše, upravo je čelnik talijanskog državnog mirovinskog fonda (INPS), Tito Boeri upozorio u srpnju da bi Italija trebala spašavati mirovinski sustav kroz strateško zapošljavanje migranata. Aktualne prognoze pokazuju da će se do 2045. godine u Italiji broj umirovljenika izjednačiti s brojem radnika. Ako se aktualni demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjit će se u idućih pet godina za 300 tisuća, kazao je Boeri.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.