Prati nas

Nema predaje

Mirovine razdora

Partizanske mirovine: Bogate rente za nerad ili samo zarađena crkavica?

U usporedbi s analizom braniteljskih mirovina, na prvi je pogled jasno da se radi o znatno manjim iznosima, mahom koncentriranim u razredu od 2.000 do 3.000 kuna. Zamjetan je i mali broj takozvanih velikih mirovina, dok ih u onom najvišem razredu iznad 8.000 kuna i nema. Također je važno utvrditi da je riječ i mirovinama iza kojih stoji relativno dug radni staž. U nastavku pogledajte detalje.

Objavljeno

|

Yul Brynner (Bitka na Neretvi, 1969.)

Oko malo čega će se pokrenuti tako žustra rasprava kao oko visine i broja partizanskih mirovina. Ima li ih previše ili premalo i tko ih prima, pitanja su na koje smo već nekoliko puta odgovorili.

No nakon analize svota i rasporeda braniteljskih mirovina, a koje smo objavili upravo na traženje branitelja koji misle da su zakinuti, dobili smo niz poruka negodovanja. U njima ste tražili da se na isti način obrade i, navodno, prekobrojne i bogate mirovine zbog kojih sudionici Narodnooslobodilačkog rata žive “kao bubrezi u loju”. 


Zbog toga smo analizirali najnovije podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji su vrijedili na dan 31. listopada 2018. godine. Zavod je na taj dan isplaćivao 11.711 mirovina u ovoj kategoriji, od čega je gotovo 80% otpadalo na obiteljske mirovine, dakle udovice sudionika NOR-a.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u partizanskoj odori

U usporedbi s distribucijom svota braniteljskih mirovina, na prvi pogled jasno je da se radi o znatno manjim iznosima, mahom koncentriranim u razredu od 2.000 do 3.000 kuna. Zamjetan je i mali broj takozvanih velikih mirovina, dok ih u onom najvišem razredu iznad 8.000 kuna i nema. Također je važno utvrditi da je riječ i mirovinama iza kojih stoji relativno dug radni staž. U nastavku pogledajte detalje. 

Pravo na mirovinu, prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, ostvaruju i borci NOR-a i pripadnici Hrvatske domovinske vojske „domobrani“. Jedina povoljnost u odnosu na ostale korisnike mirovina je u tome što im se za priznanje prava na mirovinu i određivanje visine mirovine priznaje staž ostvaren kao borcu NOR-a ili pripadniku Hrvatske domovinske vojske. (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje)

Mirovine sudionika NOR-a (11.711 mirovina)

Prosječni staž: 29 godina, 2 mjeseca i 27 dana
Broj korisnika invalidske mirovine: 454 (4%)
Broj korisnika obiteljske mirovine: 9.300 (79%)
Prosječna mirovina: 2.828,58 kuna

Kolike su partizanske mirovine?
foto: MojeVrijeme.hr

Broj korisnika po svotama (100%)

do 1.000 kuna – 258 mirovina (2,2%)
1.000,01 – 2.000,00 kuna – 1.294 mirovine (11,4%)
2.000,01 – 3.000,00 kuna – 6.000 mirovina (51,2%)
3.000,01 – 4.000,00 kuna – 2.943 mirovine (25,1%)
4.000,01 – 5.000,00 kuna – 822 mirovine (7%)
5.000,01 – 6.000,00 kuna – 315 mirovina (2,7%)
6.000,01 – 7.000,00 kuna – 68 mirovina (0,6%)
7.000,01 – 8.000,00 kuna – 11 mirovina (0,1%)
više od 8.000 kuna – nema (0%)

.

Nema predaje

Pravda za djevojčice: Bili smo na zagrebačkom prosvjedu, donosimo fotke

‘Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća.’

Objavljeno

|

Tisuće građana okupile su se na zagrebačkom Tomislavcu na prosvjedu “Pravda za djevojčice”. Povod prosvjeda bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, a u kojem je postupanje pravosuđa uznemirilo javnost.

Podsjetimo, osumnjičena su petorica starijih malojetnika i mlađih punoljetnika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Nakon saslušanja zadarski Županijski sud prvotno ih je pustio na slobodu, iako žrtva nije ispitana.


Zbog toga su diljem Hrvatske, u 15 gradova, organizirani prosvjedi u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu, a s kojih je poručeno da je nekažnjavanje zločina – zločin. Organizatori zagrebačkog prosvjeda (Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna) od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

Uz to, od resornog ministra traže i hitno pokretanje stegovnog postupka protiv suca Ivana Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog, tvrde, neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Traže i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

“Tomislavac je bio dupkom pun, jako sam zadovoljna kako je prosvjed prošao. Ne znamo koliko je bilo ljudi, ali atmosfera, snaga ljudi, stav, držanje i sigurnost koje su se razvile od prvog prosvjeda do danas jasno je vidljiva. Promijenio se diskurs i ideja oko toga može li narod doista sudjelovati u tome što mu se događa. Mislim da smo pokazali da smo izuzetno pozitivni, da je ovo bio jedan miran, građanski prosvjed. Djeca su bila u prvim redovima, na što sam jako ponosna. Mi samo želimo da država konačno počne brinuti o svojim građankama i građanima i o žrtvama što obiteljskog, što seksualnog nasilja”, kazala je suorganizatorica i jedna od pokretačica inicijative #spasime Jelena Veljača nakon prosvjeda.

“Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost, ovaj slučaj samo je jedan u moru ovakvih”, poruka je Petre Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

“U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije, upravljaju regijama i tuku svoje žene, najveći lopovi ispijaju kave s nedodirljivim sucima, ratni zločinci i huškači postaju cijenjeni saborski zastupnici, nasilnici svečano otvaraju škole, a djeca frajera postaju frajeri tako da nekažnjeno gaze pješake, tuku novinare i imaju vlastiti hotel prije navršene 30-e”, kazao je Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP