Prati nas

Vijesti

Nije besplatno

Za utjerivanje dugova od pacijenata hrvatska bolnica angažirala agenciju

Kako pacijentica nije imala dopunsko zdravstveno osiguranje, bolnici je trebala podmiriti trošak liječenja u iznosu od 1264 kune i participacije u iznosu od 50 kuna, što ona nije učinila.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Poznata je stvar da banke i tele-tvrtke prodaju svoja teško naplativa potraživanja tvrtkama za utjerivanje dugova, piše Slobodna Dalmacija. Ono što je novost jest da su usluge spomenutih agencija počele tražiti čak i hrvatske bolnice!

Naime, splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača obratila se M.C. (podaci poznati redakciji) koja je 2014. godine dva dana bila na bolničkom liječenju u KBC-u Dubrava.

Kako nije utvrđeno da je pacijentica ima dopunsko zdravstveno osiguranje, bolnici je trebala podmiriti trošak liječenja u iznosu od 1264 kune i participacije u iznosu od 50 kuna, što ona nije učinila. Prije nekoliko dana stigla joj je opomena za podmirenje spomenutog iznosa, ali ne od KBC-a Dubrava, nego od agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix.

Zašto se ne smanjuju liste čekanja?
KB Dubrava (foto: S. Bogdanic)

“Zastarni je rok u ovakvim predmetima pet godina, tako da EOS ima pravo na traženje isplate iako hvataju zadnji vlak. U svakom slučaju, gospođi smo savjetovali da se dogovori s EOS Matrixom o isplati na način da jednokratnom uplatom smanji kamate”, objašnjava Iskra Maras Jelavić, pravna savjetnica u udruzi “Splitski potrošač” koja vodi Savjetovalište.

Iz agencije su Slobodnoj objasnili da nisu otkupili potraživanja koja ima bolnica, nego su im ponudili isključivo uslugu naplate, što znači da su potraživanja i dalje ostala u vlasništvu bolnice. Dakle, agencija uzima naknadu samo za ona dugovanja koja uspije naplatiti, i to od bolnice, a ne od dužnika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.