Prati nas

Kuhinja

Jednostavno je

Marijina krempita koja baš uvijek uspije

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, naziv kaže, baš uvijek uspije.

Objavljeno

|

Najbolji recept za krempite
foto: Sandro Bura

Krempita ili kremšnita kremasta je slastica izuzetno popularna u srednjoj Europi s brojnim regionalnim varijacijama.  U Njemačkoj će je zvati Cremeschnitte, u Mađarskoj krémes, Poljaci za nju imaju naziv kremówka, a Slovaci krémeš. No gotovo u svim svojim oblicima predstavlja dva sloja pečenog lisnatog tijesta između kojih dolazi debeli sloj kreme od vanilije.

Zagrebačka krempita tako je prelivena slojem čokolade, samoborska je izuzetno pjenasta i jede se mlaka, dok će neki slastičari raditi i dvoslojne inačice pa će na kremu od vanilije staviti tučeno slatko vrhnje. Također, neki će snijeg od bjelanjaka u kremi zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem. Mi vam donosimo klasičan recept za krempitu naše čitateljice Marije koji nam, i sam naziv kaže, baš uvijek uspije.


Sastojci

2 lisnata tijesta
8 jaja
100 grama brašna
1 l mlijeka
1 šipka vanilije (sastrugana pulpa i sjemenke) ili 1 jastučić paste od vanilije (dr. Oetker Finesse )
250 grama šećera
2 žličice agara (biljna želatina, primjerice proizvođača Kotanyi) ili 2 lista obične želatine rastopljene  u 2 žlice vruće vode
prema želji šećer u prahu za posipanje

Priprema

Količina sastojaka dovoljna je za 12 kolača koji se peku u tepsiji dimenzija 30×22 cm. Lisnato tijesto izrežite na dimenzije potrebne za gornju i donju koru, vodeći računa o tome da će se prilikom pečenja smanjiti.

Gornju koru prije pečenja izrežite na četvorine, a obje kore gusto izbodite vilicom.  Kore pecite na naopako okrenutom plitkom širokom limu od pećnice (koji ste prekrili papirom za pečenje) na 200°C petnaestak minuta.

Kore će se prilikom pečenja napuhnuti (zbog toga je važno izbosti ih vilicom) pa ih u tom trenutku pritisnite s drugim limom ili dnom tepsije i nastavite peći dok ne dobiju zlatno žutu boju. Nakon što ste ispekli kore, podignite ih s vrućeg lima zajedno s papirom za pečenje i stavite hladiti.

Dok se kore hlade, pripremite kremu. U zdjelu dodajte 8 žumanjaka, brašno, šećer, vaniliju, agar (ili rastopljenu želatinu) te mlijeka dovoljno da se napravi jednolična tekuća smjesa kao kad radite puding. Ostatak mlijeka stavite da zavri u veliku posudu, a za to vrijeme napravite čvrst snijeg od 8 bjelanjaka.

Kada mlijeko zavri, maknite ga s vatre, ulijte u njegu smjesu žumanjaka, mlijeka i suhih sastojaka. Vratite na laganu vatru i miješajte dok ne zavri. Nastavite miješati još 3-4 minute dok ne dobijete finu kremu. Skinite s vatre i odmah u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka dok sve miješate mikserom na najmanjoj brzini. U ovom dijelu važna je brzina kako bi toplina smjese „skuhala“ bjelanjke.

Na dno tepsije staviti koru koju ste pekli u komadu pa na nju izlijte još vruću kremu. Poravnajte i na vrh složite kvadratiće pečene gornje kore. Stavite hladiti. Prije služenja pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP