Prati nas

Kuhinja

Jednostavno je

Marijina krempita koja baš uvijek uspije

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, naziv kaže, baš uvijek uspije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Najbolji recept za krempite
foto: Sandro Bura

Krempita ili kremšnita kremasta je slastica izuzetno popularna u srednjoj Europi s brojnim regionalnim varijacijama.  U Njemačkoj će je zvati Cremeschnitte, u Mađarskoj krémes, Poljaci za nju imaju naziv kremówka, a Slovaci krémeš. No gotovo u svim svojim oblicima predstavlja dva sloja pečenog lisnatog tijesta između kojih dolazi debeli sloj kreme od vanilije.

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, i sam naziv kaže, baš uvijek uspije.


Sastojci

2 lisnata tijesta
8 jaja
100 grama brašna
1 l mlijeka
1 šipka vanilije (sastrugana pulpa i sjemenke) ili 1 jastučić paste od vanilije (dr. Oetker Finesse )
250 grama šećera
2 žličice agara (biljna želatina, primjerice proizvođača Kotanyi) ili 2 lista obične želatine rastopljene  u 2 žlice vruće vode
prema želji šećer u prahu za posipanje

Priprema

Količina sastojaka dovoljna je za 12 kolača koji se peku u tepsiji dimenzija 30×22 cm. Lisnato tijesto izrežite na dimenzije potrebne za gornju i donju koru, vodeći računa o tome da će se prilikom pečenja smanjiti.

Gornju koru prije pečenja izrežite na četvorine, a obje kore gusto izbodite vilicom.  Kore pecite na naopako okrenutom plitkom širokom limu od pećnice (koji ste prekrili papirom za pečenje) na 200°C petnaestak minuta.

Kore će se prilikom pečenja napuhnuti (zbog toga je važno izbosti ih vilicom) pa ih u tom trenutku pritisnite s drugim limom ili dnom tepsije i nastavite peći dok ne dobiju zlatno žutu boju. Nakon što ste ispekli kore, podignite ih s vrućeg lima zajedno s papirom za pečenje i stavite hladiti.

Dok se kore hlade, pripremite kremu. U zdjelu dodajte 8 žumanjaka, brašno, šećer, vaniliju, agar (ili rastopljenu želatinu) te mlijeka dovoljno da se napravi jednolična tekuća smjesa kao kad radite puding. Ostatak mlijeka stavite da zavri u veliku posudu, a za to vrijeme napravite čvrst snijeg od 8 bjelanjaka.

Kada mlijeko zavri, maknite ga s vatre, ulijte u njegu smjesu žumanjaka, mlijeka i suhih sastojaka. Vratite na laganu vatru i miješajte dok ne zavri. Nastavite miješati još 3-4 minute dok ne dobijete finu kremu. Skinite s vatre i odmah u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka dok sve miješate mikserom na najmanjoj brzini. U ovom dijelu važna je brzina kako bi toplina smjese „skuhala“ bjelanjke.

Na dno tepsije staviti koru koju ste pekli u komadu pa na nju izlijte još vruću kremu. Poravnajte i na vrh složite kvadratiće pečene gornje kore. Stavite hladiti. Prije služenja pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP