Prati nas

Vijesti

mirovinska reforma

Mirovinska reforma – pravila koja važe od 1. siječnja 2019. godine

Prvi dan nove godine donio je i najavljene promjene u mirovinskom sustavu. Radni vijek tako je podignut na 67 godina od 2033. godine, penalizacija prijevremenog umirovljenja od 0,3 posto po mjesecu, odnosno 18 posto za pet godina.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Stigla je nova 2019. godina a s njom i najavljivane promjene u mirovinskom sustavu. Radni vijek tako je podignut na 67 godina od 2033. godine, penalizacija prijevremenog umirovljenja od 0,3 posto po mjesecu, odnosno 18 posto za pet godina. No svim je umirovljenicima omogućen rad na pola radnog vremena (četiri sata) uz zadržavanje mirovine.

Što se mirovinskih stupova tiče, korisnici drugog stupa mogu birati u kojem će sustavu ostvariti mirovinu: u prvom stupu uz dodatak od 27 posto za razdoblje do 2002. godine ili 20,25 posto za kasnije uplate ili mirovinu iz oba obavezna stupa.

Novost je i dodatni staž za majke i posvojiteljice. Za svako rođeno ili posvojeno dijete, povećat će im se mirovina za oko 2 posto.

Mirovinska reforma donosi i promjene u poslovanju obveznih mirovinskih fondova, pa se tako izdvaja mogućnost da mirovinski fondovi mogu ulagati u start-upove, infrastrukturne projekte, kao i smanjenje naknade za njihovo upravljanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.