Prati nas

Zdravlje

važno otkriće

Bolest desni možda je uzrok Alzheimerove bolesti

O tome što uzrokuje jednu od najčešćih i najtežih oblika demencije, Alzheimerovu bolest, dosad se nije znalo skoro ništa. No znanstvenici su razvoj te bolesti uspjeli povezati s bakterijom koja uzrokuje bolesti desni. Evo što se sve zasad zna…

Objavljeno

|

Najbolje zubne proteze
foto: BogStock

Bakterije koje uzrokuju probleme s desnima povezane su s razvojem Alzheimerove bolesti. To je veliko otkriće jer se o uzrocima te bolesti dosad jako malo znalo. Također, ne postoji ni učinkovita terapije već samo ona koja malo odgađa ili olakšava simptome.

Evo što sve moramo znati o ovom velikom otkriću objavljenom u znanstvenoj publikaciji Science Advances:

Što su bolesti desni i trebamo li sad svi biti zabrinuti?

Bolest desni ili gingivitis se u svojoj blažoj verziji javlja kad se bakterije talože u zubnom plaku, uzrokuju upale, povlačenje desni i krvarenje. Ako se bolest nastavi, dolazi do parondontoze što može dovesti do apscesa i gubitka zubi.

Zašto se sad o tome govori?

Znanstvenici su otkrili da ključna bakterija koja uzrokuje bolesti desi, Porphyromonas gingivalis, ima veze s razvijem Alzheimerove bolesti.

Kako znati imamo li bolest desni?

Povremeno krvarenje desni prilikom pranja zubi ne mora nužno biti znak bolesti već samo da ste četkali pregrubo. No zubari savjetuju da se obrati pozornost na svako krvarenje. Još neki od simptoma bolesti desni su bol ili loš zadah.

Što mogu napraviti po tom pitanju?

Znanstvenici rade na cjepivu i posebnom lijeku protiv Porphyromonas gingivalisa, no još će proći godine prije nego se pronađe učinkovita terapija. Dotada, najbolje je poduzimati uobičajene mjere za sprečavanje bolesti desni.

Koje su to mjere?

Za početak, slušajte svojega zubara koji savjetuje četkanje zubi dva puta dnevno, korištenje zubnog konca te sličnih proizvoda za čišćenje područja između zubiju. No pregrubo četkanje može oštetiti i raskrvariti desni te tako olakšati bakterijama put u krvotok. Ako pak dozvolite plaku da se nagomila, on se može mineralizirati čime se stvaraju preduvjeti za gomilanje dodatnog plaka koji se širi prema korijenu zuba.

Što ako je već prekasno?

Ako je plak već prilično zahvatio vaše zube, nećete ga moći skinuti običnim četkanjem već morate posjetiti zubara da plak ukloni. Savjetuje se stomatološko uklanjanje plaka svake dvije do tri godine.

Što još mogu poduzeti?

Stvaranje plaka povećavaju i nezdrave navike poput pušenja. Kao i inače, preporuča se zdrava prehrana i redovito vježbanje koje će vaš organizam učiniti otpornijim na sve vrste bakterija i upala. Također, poznato je da loše opće stanje organizma povećava šansu za razvoj Alzheimerove bolesti.

Je li nam odzvonilo?

Bolesti desni su jako česte  – skoro svi imaju neke probleme s desnima, no, očito, nemaju svi Alzheimerovu bolest. Mnogo se o toj bolesti još ne zna kao i koliko je sporna bakterija prisutna u vašem organizmu te kako se dobro vaše tijelo s njom nosi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.