Prati nas

Show

Apstinencija je nezdrava

Odlazak velikog Makavejeva: ‘Drugovi, jebite se rado, bez straha!’

Film “WR Misterije organizma” iz 1971. trebao je značiti mnogo toga u Jugoslaviji u trenutku kada je snimljen; trebao je biti kritika modernih komunista koji su, zapravo, bili konzervativni. Trebao je upozoriti i na nasilje koje država provodi nad pojedincem, ali i označiti početak jugoslavenske seksualne revolucije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Dušan Makavejev (screenshot: Rupa u duši)

Proslavljeni jugoslavenski redatelj Dušan Makavejev preminuo je u Beogradu u 87. godini života. U istom je gradu rođen 13. listopada 1932. godine. Po obrazovanju, Makavejev je bio psiholog, no u povijest se upisao kao jedan od osnivača filmskog crnog vala. Sebe je predstavljao građaninom svijeta, ali i građaninom krhotina bivše države.

Svojim ostvarenjima nije štedio ni komuniste, ni Jugoslaviju kao društvo, ni kapitalizam.  U sjećanju starijih generacija ostat će zapisan kao otac kultnih filmova “Parada” (1962), “Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967) i “Nevinost bez zaštite” (1968).


Film “WR Misterije organizma” iz 1971.  trebao je značiti mnogo toga u Jugoslaviji u trenutku kada je snimljen; trebao je biti kritika modernih komunista koji su, zapravo, bili konzervativni. Trebao je upozoriti i na nasilje koje država provodi nad pojedincem, ali i označiti početak jugoslavenske seksualne revolucije.

“Ne mislim na cenzuru”

“Radim i ne mislim ni na kakvu cenzuru. Mislim da smo mi zemlja koja druge treba da uči slobodi u svakom pogledu a ovaj film treba da bude dio te naše slobode, među ostalim i time što će više postavljati pitanja a manje davati odgovore”, kazao je Makavejev 1971. za Plavi Vjesnik o ovom dijelu koje je trebalo biti i posveta Wilhelmu Reichu, psihoanalitičaru i navještatelju seksualne revolucije.

Umjesto svega što je trebao biti, ovaj film u kojeg je uklopljen i dokumentarni dio snimljen u Sjedinjenim Državama, završio je u bunkeru komunističkog režima. Nakon njega, za Makavejeva, “filmskog unutarnjeg neprijatelja”, bilo je sve manje mjesta u domaćoj kinematografiji, ali i u državi.

Ivica Vidović, Jagoda Kaloper i Milena Dravić (WR: Misterije organizma, 1971.)

“Na cijelom bivšem prostoru postojali su redatelji koji su imali tih problema. Od Lordana Zafranovića u Hrvatskoj, Hladnika u Sloveniji, Bate Čengića u Bosni, Bore Draškoviće, Žike Pavlovića… Imali su ljudi problema. Imali smo donekle i mi glumci, bio je postavljen taj neki stakleni zid, nismo mogli da radimo. Bila je nezgodna situacija. No to je, što se nas glumaca ticalo, kratko trajalo, a Makavejev je morao napustiti zemlju, tako da je kasnije radio projekte samo vani”, ispričala je za Moje Vrijeme u listopadu 2014. godine Milena Dravić koja je u spomenutom filmu, uz Ivicu Vidovića i Jagodu Kaloper, glumila glavnu žensku ulogu.

Oduzimanje crvene knjižice

Nakon velikih europskih festivalskih projekcija 1972. godine, nakon Karađorđeva, u domovini mu je zaprijetio zatvor, usprkos tomu što su se za njega zauzela značajna filmska imena poput Bernarda Bertoluccija i Piera Paola Pasolinija. “Opet su me izbacili iz partije, ali mi nisu oduzeli pasoš. Znao sam što to znači i otišao u Francusku”, kazao je za Jutarnji list 2007. godine.

Osvojio je značajne filmske nagrade, poput Srebrnog medvjeda u Berlinu, Srebrnu arenu u Puli, nagradu Luis Bunuel u Cannesu… Od velikog majstora Makavejeva opraštamo se citatima iz “Misterija”, uvijek aktualne političke satire, koje je revolucionarno izgovarala jednako velika Milena Dravić.

Milena Dravić, WR: Misterije organizma, 1971.

Apstinencija je nezdrava…

…neljudska, nepravedna i šta je najvažnije – kontrarevolucionarna. Drugovi, socijalizam i fizička ljubav ne smeju biti u suprotnosti! Socijalizam ne može da isključuje ljudska zadovoljstva iz svojih programa. Oktobarska revolucija propala je na pitanju slobodne ljubavi.

Ako se omladini zapečati seks ona srlja u ostala strašna i svakidašnja uzbuđenja kao što su krađe i provale, kriminal razni, tuče sa noževima, alkoholizam i političke pobune sa lepršavim zastavama i sukobima sa policijom, kao komunisti pre rata. Nama treba slobodna omladina i društvo bez kriminala. Ako to hoćemo moramo dozvoliti slobodnu ljubav!

Ako životna energija ne prožima tkiva, dolazi do raka. Rak je histerija ćelija osuđenih na smrt. Između raka i fašizma postoji uska veza. Fašizam je grozničavi pokret seksualnih bednika. Magnetizam kukastog krsta je u simbolu spajanja dvaju tela. Radi se o čežnji za ljubavlju!

Drugovi, jebite se rado, bez straha…

..pustite slatku struju uz kičmu, njišite kukovima! Neka vam ide voda na usta! Sline su dobre. Spojeni ljubavnici zrače plavičastom svetlošću. To je lumiminacija organa, ista svetlost koju su astronauti neočoekivano videli u vasioni!

Vratimo prirodne vibracije svojim telima i društvu. Pustite plazmu da se širi prijatno po mišićima. Drhtite slobodno, pustite svoje telo da uživa u sebi! Kao revolucionari čija se revolucija odriče ljubavi osećamo se neobično i čudno! Šta se događa s revolucijom? Svaka beba je novi pogled na svet. Kako pomoći tom novom čoveku da odraste slobodan?

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP