Prati nas

Kuhinja

Jednostavno je

Marijina krempita koja baš uvijek uspije

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, naziv kaže, baš uvijek uspije.

Objavljeno

|

Najbolji recept za krempite
foto: Sandro Bura

Krempita ili kremšnita kremasta je slastica izuzetno popularna u srednjoj Europi s brojnim regionalnim varijacijama.  U Njemačkoj će je zvati Cremeschnitte, u Mađarskoj krémes, Poljaci za nju imaju naziv kremówka, a Slovaci krémeš. No gotovo u svim svojim oblicima predstavlja dva sloja pečenog lisnatog tijesta između kojih dolazi debeli sloj kreme od vanilije.

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, i sam naziv kaže, baš uvijek uspije.


Sastojci

2 lisnata tijesta
8 jaja
100 grama brašna
1 l mlijeka
1 šipka vanilije (sastrugana pulpa i sjemenke) ili 1 jastučić paste od vanilije (dr. Oetker Finesse )
250 grama šećera
2 žličice agara (biljna želatina, primjerice proizvođača Kotanyi) ili 2 lista obične želatine rastopljene  u 2 žlice vruće vode
prema želji šećer u prahu za posipanje

Priprema

Količina sastojaka dovoljna je za 12 kolača koji se peku u tepsiji dimenzija 30×22 cm. Lisnato tijesto izrežite na dimenzije potrebne za gornju i donju koru, vodeći računa o tome da će se prilikom pečenja smanjiti.

Gornju koru prije pečenja izrežite na četvorine, a obje kore gusto izbodite vilicom.  Kore pecite na naopako okrenutom plitkom širokom limu od pećnice (koji ste prekrili papirom za pečenje) na 200°C petnaestak minuta.

Kore će se prilikom pečenja napuhnuti (zbog toga je važno izbosti ih vilicom) pa ih u tom trenutku pritisnite s drugim limom ili dnom tepsije i nastavite peći dok ne dobiju zlatno žutu boju. Nakon što ste ispekli kore, podignite ih s vrućeg lima zajedno s papirom za pečenje i stavite hladiti.

Dok se kore hlade, pripremite kremu. U zdjelu dodajte 8 žumanjaka, brašno, šećer, vaniliju, agar (ili rastopljenu želatinu) te mlijeka dovoljno da se napravi jednolična tekuća smjesa kao kad radite puding. Ostatak mlijeka stavite da zavri u veliku posudu, a za to vrijeme napravite čvrst snijeg od 8 bjelanjaka.

Kada mlijeko zavri, maknite ga s vatre, ulijte u njegu smjesu žumanjaka, mlijeka i suhih sastojaka. Vratite na laganu vatru i miješajte dok ne zavri. Nastavite miješati još 3-4 minute dok ne dobijete finu kremu. Skinite s vatre i odmah u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka dok sve miješate mikserom na najmanjoj brzini. U ovom dijelu važna je brzina kako bi toplina smjese „skuhala“ bjelanjke.

Na dno tepsije staviti koru koju ste pekli u komadu pa na nju izlijte još vruću kremu. Poravnajte i na vrh složite kvadratiće pečene gornje kore. Stavite hladiti. Prije služenja pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP