Prati nas

Zdravlje

Držimo palce

Izraelci najavili jeftin i pouzdan lijek protiv raka

Bit će, najavio to vlasnik tvrtke Dan Aridor, djelotvoran od prvog dana uz manju cijenu od postojećih terapija i s bitno manje nuspojava. Lijek je nazvan MuTaTo, što je skraćenica od multi-target toxin, prevedeno: otrov koji napada više ciljeva.

Objavljeno

|

Zašto se ne pronađe lijek za rak?
foto: Drew Hays/Unsplash

Mali tim izraelskih znanstvenika najavio je da će do kraja iduće godine proizvesti lijek protiv raka. Lijek razvija kompanija Accelerated Evolution Biotechnologies.

Bit će, najavio to vlasnik tvrtke Dan Aridor, djelotvoran od prvog dana uz manju cijenu od postojećih terapija i s bitno manje nuspojava. Lijek je nazvan MuTaTo, što je skraćenica od multi-target toxin, prevedeno: otrov koji napada više ciljeva.

Mediji ga najavljuju kao “antibiotik za karcinome”. Predstavlja kombinaciju peptida i toksina koji ubijaju stanice raka, a plan je s vremenom ponuditi pacijentima personalizirano liječenje. Rezultati koje su da sada postigli u laboratoriju ponovljivi su i konzistentni, tvrdi Aridor.

Završena je faza testiranja na miševima kojima su ucijepljene ljudske stanice karcinoma. Rast karcinoma je zaustavljen, a lijek nije prouzročio nuspojave. Lijek bi sada trebao ići u klinička ispitivanja pa bi za nekoliko godina mogao biti na tržištu, optimistično najavljuju iz kompanije.

Kako djeluje?

MuTaTo je konceptom sličan lijeku koji uzimaju ljudi inficirani HIV-om. “Davalo im se nekoliko različitih lijekova, ali odvojeno. Virus si bi mutirao pa bi napadao opet. A kada su pacijenti počeli uzimati koktel više lijekova, zauzdali smo virus pa je smrtonosna bolest postala kronična”, objasnio je za Jerusalem Post dr. Ilan Morad.

Đikić: Nisam čuo za tu kompaniju i znanstvenike

Istovremeno, ugledni hrvatski znanstvenik i istraživač tumora Ivan Đikić izražava skepsu oko ovih najava. Kaže, logika djelovanja toga navodnog lijeka puna je nelogičnosti, jer je nemoguće djelovanje lijeka protiv tumorskih antigena na način kako je to prezentirano u objavi.

“Nitko ne zna kako će završiti kliničko ispitivanje prije njihova završetka. Stoga je sve to dosta zabrinjavajuće i vjerojatnije je da je to lažno obećanje o revolucionarnom lijeku nego ozbiljna tvrdnja temeljna na znanstvenim rezultatima koja mogu potvrditi ova lagano dana obećanja. Nikada nisam čuo za tu kompaniju niti za te znanstvenike i vjerujem da je to dio neodgovorne promocije te kompanije ili varanje javnosti zbog drugih razloga. Nažalost, oboljeli od tumora ne trebaju obećanja nego djelotvorne i potvrđene metode ili lijekove koji pomažu u njihovim realnim životima”, zaključio je Đikić za Jutarnji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.