Prati nas

Vijesti

Njemačka uvela treći spol. Tko je različit, tako će mu i pisati u dokumentima

Za upis trećeg spola treba se predati liječnička potvrda da je kod te osobe medicinski utvrđena interseksualnost. Riječ je o osobama koje imaju i muška i ženska tjelesna obilježja.

Objavljeno

|

Njemačka uvela treći spol
foto: Pixabay

U Njemačkoj će od sada biti moguća i treća opcija kod izjašnjavanja o spolu. Pored oznake “muško” i “žensko”, za interseksualne osobe se uvodi pojam “različit”, piše Deutsche Welle

U Njemačkoj se do sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku “spol” moglo upisati “muško”, “žensko” ili “bez navoda”. Sada će se za interseksualne osobe pod spol moći navesti i “različit” (“divers”). Moguća je i naknadna korekcija ako je spol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promjena imena. No za oboje se mora predati liječnička potvrda da je kod te osobe medicinski utvrđena interseksualnost. Riječ je o osobama koje imaju i muška i ženska tjelesna obilježja.

Zakon je donesen u četvrtak (13.12.) glasovima vladajućih stranaka Unije (CDU/CSU) i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Bundestag je time izvršio presudu Saveznog ustavnog suda iz prošle godine. Taj sud je zaključio da obvezan izbor između dva spola predstavlja kršenje osobnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije.

Kritike na račun liječničke potvrde

Na oštre kritike naišla je odredba o uvjetovanju upisa pod “divers” donošenjem liječničke potvrde. Zastupnici iz redova liberala i Ljevice smatraju da se kod odluke o spolu u prvom redu treba orijentirati prema samoodređenju i osobnoj percepciji. “Nitko ne može dati bolju informaciju o svom spolu nego sam čovjek”, istaknuo je Sven Lehmann (Zeleni).

I udruga homoseksualnih osoba LSVD kritizira da se interseksualnost u zakonu svodi na tjelesna obilježja te ističe da upisivanje spola kao “različit” mora biti moguće svim ljudima “koji to trebaju i žele”. “Ponižavajuće stručne procjene i patologiziranje moraju biti ukinuti”, izjavio je Henny Engels iz LSVD-a.

Zastupnik Marc Henrichmann (CDU) je pak u raspravi u Bundestagu branio odredbu o obveznoj liječničkoj potvrdi ističući da su “objektivni kriteriji” nužni, jer postoji državni interes da se ojača dokazna snaga službenih osobnih registara. Beatrix von Storch, predsjednica Kluba zastupnika Alternative za Njemačku (AfD), također se protivi ukidanju obvezne liječničke potvrde. “Od kada čovječanstvo postoji, pripadnost spolu je objektivna činjenica, isto kao i dob i visina”, naglasila je zastupnica AfD-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.