Prati nas

Kuhinja

Jednostavno je

Marijina krempita koja baš uvijek uspije

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, naziv kaže, baš uvijek uspije.

Objavljeno

|

Najbolji recept za krempite
foto: Sandro Bura

Krempita ili kremšnita kremasta je slastica izuzetno popularna u srednjoj Europi s brojnim regionalnim varijacijama.  U Njemačkoj će je zvati Cremeschnitte, u Mađarskoj krémes, Poljaci za nju imaju naziv kremówka, a Slovaci krémeš. No gotovo u svim svojim oblicima predstavlja dva sloja pečenog lisnatog tijesta između kojih dolazi debeli sloj kreme od vanilije.

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo recept za klasičnu krempitu koji nam, i sam naziv kaže, baš uvijek uspije. Riječ o krempiti u izvornoj varijanti, punoj okusa, bez dodavanja vode u mlijeko. Poželite li da vaše krempite budu “više”, razmjerno povećajte sve sastojke za kremu.

Sastojci

2 lisnata tijesta
8 jaja
100 grama brašna
1 l mlijeka
1 šipka vanilije (sastrugana pulpa i sjemenke) ili 1 jastučić paste od vanilije (primjerice dr. Oetker Finesse )
250 grama šećera
prema želji šećer u prahu za posipanje

Ako želite jako čvrste krempite pripremite pripremite i 2 žličice agara (biljna želatina, primjerice proizvođača Kotanyi) ili 2 lista obične želatine rastopljene  u 2 žlice vruće vode

Priprema

Količina sastojaka dovoljna je za 12 kolača koji se peku u tepsiji dimenzija 30×22 cm. Lisnato tijesto izrežite na dimenzije potrebne za gornju i donju koru, vodeći računa o tome da će se prilikom pečenja smanjiti.

Gornju koru prije pečenja izrežite na četvorine, a obje kore gusto izbodite vilicom.  Kore pecite na naopako okrenutom plitkom širokom limu od pećnice (koji ste prekrili papirom za pečenje) na 200°C petnaestak minuta.

Kore će se prilikom pečenja napuhnuti (zbog toga je važno izbosti ih vilicom) pa ih u tom trenutku pritisnite s drugim limom ili dnom tepsije i nastavite peći dok ne dobiju zlatno žutu boju. Nakon što ste ispekli kore, podignite ih s vrućeg lima zajedno s papirom za pečenje i stavite hladiti.

Dok se kore hlade, pripremite kremu. U zdjelu dodajte 8 žumanjaka, brašno, šećer, vaniliju, agar (ili rastopljenu želatinu) te mlijeka dovoljno da se napravi jednolična tekuća smjesa kao kad radite puding. Ostatak mlijeka stavite da zavri u veliku posudu, a za to vrijeme napravite čvrst snijeg od 8 bjelanjaka.

Kada mlijeko zavri, maknite ga s vatre, ulijte u njegu smjesu žumanjaka, mlijeka i suhih sastojaka. Vratite na laganu vatru i miješajte dok ne zavri. Nastavite miješati još 3-4 minute dok ne dobijete finu kremu. Skinite s vatre i odmah u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka dok sve miješate mikserom na najmanjoj brzini. U ovom dijelu važna je brzina kako bi toplina smjese „skuhala“ bjelanjke.

Na dno tepsije staviti koru koju ste pekli u komadu pa na nju izlijte još vruću kremu. Poravnajte i na vrh složite kvadratiće pečene gornje kore. Stavite hladiti. Prije služenja pospite šećerom u prahu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.