Prati nas

Vijesti

Veliki povratak

300.000 umirovljenika vraća se na posao. Je li to dobra ili loša vijest?

U SAD-u nije rijetkost da blagajnice u trgovinama imaju preko 70 godina, kao što se mogu vidjeti i stjuardese starije životne dobi.

Objavljeno

|

Umirovljenici na tržištu rada
foto: andrew hatton/Pixabay

“Iako sam u mirovini, sretna sam da imam priliku i dalje raditi posao koji volim. To mi omogućuje da i dalje budem produktivna, da budem dio tima i družim se s kolegicama i kolegama te poboljšam budžet”, ispričala je Jutarnjem listu Vera Babajko koja je, nakon što je lani otišla u mirovinu, nastavila raditi četiri sata dnevno u zadarskom Super Konzumu.

Zakonske promijene koje su stupile na snagu prvim danom ove godine, otvorile su vrata povratku umirovljenih na tržište rada bez gubitka mirovine. Prilika je to i za postepeno umirovljenje pa gospođa Babajko kaže da joj je rad na pola radnog vremena privikavanje na mirovinu. Oglase za zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena do sada su istaknule zaštitarske tvrtke i neki trgovački lanci.

Davanje mogućnosti umirovljenicima da rade do četiri sata dnevno i nastave primati punu mirovinu dobro je rješenje, smatra Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije. Razloga za to je, kaže za Jutarnji list, više. Prije svega, istraživanja pokazuju da se sami umirovljenici koji imaju priliku raditi osjećaju korisnijima i socijalno uključenijima. Osim toga, dobit će dodatni izvor prihoda, što u uvjetima malih mirovina nije nevažno.

“U SAD-u nije rijetkost da blagajnice u trgovinama imaju preko 70 godina, kao što se mogu vidjeti i stjuardese starije životne dobi”, ističe Bejaković. Odbacuje tvrdnje da će rad umirovljenika smanjiti zapošljavanje mlađih radnika.

Prema procjenama Lazara Grujića, predsjednika Stranke umirovljenika, povratnika će biti najviše 300.000 koji bi se mogli ponovno okušati na tržištu rada. S obzirom na to da su nove izmjene zakona tek stupile na snagu, pravi volumen njihovih učinaka tek će izaći na vidjelo u mjesecima koji slijede.

Unatoč tome, Grujić smatra da rješenje za koje se odlučila Vlada nije dobro. Razloga je za to, kaže, puno, a jedan od njih jest i taj što bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju rada na crno. Mnogi će umirovljenici, strahuje Grujić, zapravo raditi puno radno vrijeme, a biti prijavljeni samo na pola radnog vremena.

“Davanje mogućnosti umirovljenicima da rade na pola radnog vremena i nastave primati mirovinu je dobra opcija”, smatra Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.