Prati nas

Vijesti

Zakon za sve

Nije problem što Huanito ide u zatvor, već što drugi ne idu

Dok se slabi kažnjavaju, jaki prolaze lišo. No zakoni bi trebali važiti ZA SVE. Ponavljamo: VAŽITI. Provođenje zakona ne bi trebalo ovisiti ni o našim osobnim simpatija pa da onima s kojima suosjećamo, možda i zato što sami volimo potegnuti dim, opraštamo grijehe.

Objavljeno

|

Koliko košta marihuana?
foto: Pixabay

Huanito Luksetić (41) iz Bregi kod Matulja pravomoćno je dobio dvije godine bezuvjetnog zatvora. Podsjetimo, Luksetić se teretio za dva nedjela – da je 15 kilograma marihuane držao radi prodaje i da je s Goranom Zakrajšekom (45), osuđenim na 10 mjeseci, uzgajao i zasadio 11 stabljika marihuane u vrtu uz obiteljsku kuću.

Kako je u medijskoj osudi ove presude i nastaloj javnoj histeriji ispušten podatak o količini zaplijenjene droge, ponovit ćemo ga: 15 kilograma marihuane. Prema izvješću “Cannabis Price Indexa“” iz 2018. godine u Zagrebu gram marihuane košta 55 kuna. Preračunato, 15 kilograma marihuane u maloprodaji ima vrijednost 825.000 kuna.Zabrinuta javnost, angažirani mediji, Huanito i njegova očajna majka zatečeni su presudom i uvjeravaju nas da je Huanito uzgajao marihuanu za medicinske svrhe, kad je već sve probao u liječenju i konvencionalnu medicinu i nekonvencionalne metode.

Koliko potrošiti 15 kilograma trave?

Iako znanost nije nikada potvrdila da marihuana liječi multiplu sklerozu, ista priznaje da može olakšati tegobe koje ona nosi, poput grčenja mišića. I zato će svatko s imalo empatije razumjeti zašto je Luksetić imao marihuanu. I to mu nitko ne može zamjeriti. No kako opravdati 15 kilograma trave vrijedne 825.000 kuna i u kolikom periodu bi se ona trebala konzumirati da ne izazove teške zdravstvene posljedice?

Sudac Damir Krahulec nije povjerovao da jedna osoba može “pojesti” svu tu travu pa u presudi naglašava: “Posebno je bitna činjenica da je drugooptuženik, da bi zajedno s prvooptuženikom uzgajao opojnu drogu marihuanu, dao otkaz na svom radnom mjestu, da bi se time bavio. Dakle, ostao je bez redovnih sredstava za život, a što bi malo tko učinio da nema osiguran neki drugi izvor prihoda od kojih će živjeti, a što se u svakom slučaju može osigurati namjerom daljnje prodaje droge. “

Trava ne liječi. Smrtna presuda? Ne!

Je li ovo smrtna presuda za Luksetića, kako kažu mnogi, uključujući i one koji ovu situaciju koriste za svoj politički probitak? Nije. Hrvatski zatvorski ima zdravstvenu skrb pa čak i svoju bolnicu u kojoj teški bolesnici imaju konstantan liječnički nadzor. Ako im se određeni postupci ne mogu pružiti unutar sustava, pacijenti se, i prije no redovni pacijenti, zbrinjavaju u vanjskim ustanovama.

Sustav funkcionira na slabima

Ne treba zaboraviti ni drugu priču koja se vezuje uz ovaj slučaj. David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, osuđen je na rad za opće dobro, a nakon što je policija u njegovu stanu otkrila 4 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117 tisuća eura, digitalnu vagu i uređaj za prešanje.

Nesumnjivo, ova dva slučaja pokazuju nakaznost hrvatskog pravosuđa i otrovnu neujednačenost praksi. Dok se slabi kažnjavaju, jaki prolaze lišo. No zakoni bi trebali važiti ZA SVE. Ponavljamo: VAŽITI. Provođenje zakona ne bi trebalo ovisiti ni o našim osobnim simpatija pa da onima s kojima suosjećamo, možda i zato što sami volimo potegnuti dim, opraštamo grijehe.

Zakoni nisu uklesani u kamenu i možemo ih mijenjati pa će vjerojatno u jednom trenutku, ovisno o društvenom angažmanu, marihuana biti legalizirana. I treba biti. Jer, ruku na srce, licemjerno je zabraniti travu, a istovremeno dopuštati i poticati konzumaciju alkohola. Ali zakoni u uređenim demokracijama, zato što nam nisu simpatični, ne bi trebali biti ni mrtvo slovo na papiru. A to znači da za pravnu državu nije problem što Huanito ide u zatvor, već to što drugi ne idu.

.

Vijesti

Borić: ‘Umjesto promjene datuma Dana državnosti, trebalo bi uvesti građanski odgoj’

‘Trebao bi Plenković vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole’, kaže Borić.

Objavljeno

|

Autor

Sada je službeno – HDZ namjerava promijeniti datum Dana državnosti. “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, napisali su na službenim Facebook stranicama i dodali da je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda.

“Moram reći da je malo neobično da u tijeku europskih izbora govorimo o nacionalnoj temi. Izgleda da i ova treba motivirati njegove birače. Plenković je zaboravio da su tu promjenu nudili i Karamarko i Sanader. Nadam se da neće završiti kao njih dvojica. Definitivno su ti dani zbunjujući, imamo Dan državnosti, Dan neovisnosti… Građani su zbunjeni koji od tih praznika treba obilježavati”, komentirala je u programu N1 televizije Rada Borić zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i potpredsjednica Nove ljevice.“Odjednom imate tri neka datuma i ljudi ne znaju koji bi bio glavni državotvorni praznik”, kaže Borić i dodaje: “Ono što bi Plenković treba vidjeti je da nije rješenje da se mijenja datum. Trebao bi vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole.”

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Nastavi čitati